Prognoza za 28/05
Prognoza za 28/05
19 / 23

Aktivnosti

Spremi u moj planer

Šetnice i pješačke staze

Na otoku Lošinju kao i na otočju arhipelaga – Iloviku, Susku i Unijama cijela je mreža šetnica i pješačkih staza koje u sebi ujedinjuju potrebu za ugodnim aktivnim odmorom ali i zanimljiva mjesta čijim ćete obilaskom upoznati prekrasne krajolike, povijesne znamenitosti, običaje te kušati autohtona jela ovoga podneblja. Ukupna dužina pješačkih staza – zajedno s otokom Cresom vezanim za Lošinj – je 250 kilometara.

Krenimo od najlakših šetnica uz more (lungomare) koje su namijenjene najširem krugu šetača a prate obalu otoka, prolazeći brojnim uvalama te stoljetnim borovim šumama. Prekrasan ambijent, mediteranska hortikultura kojoj se posvećuje velika pažnja te odlična klima posebno pogodna za alergičare i sve koji imaju problema s dišnim putevima, u svako doba godine pruža zadovoljstvo, ugodu i zdravlje svima koji dođu na ovo otočje.

Onima koji žele nešto zahtjevnije i teže pješačke staze, preporučujemo unutrašnjost otoka gdje će imati prilike i za planinarenje. Ovima posljednjima sigurno će biti cilj ali i užitak planinarska transverzala Osoršćica koja se proteže sjevernim dijelom otoka Lošinja u dužini od 10-tak kilometara. Zanimljivo je da je jedan od prvih "turista" koji se popeo na Osoršćicu 1887. godine bio prijestolonasljednik Rudolf Habsburg. Za one koji planinare Osoršćicom kao i drugim predjelima, nagrada će biti prekrasna priroda, vidikovci te nezaboravan pogled na ostalo kvarnersko otočje i obalu sve do šumovitog Gorskog kotara.

Na otoku Lošinju također se nalaze tematske staze koje u sebi ujedinjuju priče o povijesti i običajima, prirodnim atrakcijama i ostalim ljepotama. I još jedna zanimljivost: na otocima cresko-lošinjskog otočja nema zmija otrovnica. Legenda to pripisuje blagoslovu osorskog biskupa, svetog Gaudijencija, a znanstvenici su još uvijek u potrazi za naučno utemeljenom istinom.

Više informacija potražite u brošuri "Staze i šetnice"

Lov i sportski ribolov

Mali Lošinj ima dugu tradiciju sportskog ribolova o čemu svjedoči i podatak da je prva podvodna puška ovdje donesena 30-ih godina 20. stoljeća. Tu se kontinuirano od 1959. godine održava novogodišnji kup u podvodnom ribolovu a prvo svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu održano je u Malom Lošinju 1957. godine. Lošinj je bio domaćin Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu 2010.g.

Duga tradicija nije, dakako, mogla proći bez uspjeha i kod lokalnog stanovništva pa Mali Lošinj u podvodnom ribolovu ima europskog prvaka.

Posljednjih godina na otoku Lošinju je vrlo popularan lov i to zbog kvalitete lovišta i prirodnog ambijenta. Sezona počinje krajem godine, uz mogućnost lova na pernatu i nisku divljač, kao i na divlje svinje, muflone i jelene lopatare.

Više informacija potražite u brošuri "Užitak ronjenja"

Aktivno u zraku, na vodi ili pod vodom

Od nabrajanja svih sportova primjerenih podneblju koji su mogući na otoku Lošinju i otočju lošinjskog arhipelaga, svakako bi bilo lakše nabrojati one za koje nama uvjeta. Ipak, pogledamo barem dio mogućnosti...

Jedrenje je sport koji je utemeljen na dugoj pomorskoj tradiciji i konfiguraciji obale koja pruža mogućnost vožnje ali i sigurne luke i lučice za sklanjanje od nevremena. Lošinjski akvatorij također je vrlo atraktivan za jedrenje na dasci, skijanje na vodi i slično, a lošinjsko podmorje s podvodnim pećinama, pukotinama i grebenima privlači ronioce za koje ovdje postoje i ovlaštene škole.

Tko želi uživati u pogledu iz visine i slobodi letenja, može iskušati padobranstvo kao i druge sportove. U prilog tome govore podaci da je 1985. godine Mali Lošinj bio domaćin Svjetskog padobranskog prvenstva, kada je i izgrađen lošinjski aerodrom. Godine 2008. ovdje je održan Svjetski padobranski kup na kojem je sudjelovalo 20-tak zemalja.

Svjesni toga da nismo obuhvatili sve sportove u zraku, na vodi i pod vodom kao i one na kopnu, na Vaše pitanje o mogućnostima za neki drug sport primjeren mediteranskom podneblju, spremno unaprijed odgovaramo: i to je moguće!

Više informacija potražite u brošuri "Pod krilom galeba"

 • 27.04.-31.05.2016, Mali Lošinj

  10. Fešta lošinjske kuhinje

  Tijekom fešte lošinjske kuhinje brojni ugositeljski objekti nude domaće specijalitete po popularnim cijenama, a vrhunac fešte je na glavnom malološinjskom trgu gdje će se prezentirati svi ugostitelji sa svojim specijalitetima. Tema ovogodišnje Fešte lošinjske kuhinje je Apoksiomenova antička kuhinja.

 • 12.05.-01.06.2016, Mali Lošinj

  Festival aromaterapije "Apsyrtides"

  Sudionici će od 12. svibnja do 1. lipnja kroz ponudu od 22 događanja održati radionice, edukacije i predavanja o primjeni Aloe vera, mirte, smilja i perunike u svakodnevnom životu, kozmetici i prehrani na prostoru cresko - lošinjskog arhipelaga, a otvorenje Festivala aromaterapije „Apsyrtides“ održat će se u Miomirisnom otočnom vrtu na otoku Lošinju 12. svibnja 2016. godine s početkom u 10,00 sati.

 • 23.05.-05.06.2016, Mali Lošinj

  Izložba na otvorenom: "Plavi sat"

  „Prijatelji mora„ i ove godine pod nazivom: „ Plavi sat “ gostuje na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinju

 • 28.05.-29.05.2016, Nerezine

  Međunarodni festival mijeha

  Folklorna društva „Studenac“ i „ Orlec“ organiziraju Festival mijeha, koji je svirajući i plešući „živi“ muzej kulture i tradicije, šestu godinu zaredom. U Nerezinama 28.05.2016. i Orlecu 29.05.2016. s početkom u 19 sati. Ove godine gosti dolaze iz Italije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske – iz Istre, Zagreba, Raba te domaći otočki svirači.