Destinacije

Mjesta

Spremi u moj planer

Cres

Cres je administrativno središte i najveće naselje na otoku Cresu a smješten je na zapadnoj strani otoka. Nalazi se na sjeveroistočnom dijelu velikog i zaklonjenog zaljeva. Ovaj utvrđeni gradić zbijene urbane strukture ima mnogo spomenika koji datiraju od antike naovamo. Današnji prostor obilježava srednjovjekovna lučica, gotske i renesansne crkve i samostane, palače plemenitaških obitelji te ostaci gradskih utvrda. Mjesto se širi uz obalu prema jugu i zapadu. Već na prijelazu 19. i 20. stoljeća Cres je imao dva hotela a intenzivniji turistički razvoj započinje 60-tih godina prošlog stoljeća.

Beli

Beli je jedno od najstarijih creskih naselja, akropolskog je tipa i nalazi se na 130 metara visokom brijegu. Ovo tipično primorsko naselje bogato je kulturno-povijesnim spomenicima među kojima je više vrijednih crkava, prethistorijskim stajama pred ulazom u grad i rimskim mostom preko kanjona. Danas je Beli turistički orijentiran i nudi smještaj u domaćinstvima kao i kampovima. Ima lijepu šljunkovitu plažu i dobro zaštićenu lučicu. Zbog blizine šumovitih predjela Tramontane, Beli je ishodište za duge šetnje po prirodu. 

Lubenice

Lubenice su kameni grad smješten na litici visokoj 378 metara pa je upravo odavde najljepši pogled an Kvarnerski zaljev. Neprekinute povijesti duge 4.000 godina, ovaj je gradić poznat po zanimljivoj ruralnoj arhitekturi. Taj je ambijent idealan za ljetnu glazbenu manifestaciju Lubeničke večeri koja se ovdje održava više od dva desetljeća i redovito ugošćuje mnoge umjetnike iz Hrvatske i svijeta.

Martinščica

Martinščica je naselje na najpitomijem dijelu creske obale, uz prostrani zaljev otvoren prema jugozapadu. Povijesnu jezgru čini crkva Sv. Martina s franjevackim samostanom iz 16. st. i Kaštel obitelji Sforza iz 17. st.. Ovo mjesto bogatog mediteranskog raslinja nudi smještaj u domaćinstvima kao i kampovima. Ima lijepe plaže i velike mogućnosti za aktivan boravak i odmor.

Valun

Valun je slikovito primorsko naselje smješteno oko male lučice. Uz crkvu Sv. Marka i Valunsku ploču iz 11. st. vrijedi vidjeti Glagoljski lapidarij sa kopijama najstarijih glagoljskih natpisa iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.

 

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica grada Cresa

Posjetite i ostala mjesta: Filozići, Loznati, Merag, Miholašćica, Orlec, Porozina, Stivan, Sveti Petar, Vidovići, Zbičina 

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture