Samo na Kvarneru

Duga tradicija

Spremi u moj planer

Kvarner ima iznimno dugu tradiciju  gostoprimstva koja seže u samu sredinu 19. stoljeća. Tako, primjerice, turistička tradicija Opatije započinje 1844. godine a okrunjena je u ožujku 1884. godine otvaranjem hotela Kvarner, prvog na istočnoj obali Jadrana. Do kraja 19. stoljeća udareni su temelji turizmu Crikvenice, Novog Vinodolskog, Raba, otoka Lošinja, Krka i Cresa te Gorskog kotara. Na tako dugoj tradiciji izraslo je i istinsko gostoprimstvo koje se ogleda u kvaliteti usluge generacija turističkih djelatnika, bogatoj  ponudi i srdačnoj dobrodošlici.

 

Zdravstveni učinci

Kvarner je jedinstvena aromaterapija na otvorenom! Blaga klima   priobalja i otoka kao i  svjež  zrak u unutrašnjosti  imaju blagotvorni utjecaj  na zdravlje ljudi  što je i bio prvi motiv za dolazak gostiju. Tako je primjerice Opatija 1907. godine bila na drugom mjestu po posjećenosti među 243 lječilišta austrijskog dijela Austrougarske Monarhije, odmah iza Karlovih Vary. Svoj turistički uspon upravo blagoj klimi i aromatičnom raslinju može zahvaliti i otok Lošinj, potom Crikvenica, Novi Vinodolski i sva druga odredišta u Kvarneru. Doda li se blagotvornim  zdravstvenim učincima  zraka, mora i sunca  i utjecaj samoniklog raslinja, možemo reći da je Kvarner odlična aromaterapija na otvorenom i pravi mediteranski vrt!

 

Jedinstveni okusi: kvarnerski  škampi i žlahtina

Jeste li znali da su kvarnerski škampi najbolji na svijetu? Iako nitko ne može u potpunosti objasniti ovu nepobitnu činjenicu, razlike su jasne: kvarnerski se škampi prepoznaju po tome da su blijedocrvene boje i imaju tanji oklop a njihova je posebnost – kažu stručnjaci – u tome  što ovdje žive u vrlo plitkom moru s puno izvora pitke vode pa su stoga vrlo mekani i slatki.

Iz rubrike kvarnerskog "naj" svakako je i vrbnička žlahtina -  izuzetno vino dobiveno od istoimene autohtone sorte bijeloga grožđa krčkog i vinodolskog gorja koje je ime dobilo po svojoj postojbini – gradiću Vrbniku  na otoku Krku. Odlikuje se izvanrednim skladom i  harmoničnošću i profinjenom  aromom i buquetom.

Više informacija potražite u brošuri "Gastro Kvarner"

Opatijska rivijera :: Rijeka i riječki prsten :: Crikveničko-vinodolska rivijera
Krk :: Cres :: Lošinj :: Rab
Gorski kotar

 

Dupini i supovi, Vaši novi prijatelji

Samo u Kvarneru možete promatrati let bjeloglavih supova koji se gnijezde na visini od samo deset metara iznad mora.

Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli, otok Cres

Želite li posvojiti dupina, promatrati  njihovo plivanje i pomoći  očuvanju ove rijetke vrste?  Među svim kvarnerskim otocima, a posebno na cresko-lošinjskom području stalno obitava oko 250 dupina a njihova  je zaštita i izučavanje moguće zahvaljujući djelovanju Lošinjskog rezervata za dupine. Na Lošinju ćete ih, uz nešto sreće,  moći i susresti i ako   budete  šetali atraktivnim Putem dupina.Više informacija potražite u brošuri "Zaštićena prirodna baština"
Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture