Lošinj, otok vitalnosti

Spremi u moj planer

Ako otoci imaju osobnost, a imaju, onda svakako Lošinj pripada onima osobitima  koji su  svoju  ponudu izgradili na dugoj tradiciji, prekrasnoj prirodi,  čistom zraku ljekovitih  svojstava te bogatoj turističkoj ponudi. 
Na Lošinj su, zbog njegove ugodne klime, u potrazi za zdravljem dolazile i mnoge okrunjene glave.

Lošinjski zrak je prve kategorije i bogat je aerosolima te je prava aromaterapija na otvorenom. Svijest o blagotvornoj otočnoj klimi datira s kraja XIX. stoljeća tako da su 1892. godine Veli i Mali Lošinj proglašeni klimatskim lječilištem, čime je otvoren put za razvoj turizma. Tri godine kasnije  na otoku je registriran  prvi turist a 1897. godine otvoren je i prvi lošinjski hotel. Otada do danas  traje priča  o turističkom uspjehu i sve bogatijoj i maštovitijoj ponudi ovoga otoka.

Ljetnikovci iz 19. stoljeća, raslinje iz mnogih krajeva što su ga donosili pomorci, slike jedrenjaka koje se čuvaju u Malom i Velom Lošinju, bogate otočke kuće u kojima su uspomene s bezbrojnih putovanja, čine ga doista posebnim ambijentom. Naime, velik dio svog razvoja u prošlosti Lošinj  može zahvaliti bogatoj pomorskoj tradiciji:  u 19. stoljeću  imao  je  čak šest brodogradilišta te je bio brodograđevna i brodarska  sila Austro-ugarske Monarhije. Ta je tradicija pomorstva, ispraćanja pomoraca i uz to vezanih običaja ugrađena  i  u otočke turističke manifestacije koje privlače turiste.

Prirodno i kulturno naslijeđe otoka Lošinja vrlo je bogato. Crkvice, samostani, renesansne zgrade, bazilike i antički ostatci nalaze se posvuda na otoku a muzejski  i drugi  prostori  prilika su da se zaviri u svijet prošlosti, umjetničkog izričaja i ostalih ljepota. O bogatom kulturnom životu  govori i otkriće dragocjene skulpture, nađene u lošinjskom podmorju koja predstavlja grčkog atletu Apoksiomena.  Pažnju gostiju privlači i grad Osor - muzej na otvorenome koji je ljeti idealan scenski prostor za Osorske glazbene večeri.

Na pet otoka lošinjskog arhipelaga ukupno se nalazi 250 kilometara šetnica, a akvatorij je pogodan za ronjenje i plovidbu te druge sportove na vodi. Tijekom godine na lošinjskom se otočju održava više od 250 raznih manifestacija te koncerata klasične glazbe te modernih glazbenih izričaja.
Lošinjskom akvatoriju pripadaju i manji otoci: Unije,  Ilovik, Susak i Vele Srakane te niz malih nenaseljenih otočića.

 

Više informacija potražite na stranicama:

Turistička zajednica grada Malog Lošinja

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture