Destinacije

Spremi u moj planer

Omišalj

Omišalj, jedno od najstarijih mjesta na Krku, nalazi se na sjeverozapadnoj strani otoka, na visini od 85 metara. Kao  važno i glagoljaško središte,  stara gradska jezgra ima bogatu kulturnu i povijesnu  baštinu koja privlači mnoge turiste.  Najčešće je početak njihova  obilaska mjesni Lapidarij  - zbirka kamenih spomenika koja pruža cjelovit uvid  u omišaljsku povijest.  Omišalj ima i bogatu turističku ponudu  tako da turisti mogu birati između hotelskog smještaja, kampova i privatnog smještaja, a u restoranima i konobama nudi im se zanimljiv izbor jela i pića  među kojima, dakako, glavno mjesto  imaju otočki specijaliteti.
Za turiste  se tijekom  ljeta priređuju  zanimljive priredbe od kojih  se dio temelji na tradiciji i starim običajima.

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica općine Omišalj

Njivice

Njivice su moderno turističko središte koje je izniknulo iz  starog ribarskog gradića kojemu su ribarske mreže i čamci te kašete pune ribe stoljećima bile znak prepoznavanja.  Prvi je hotel izgrađen 1930. godine – hotel Luka (danas Jadran)  kao i vila Dinka što se smatra i službenim početkom turizma u Njivicama. Tradicijom, modernim smještajnim kapacitetima i gastronomskom ponudom baziranom  na ribi i mediteranskim specijalitetima Njivice privlače mnoge turiste.

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica općine Omišalj


Malinska

Malinska je jedno od vodećih  turističkih središta otoka Krka. Kao središte zapadnog dijela Krka poznatog pod nazivom Dubašnice, nekada je bila otočna luka za izvoz drva te omiljena turistička destinacija bečke aristokracije. Dolaskom parobroda 1866. godine, Malinska postaje klimatsko lječilište zahvaljujući blagoj klimi s oko 260 sunčanih dana godišnje.
Malinska  je odredište  mnogih turista kojima je tu na raspolaganju hotelska ponuda, smještaj  u domaćinstvima i kamp.   Gastronomska se ponuda temelji na  mediteranskoj prehrani - ribljim specijalitetima, povrću i maslinovu ulju.  Za stanovnike i  turiste priređuju se ljeti  koncerti,  ribarske  i druge  fešte, izložbe i slično.   
Nedaleko Malinske nalazi se Porat, mirno mjesto u kojem je stanovništvo nekada živjelo od ribarstva, a danas je vodeći  turizam. Ondje se nalazi samostan franjevaca trećoredaca glagoljaša u sklopu kojeg je muzej sa sakralnom zbirkom te vrijednim eksponatima, svjedočanstvima narodnog života i običaja ovoga kraja. Uz samostan se  nalazi crkva sv. Marije Magdalene.

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica općine Malinska

Posjetite i ostala mjesta: Bogovići, Kremenići, Maršići, Milčetići, Milovčići, Porat, Sveti Anton, Sveti Vid-Miholjice, Vantačići, Žgombići

 

Grad Krk

Grad Krk središte je istoimenog otoka  te poznato  turističko središte. Spominje ga već Homer u  svojem spjevu a Rimljani su ga spominjali kao  "Splendissima Civitas Curictarum" - Presjajni grad Krk. Nije stoga čudno da su  ulice ovoga gradića prepune povijesti ali isto tako žive u znaku  sadašnjosti i jedinstvene želje Krčana da  ugode  svojim gostima.
Krk ima  dugu ugostiteljsku tradiciju i, zahvaljujući bogatoj  ponudi hotela,  kampova,  smještaja u domaćinstvima ali i bogatim sadržajima, ovaj lijepi mediteranski gradić  prepoznatljivih  uskih uličica omiljelo je odredište mnogih turista.

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica grada Krka

Posjetite i ostala mjesta: Brzac, Kornić, Linardići, Milohnići, Pinezići, Skrbčići, Vrh

 

Punat

Punat, smješten na istočnoj obali puntarske drage, duge više od tri i široke gotovo dva kilometra, smatra se jednim od mlađih krčkih naselja. Međutim, takvo se mišljenje vezuje uz činjenicu da su se događaji ovoga kraja tek unazad stotinjak godina sustavnije počeli pratiti i bilježiti. Ranije je pripadao gradu Krku, a gotovo do samog Punta prostiralo se vrbničko područje.
No, stanovnici su ovdje u kontinuitetu od pretpovijesti.
Tragova naseljenosti ima od pretpovijesti, preko Ilira, do Grka i Rimljana. Prema legendi, tijekom rimskih vremena postojao je most preko uskog ulaza u Puntarsku dragu prema gradu Krku. Navodno su, prema različitim zapisima, stanovnike na području Punta naselili upravo knezovi Krčki, kako bi zaštitili prilaz mostu i Puntarskoj dragi.
U povijesnim zbivanjima na ovom prostoru, Punat je dijelio sudbinu ostalih otočnih mjesta, a stanovnici su se uz ratarstvo i stočarstvo bavili ribarenjem i brodogradnjom te je tu 1906. godine osnovano austro-hrvatsko parobrodarsko društvo čime se prvim parobrodom Frankopan održavala brodska linija mjesta s kopnom.

Danas je Punat jedno od najvećih hrvatskih nautičkih središta i otočni centar maslinarstva. Govoriti o Puntu, a istodobno ne spomenuti i otočić Košljun, nezamislivo je. Jer, Punat i Košljun su vjekovima upućeni jedan na drugog. Život fratara - franjevaca i Puntara međusobno je prožet.

Stoga svaki posjetitelj obvezno zaželi posjetiti Košljun, što i omogućuju "barkajoli" koji stalo održavaju 10-minutnu vožnju od Punta do Košljuna i natrag.
Iako je svega 750 metara udaljen od Punatai vjekovno vezan uz spomenuto mjesto, otočić Košljun katastarski pripada gradu Krku.

Opseg otočića bujne vegetacije nešto je veći od tisuću metara, površina mu je 68 tisuća metara četvornih, a najviša točka je 6 metara iznad razine mora. Na ovoj relativno maloj površini registrirano je 540 vrsta biljaka i gljiva ( gotovo polovica zabilježenih u cijeloj Velikoj Britaniji ). Na Košljunu se nalazi franjevački samostan u kojem su redovnici kroz stoljeća sačuvali brojne vrijednosti.

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica općine Punat

Posjetite i mjesto: Stara Baška

 

Baška

Baška, Bašćansko područje na jugoistoku otoka je po nekim svojim značajkama iznimno. Kada se od puntarske drage penjemo uzbrdo i na oko 330 m prelazimo obronke Treskavca, s najvišim vrhovima otoka (Obzova, oko 570 m) pa se sasvim iznenada i naglo nađemo pred bašćanskom kotlinom, ostajemo zatečeni, gotovo bez daha. Jer, nismo bili pripremljeni na baš takvu igru prirode, spoj planina i mora. 

Upravo ovdje, oko 1100. godine nastaje krsni list Hrvata - Bašćanska ploča. Baška je prepoznatljiva i po jednoj od najvećih i najljepših šljunčanih plaža na Jadranu, dužine u polukrugu više od 1 800 metara. Prirodno fini pijesak posebice omogućuje neplivačima i djeci uživanje na plaži jer se dubina mora postupno povećava.
Poput ostalih krčkih mjesta, i u starom dijelu ovoga su mjesta uske uličice, kuće blizu jedna druge tako da je ugođaj tipičan mediteranski.
Osim prekrasne plaže, Baška je zanimljiva po svojoj karakterističnoj arhitekturi, brojnim kulturno-povijesnim spomenicima te po okolnim izletničkim stazama. Baška je prepoznatljiva i po smještajnim objektima visoke razine, od hotela, kampova pa se do privatnih smještajnih kapaciteta.
Začeci turizma sežu daleko na početak dvadesetog stoljeća kada se ovdje 1904. godine osniva "Društvo za poljepšanje grada", dvije godine kasnije otvoren je i prvi hotel, a 1908. godine uređeno kupalište s kupališnom zgradom. Prvi su gosti bili Česi koji su i danas vjerni mjestu. Ovi gosti došli su zahvaljujući direktoru praške "Narodne politike" Emilu Geistlichu, velikom prijatelju mjesta koji je pronio glas o ljepoti ovog kraja. Bašćani su mu zahvalili spomenikom uz plažu.

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica općine Baška

Posjetite i ostala mjesta: Batomalj, Draga Bašćanska, Jurandvor

 

Vrbnik

Vrbnik, bez sumnje, jedno je od najpoznatijih hrvatskih mjesta. Zahvaljuje to svojoj glagoljaškoj baštini i čuvenoj narodnoj pjesmi osebujne melodije i sadržaja koja je interpretirana i aranžirana u nizu varijanti "Vrbniče nad morem".
I Vrbnik se poput drugih starih kaštela na otoku smjestio visoko, na gotovo 50 metarskoj visini, a na zaista osobitome mjestu na hridi što doslovce uranja u more. Uz Šilo u Dobrinjštini, jedino je veće mjesto na istočnoj obali otoka Krka. Prvi put se spominje 1100 god. Stanovnici su se najviše bavili poljoprivredom, manje pomorstvom i ribarstvom. 
Danas je najpoznatiji proizvod Vrbničkog polja i Vrbnika uopće zlatnožuto vino - Žlahtina; postalo je glasovito i u širim hrvatskim razmjerima.
Prema pričanju starijih mještana, prije nego što je vino steklo slavu, u polju su se uzgajale žitarice za prehranu obitelji koje su imale više članova, nego današnje. U takvim su uvjetima lozu uzgajali uz rubove polja jer nije bilo tržišta i vino se proizvodilo samo za vlastite potrebe.
Vrbnik je još uvijek, uglavnom, izletničko mjesto, što mu je na neki način i prednost, iako ima kapaciteta u sobama i apartmanima obiteljskih kuća te ponešto i u hotelu.
Svojom bogatom poviješću, Vrbnik nazivaju kolijevkom pismenosti u Hrvata i zasigurno je jedno od najstarijih mjesta na otoku Krku.
U Vrbniku prevladavaju uske uličice pa ne čudi da se najuža ulica na svijetu nalazi upravo ovdje.
Blaž Baromić je osnivač prve poznate hrvatske glagoljaške tiskare u Senju, čime je uvelike doprinio hrvatskoj kulturnoj baštini. Budući da je rođen upravo u Vrbniku, njemu u čast, podignut je spomenik.  

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica općine Vrbnik

Posjetite i ostala mjesta: Garica, Risika

 

Dobrinj

Na istočnoj strani otoka Krka smještena je općina Dobrinj s istoimenim središtem. Dobrinj se nalazi ne brežuljku visokom oko 200 metara i jedan je od srednjovjekovnih kaštela koji su u prošlosti bili središta pismenosti.
Posebna vrijednost tog lijepog mjesta je spoznaja da se župna crkva sv. Stjepana spominje već u 12. stoljeću.
O Dobrinju kao tadašnjem središtu glagoljaštva svjedoči niz dokumenata i glagoljaških natpisa.
Dobrinjština je stoljećima bila izrazito poljoprivredni kraj. Bilo je zastupljeno i stočarstvo te maslinarstvo kao i iskorištavanje šumskog bogatstva. Mjesto je poznato i po živopisnoj narodnoj nošnji, folklornim manifestacijama, školi sopela ( krčki puhački instrument ) te tradicionalnoj domaćoj kuhinji. U ovom otočnom središtu prevladavaju autohtone kamene kuće i uske kamene ulice koje odišu prošlim vremenima.
Nedaleko Dobrinja nalazi se špilja Biserujka koja oduševljava svojom ljepotom i zanimljivošću istaloženih oblika. To je jedina špilja na otoku, od njih više od 50, uređena za prijam posjetitelja. Prema legendi, špilja je ime Biserujka (biser) dobila prema blagu koje je u njoj pronađeno, a pripadalo je lokalnim gusarima.

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica općine Dobrinj

Posjetite i ostala mjesta: Čižići, Gabonjin, Gostinjac, Hlapa, Klanice, Kras, Polje, Rasopasno, Soline, Sužan, Sveti Ivan Dobrinjski, Sveti Vid Dobrinjski, Tribulje, Županje

Šilo

Šilo je turističko mjesto smješteno na sjeveroistočnoj strani otoka, nasuprot Crikveničkoj rivijeri ( 26 km od Krčkog mosta ). Iako je Šilo danas turističko središte Dobrinjštine, oduvijek je bio ribarsko i pomorsko mjesto. Od Šila do Crikvenice zaplovio je prvi trajekt na našoj jadranskoj obali.

