Cres

Otok Cres susret s tajanstvenim svijetom prirode

Spremi u moj planer

Ako želite uživati u netaknutoj prirodi, upoznati najmanje dva lica jednog te istog otoka, promatrati let bjeloglavih supova ili ih posvojiti kao i shvatiti fenomen jedinstvenog Vranskog jezera, zaustavite se u Cresu. Na pravom ste mjestu!

Otok Cres, smješten u sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva na jugu je pokretnim mostom povezan s otokom Lošinjem. Obala otoka je razvedena i na zapadnom i južnom dijelu ima mnogo uvala i šljunkovitih plaža dok su sjeverni i istočni dio oivičeni surovim i strmim stijenama. No, kontrastima tu nije kraj - u sjevernom, submediteranskom dijelu visoke su i guste šume hrasta medunca, graba, brijesta i kestena dok je na srednjem i južnom, mediteranskom dijelu mnogo pašnjaka i guste makije.

Na Cresu ima čak 1.300 vrsta biljaka te bogat životinjski svijet pa je ovo istinski raj za ljubitelje prirode. Na Cresu je također jedno od posljednjih staništa vrlo rijetke ptice – bjeloglavog supa. Kao posebnu zanimljivost ovoga otoka treba istaći neobičnu prirodnu pojavu - slatkovodno Vransko jezero čija razina je ispod razine okolnoga mora, a njegovo je dno ispod morske razine na dubini od 74 metra.

Dugi kontinuitet života na ovom otoku zaslužan je za bogatu kulturnu i povijesnu baštinu od niza liburnijskiih gradina, ostataka antičkih gradova, ranokatoličkih crkvica rasutih po otoku, samostana i ostataka gradskih baština venecijanskog razdoblja do spomenika današnjice. Povijest, brojne crkvice, stara sela u kojima je vrijeme zaustavljeno pravi su izazov za organizirano ili samostalno istraživanje područja Tramuntane ali i cijelog otoka. iznimno Sve to zajedno sa bogatim smještajnim i ugostiteljskim sadržajima te kulturnim priredbama čini ovaj otok zanimljivim odredištem koje privlači brojne turiste.

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica grada Cresa

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture