Aktivnosti

Spremi u moj planer

 


 


Pješice ili biciklom

Pješice ili biciklom spojit ćete više užitaka u jedan: razgledavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti, kupanje na prekrasnim plažama, šetnju uz more, šumom, starim gradom... ili najbolje, sve to zajedno! Prošećimo najatraktivnijim rapskim stazama.
Pješačka staza Lopar je jedna od najljepših i najraznolikijih jer obuhvaća pješčane plaže, šumske staze i mediteransko raslinje. Kalifront je pak pješačka staza koja povezuje prekrasne šume hrasta crnike i borova koje vode do lijepih uvala.

Supetarska draga - Gonar, staza je koja vodi od područja grada Raba do uvale Gonar u Supetrskoj dragi. Vjerojatno je mnogima najveća atrakcija pješačka staza Rab – Mundanije koja obuhvaća najatraktivnije lokacije od prekrasnog parka Komrčar u centru Raba do najvećeg vrha na otoku u mjestu Mundanijama. Uz samu obalu mora prolazi staza Banjol -Barbat – Lungo Mare koja vodi od Raba do slikovitih ribarskih mjesta Banjol i Barbat. Iznad naseljenog područja nalaze se ruševine starokršćanske utvrde Sv. Damjan s prekrasnim pogledom na čitav kanal i Rab.

Više informacija potražite u brošuri

"Staze i šetnice"

"Biciklom po Kvarneru"U moru, pod morem i na kopnu

Rab je sve većem broju turista zanimljiv i za ronilačke aktivnosti. U podmorju je otkriven veliki broj potopljenih brodova kao i atraktivnog podmorskog reljefa. Za početnike ili pak one koji žele naučiti i "finese" ronjenja, na raspolaganju su škole kao i najam opreme.
Uz to, Rab ima mnoge mogućnosti za sportove na vodi: jedrenje, unajmljivanje skutera za vodu (jet ski), kajaka, pedalina i slično. Također ćete moći uživati u skijanju na vodi, vožnji na gumenim bananama, letenju padobranom, aquaganu itd.

Razmislite i o jednom posebnom, specifičnom i vrlo atraktivnom "sportu": vožnji malim taksi brodovima - poznatim rapskim "barkarijolima" kojima možete obilaziti rapske uvale ili pak poći s lokalnim ribarima u ribarenje. Užitak za pamćenje!

Više informacija potražite u brošurama:

"Pod krilom galeba"

"Užitak ronjenja"


Na plaži u odjeći ili bez nje

Na Rabu će svatko naći šljunčanu ili pješčanu plažu, zajedničku ili samotnu, u skladu s vlastitim željama. Najpoznatija je svakako 1,5 kilometara duga loparska Rajska plaža. No, izbor je bogat, a tradicija uređenja kupališta duga. Prvo kupalište na otoku Rabu, ispod gradskog parka uređeno je već 1895. godine.

Otok Rab je preteča naturizma na Jadranu. Kao službeni početak naturizma često se spominje mjesec kolovoz 1936. godine kada je ondje boravio engleski kralj Edward VII. kojemu su rapske vlasti dopustile da se sa suprugom okupa gol u uvali Kandarola. No, sigurno je da je naturizam na Rabu počeo znatno prije. Naime, prvu naturisitčku plažu na Rabu otvorio je 1934. godine osobno predsjednik međunarodnog saveza naturista Richard Erhman iz Beča, ali se ovaj pokret spominje i u natpisima još iz 1907. godine.

Prva i najpoznatija nudistička plaža na Rabu jest Kandarola koja se nalazi na poluotoku Frkanj. Druga službeno označena nudistička plaža jest Uvala Stolac u Loparu, nedaleko od Rajske plaže. No, uz ove postoji još mnogo drugih plaža. Posebno valja istaći 1500 m dugu obalu poluotoka Kalifront, u zelenilu borove šume koji predstavlja raj za naturiste. Također, kupačima bez odjeće namijenjene su i neke druge plaže u Loparu kao što su Ciganka, Stolac, Dubac... Uz njih, raj za naturiste su i mnogi okolni otočići dostupni jedino brodovima.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture