Prognoza za 29/04
Prognoza za 29/04
10 / 16

Aktivnosti

Spremi u moj planer

Šetnice i pješačke staze

Na otoku Lošinju kao i na otočju arhipelaga – Iloviku, Susku i Unijama cijela je mreža šetnica i pješačkih staza koje u sebi ujedinjuju potrebu za ugodnim aktivnim odmorom ali i zanimljiva mjesta čijim ćete obilaskom upoznati prekrasne krajolike, povijesne znamenitosti, običaje te kušati autohtona jela ovoga podneblja. Ukupna dužina pješačkih staza – zajedno s otokom Cresom vezanim za Lošinj – je 250 kilometara.

Krenimo od najlakših šetnica uz more (lungomare) koje su namijenjene najširem krugu šetača a prate obalu otoka, prolazeći brojnim uvalama te stoljetnim borovim šumama. Prekrasan ambijent, mediteranska hortikultura kojoj se posvećuje velika pažnja te odlična klima posebno pogodna za alergičare i sve koji imaju problema s dišnim putevima, u svako doba godine pruža zadovoljstvo, ugodu i zdravlje svima koji dođu na ovo otočje.

Onima koji žele nešto zahtjevnije i teže pješačke staze, preporučujemo unutrašnjost otoka gdje će imati prilike i za planinarenje. Ovima posljednjima sigurno će biti cilj ali i užitak planinarska transverzala Osoršćica koja se proteže sjevernim dijelom otoka Lošinja u dužini od 10-tak kilometara. Zanimljivo je da je jedan od prvih "turista" koji se popeo na Osoršćicu 1887. godine bio prijestolonasljednik Rudolf Habsburg. Za one koji planinare Osoršćicom kao i drugim predjelima, nagrada će biti prekrasna priroda, vidikovci te nezaboravan pogled na ostalo kvarnersko otočje i obalu sve do šumovitog Gorskog kotara.

Na otoku Lošinju također se nalaze tematske staze koje u sebi ujedinjuju priče o povijesti i običajima, prirodnim atrakcijama i ostalim ljepotama. I još jedna zanimljivost: na otocima cresko-lošinjskog otočja nema zmija otrovnica. Legenda to pripisuje blagoslovu osorskog biskupa, svetog Gaudijencija, a znanstvenici su još uvijek u potrazi za naučno utemeljenom istinom.

Više informacija potražite u brošuri "Staze i šetnice"

Lov i sportski ribolov

Mali Lošinj ima dugu tradiciju sportskog ribolova o čemu svjedoči i podatak da je prva podvodna puška ovdje donesena 30-ih godina 20. stoljeća. Tu se kontinuirano od 1959. godine održava novogodišnji kup u podvodnom ribolovu a prvo svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu održano je u Malom Lošinju 1957. godine. Lošinj je bio domaćin Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu 2010.g.

Duga tradicija nije, dakako, mogla proći bez uspjeha i kod lokalnog stanovništva pa Mali Lošinj u podvodnom ribolovu ima europskog prvaka.

Posljednjih godina na otoku Lošinju je vrlo popularan lov i to zbog kvalitete lovišta i prirodnog ambijenta. Sezona počinje krajem godine, uz mogućnost lova na pernatu i nisku divljač, kao i na divlje svinje, muflone i jelene lopatare.

Više informacija potražite u brošuri "Užitak ronjenja"

Aktivno u zraku, na vodi ili pod vodom

Od nabrajanja svih sportova primjerenih podneblju koji su mogući na otoku Lošinju i otočju lošinjskog arhipelaga, svakako bi bilo lakše nabrojati one za koje nama uvjeta. Ipak, pogledamo barem dio mogućnosti...

Jedrenje je sport koji je utemeljen na dugoj pomorskoj tradiciji i konfiguraciji obale koja pruža mogućnost vožnje ali i sigurne luke i lučice za sklanjanje od nevremena. Lošinjski akvatorij također je vrlo atraktivan za jedrenje na dasci, skijanje na vodi i slično, a lošinjsko podmorje s podvodnim pećinama, pukotinama i grebenima privlači ronioce za koje ovdje postoje i ovlaštene škole.

Tko želi uživati u pogledu iz visine i slobodi letenja, može iskušati padobranstvo kao i druge sportove. U prilog tome govore podaci da je 1985. godine Mali Lošinj bio domaćin Svjetskog padobranskog prvenstva, kada je i izgrađen lošinjski aerodrom. Godine 2008. ovdje je održan Svjetski padobranski kup na kojem je sudjelovalo 20-tak zemalja.

Svjesni toga da nismo obuhvatili sve sportove u zraku, na vodi i pod vodom kao i one na kopnu, na Vaše pitanje o mogućnostima za neki drug sport primjeren mediteranskom podneblju, spremno unaprijed odgovaramo: i to je moguće!

Više informacija potražite u brošuri "Pod krilom galeba"

 • 27.04.-31.05.2016, Mali Lošinj

  10. Fešta lošinjske kuhinje

  Tijekom fešte lošinjske kuhinje brojni ugositeljski objekti nude domaće specijalitete po popularnim cijenama, a vrhunac fešte je na glavnom malološinjskom trgu gdje će se prezentirati svi ugostitelji sa svojim specijalitetima. Tema ovogodišnje Fešte lošinjske kuhinje je Apoksiomenova antička kuhinja.

 • 29.04.-01.05.2016, Mali Lošinj

  Moto susret na Malom Lošinju

  Kamp Poljana u Malom Lošinju u suradnji s moto klubom „Lošinj“ organizirat će moto susret uz prateći program koji će se izvoditi od 29.04. – 01.05. U sklopu susreta biti će organizirana dva glazbena koncerta, panoramska vožnja brodom, hrana i piće po promotivnim cijenama te brojna iznenađenja domaćina.

 • 30.04.2016, Mali Lošinj

  Otvorenje Muzeja Apoksiomena

  Muzej Apoksiomena svoja će vrata otvoriti 30. travnja 2016. godine, kada će se posjetiteljima predstaviti dugoočekivana čuvena statua Apoksimen koja je za svoj trajni dom odabrala upravo Mali Lošinj.