Prognoza za 02/08
Prognoza za 02/08
19 / 25

Atrakcije

Apoksiomen, grčki atleta

Mali Lošinj

Lošinj je 1999. godine postao bogatiji za jednog iznimnog stanovnika, antičkog atletu Apoksiomena. Naime, upravo je te godine iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja pronađen antički brončani kip atlete. Pretpostavlja se da je u moru od 1. stoljeća kada su ga u vodu bacili zbog opasnosti od prevrtanja broda zbog nevremena ili pak kao žrtvu bogovima za sigurni nastavak putovanja.

Kip predstavlja atletu, mladog sportaša visokog  192  cm u trenutku dok čisti strugaljku kojom je sa svojeg tijela ostrugao  ulje, prašinu i znoj. Pretpostavlja se da kip potječe iz vremena  2-1. stoljeća prije Krista te da je prototip na temelju kojega je izrađen čak znatno stariji, iz 4. stoljeća prije Krista.

Restauracija kipa trajala je gotovo sedam godina  a njegovoj ljepoti  do sada su se divili  poklonici  umjetnosti  hrvatskih i inozemnih gradova, u kojima je bio  izložen. Trajni dom Apoksiomena krajem 2011. godine postaje muzej uređen  u palači  Kvarner u Malom Lošinju.

Od osam do sada poznatih varijacija prototipa, lošinjski je kip najcjelovitiji i najbolje sačuvan. Autor kipa je nepoznat  ali  izgled samog Apoksiomena ukazuje da se radi o vrhunskom umjetniku.

Više informacija potražite u brošuri "Lica kulturnog identiteta"

 • 26.06.-14.09.2014, Mali Lošinj

  Izložba: "Bratovštine na području bivše osorske komune"

  Lokacija: Palača Fritzy.

 • 18.07.-25.08.2014, Osor

  Osorske glazbene večeri

  Osorske glazbene večeri su glazbena manifestacija posvećena glazbenim dijelima domaćih autora. U Osoru je praizvedbu doživjelo više od 300 skladbi hrvatskih skladatelja.

 • 30.07.-03.08.2014, Nerezine

  Nerezinske ljetne igre

  Sportsko-zabavne igre, gdje ekipe u natjecanjima čine i mnogobrojni turisti, tako da nije neuobičajno da domaću ekipu u potezanju konopa pobjedi ekipa turista.

 • 02.08.-03.08.2014, Mali Lošinj

  31. Regata lošinjskih olimpijaca

  Počeci sportskog jedrenja u Lošinju počinju u drugoj polovici 19 st.Prvi dan se jedri u akvatoriju otoka Lošinja, a drugi dan je atraktivno „štap jederenje“ u malološinjskoj luci.