Šilo slavi svoj dan 16. kolovoza, na blagdan Svetog Roka što je nastavak tradicije započete sredinom 19. stoljeća kada je našim krajevima harala kuga. I stanovnici Šila su se, kao i ostali, zavjetovali svetom Roku da ih poštedi kuge pa odatle zavjetne rokovske procesije od Polja prema crkvi sv. Nikole u Šilu.

U Šilu nema hotela, smještaj je moguće pronaći u sobama i apartmanima obiteljskih kuća te u autokampu.
Uz uređene (šljunčane i dijelom betonirane) mjesne plaže, nalaze se brojni rekreativni sadržaji. Na pješčanoj plaži Pećine koja je pogodna za djecu, vijori se Plava zastava. Posebno je atraktivan ronilački obilazak potonulog grčkog broda Peltastis, čiji se podvodni lokalitet nalazi nedaleko Šila te upravo tamo otočki ronilački klubovi vode ronioce u obilazak.
Na liniji nekadašnjeg trajekta danas voze gliseri i manji brodovi.

Klimno

Klimno je smješteno na istočnoj strani otoka, na svega desetak minuta vožnje od Krčkog mosta. U dugogodišnjoj turističkoj tradiciji poznato je po bogatoj ugostiteljskoj ponudi u restoranima u kojima se nude morski i drugi specijaliteti uz neizostavno autohtono vino. Uvala Klimno obuhvaća mjesta Klimno, Soline te Čižiće.

Soline su poznate po predromanskim solanama, a u novije vrijeme po zapaženijoj turističkoj ponudi u privatnom smještaju. Lokalitet Meline, poznat po ljekovitom blatu, nalazi se između Solina i Čižića. Spomenuto blato koristi se za liječenje kostobolje, pa se mnogi, zadovoljni učinkom ponovo rado vraćaju. Čižići, mjesto koje je uronjeno s jedne strane u more, a s druge u raskošno zelenilo.

Klimno je najveće mjesto u uvali i jedno od najstarijih u tom kraju. O tome svjedoči kapelica sv. Klementa iz 1381. godine s glagoljskim natpisom. Ljubitelji mora i nautičkog turizma ugodno će se osjećati u Klimnu s brojnim pogodnostima za nautičare jer se tamo nalazi sidrište za brodice te radionice za izradu i popravak plovila.

Kvarner na karti

 • 07.06.-13.09.2024,sss Njivice

  Izložba na otvorenome: Prijatelji mora

  Otok Krk i ove će godine ugostiti atraktivnu izložbu projekta "Prijatelji mora" pod nazivom "Otok Krk - tradicionalna događanja", koja će oživjeti živopisnu kulturnu i zabavnu ponudu otoka kroz spoj...
 • 20.06.-30.08.2024,sss Krk

  68. Ljetne priredbe Krk

  Krk koji se s pravom naziva gradom povijesti i kulture, između 20. lipnja i 30. kolovoza 2024. godine, iznova je domaćin Ljetnih priredbi, jednog od festivala s najdužom tradicijom na...
 • 21.06.-28.06.2024,sss Omišalj

  Festival pučkog teatra Čavle/Omišalj

  Festival pučkog teatra svojevrsno je slavlje pučkog dramskog izričaja koji se tradicionalno održava u Omišlju. Festival pučkog teatra svojevrsno je slavlje pučkog dramskog izričaja. Tokom trajanja festivala, naizmjence se redaju...
 • 25.06.-20.08.2024,sss Krk

  Triola Kamplin Fest

  Turistička zajednica Grada Krka s uzbuđenjem najavljuje četvrto izdanje Triola Kamplin Festa, koji se održava na divnoj povijesnoj lokaciji, po kojoj manifestacija i nosi dio imena - Trgu Kamplin. Ovo omiljeno...
 • 26.06.-30.06.2024,sss Punat

  Velvet Festival

  Jedan od najboljih domaćih umjetničko-glazbenih projekata, koji je preklani osvojio Nagradu publike za najbolji domaći festival, ove se godine održava po osmi puta i to od 26. do 30. lipnja. Velvet...
 • GetCMSKalendarDogadjanjaHR
  Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture