Zaronite u tradiciju

Karnevali

Spremi u moj planer

Znate li da su zvončari s područja Kvarnera uvršteni u  UNESCO-vu  listu  svjetske nematerijalne baštine? Jeste li čuli da je suvremena pokladna inačica - Međunarodni  riječki karneval koji se u gradu Rijeci održava od 1982. godine  -  po ocjeni  Sunday Timesa uvršten u sam vrh najatraktivnijih svjetskih događanja?

I danas je u Kvarneru živa tradicija zvončara koji, iako sa  specifičnostima  od kraja do kraja, imaju zajedničko to da su zaogrnuti ovčjim krznom, glave prekrivene pomalo zastrašujućom životinjskom maskom i uz prodorne zvukove zvona, tjeraju zimu ali i zle sile. Oni su i jasna najava da će uskoro zima ustuknuti pred buđenjem novoga života. Na ovoj su tradiciji izrasli suvremeni karnevali.

Kao simboličan završetak zime, u Rijeci, Opatiji, Novom Vinodolskom  oživjet će ulice povorkama. Njihovi sudionici šaljivo i  ironično govore o stvarnosti, o skrivenim željama i mislima koje pod krinkom dobivaju neku novu hrabrost i snagu. Ludi provod je zajamčen!

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica grada Rijeke
Riječki karneval
Turistička zajednica grada Opatije
Turistička zajednica općine Matulji
Turistička zajednica grada Novi Vinodolski

Rapska fjera

U Rabu na otoku Rabu  svake godine potkraj srpnja  održava se Rapska fjera, manifestacija  utemeljena na tradiciji viteških igara  iz 14. stoljeća koja je obnovljena 1995. godine.  Tih se dana oživljava trodnevno pučko veselje. Gosti  vremeplovom  sele u povijest  te postaju  svjedocima viteških  igara, svečanog mimohoda sudionika odjevenih u renesansne kostime  te upoznaju  stare zanate, kušaju stara jela i uživaju u ponudi i sadržajima utemeljenima na tradiciji.

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica grada Raba

Lovranski maruni

Ako ste ljubitelji  kestena, Lovran je Vaše nezaobilazno odredište. Ako  pak (još) niste, imate  velike šanse da  ovdje to i postanete.  Lovranski maruni, kako je lokalni naziv za kestene, smatraju se jednima od najkvalitetnijih na svijetu. Radi se, naime, o endemičnoj sorti nastaloj križanjem kestena s Dalekog istoka, koje su donijeli lovranski pomorci, s ovdašnjim kestenima. Itekako uspješno! Lovrani su na  svoje kestene  vrlo ponosni pa i sebi i Vama u listopadu u Lovranu te u obližnjim selima Lignju i Dobreću  posvećuju feštu Marunada na koju su dobrodošli svi koji uživaju u  pečenim kestenima te maštovitim jelima  i slasticama  spravljenima od njih.

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica grada Opatije
Turistička zajednica općine Lovran

Lungomare

Opatiju s drugim turističkim odredištima njezine rivijere povezuje čak 12 kilometara dugo šetalište uz more (lungomare)  čije je uređenje započelo 1885. godine  a dovršeno je 1889. godine kada je Opatija proglašena klimatskim lječilištem te su otvoreni prvi hoteli. Šećući u svako doba godine atraktivnom i uvijek dobro posjećenom šetnicom, vidjet ćete obrise kvarnerskih otoka, uživati u arhitekturi otmjenih palača i hotela i prekrasnih parkova pa predahnuti u nekoj od kavana ili restorana.  Opatijski  lungomare, jedinstven spoj ugodnoga i korisnoga, slika je koja  se ne zaboravlja...

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica grada Opatije
Turistička zajednica općine Lovran
Turistička zajednica mjesta Ičići

Zatancajmo po domaći

Svake godine početkom rujna u Dražicama se održava međunarodna smotra folklora. Zatancajmo po domaći. Riječ je o jednom od najprepoznatljivijih kulturnih događaja u općini Jelenje na kojem se svake godine okupi gotovo 500 folkloraša iz mnogih europskih zemalja. Svrha je manifestacije njegovanje kulturne baštine, tradicije te narodnih plesova i pjesama.

Organizator smotre je Kulturno-umjetničko društvo Zvir, društvo zavidne međunarodne reputacije, veliki promicatelj i njegovatelj kulturnoga naslijeđa grobničkoga kraja te nositelj gotovo svih kulturnih događanja u općini Jelenje.

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica Općine Jelenje

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture