Aktivnosti

Spremi u moj planer

 
Turističko-rekreativna Staza kamenih stupi

Područje Općine Vinodolske - šumovit kraj oko četiri glavna naselja – Bribir, Drivenik, Grižane-Belgrad i Tribalj - obuhvaćeno je kružnom stazom pod nazivom Staza kamenih stupi (stepenica).

Riječ je o kružnoj stazi koja počinje i završava u centru Grižana. Duga je oko 4,5 kilometara, a na njoj se, osim gotovo 1300 isklesanih kamenih stuba, nalazi niz kulturno-povijesnih spomenika te veći broj stijena za alpinističke uspone. Staza ima turistički i rekreativni karakter, a svaki posjetitelj koji je prođe saznat će i zanimljive priče iz ne tako daleke povijesti kada je bila glavna poveznica između šumskih predjela i spomenutih mjesta. Njome su stanovnici vinodolskih sela nosili grožđe, smokve i trešnje, u II. svjetskom ratu i sol te ih na području Gorskog kotara mijenjali za žito, krumpir i grah. Na stazi se jasno vide i isklesane kamene klupice na kojima su se ljudi odmarali prelazeći svakodnevno taj put redovite robne razmjene.

Staza ulazi i u selo Gobići, inače rodno mjesto proslavljenog hrvatskog slikara minijatura Julija Klovića (1498-1578), u svijetu poznatog kao Michelangela minijatura. Nakon obilaska Klovićeva kraja, staza se penje do usjeka planine Klamaruše gdje se nalaze dvije atraktivne špilje, a izlazi na sam vrh planine na oko 500 metara nadmorske visine. Tu se nadovezuje na postojeću planinarsku stazu Litica te se otuda s druge strane vraća prema mjestu Grižane gdje je taj rekreativno-poučni izlet i započeo.

Više informacija potražite u brošuri "Staze i šetnice"


Oči vinodolske: Pogled sa šest vidikovaca

Šest vidikovaca smještenih na području Općine Vinodolske i grada Novi Vinodolski - atraktivna su prilika za rekreaciju ali i upoznavanje cijele regije i njezinih prirodnih, kulturnih i drugih znamenitosti. Od ukupno šest lokacija, tri se vidikovca – Mahavica, Pridva i Slipica, nalaze na području općine Vinodolske, a tri – Gradina, Sviba i Kuk, na području općine Novi Vinodolski. Svi su oni smješteni na područjima posebnih pejzažnih vrijednosti i dakako u blizini cesta pa imaju nesmetan prilaz autobusom ili mini-busom.

Vidikovci uređeni na ukupnoj udaljenosti 65 kilometara koji povezuju rubne granice Vinodolske općine i Grada Novog Vinodolskog privlače brojne motorizirane goste, bicikliste, planinare, fotografe i sve druge koji žele uživati u ljepoti krajolika.

Više informacija potražite u brošuri "Staze i šetnice"
Šetnice i biciklističke staze Novog Vinodolskog

Na području Novog Vinodolskog obilježeno je više od 300 km biciklističkih staza koje se protežu od mora, preko Vinodola do šumskog područja.

Ukupno ima šest staza i svaka je obilježena svojom bojom a razlikuju se težinom vožnje, duljinom i visinom uspona. Za svakoga ponešto! Najlakša je rekreativna Plava staza dugačka 38 kilometara s najvišom točkom na nadmorskoj visini od 250 m. Zelena ili tzv. Sportska staza ujedno je i najteža s usponom do 912 metara nadmorske visine.

Njezina je dužina 74 kilometara. Smeđa staza je kružna i duga je 50 kilometara te započinje i završava u Novom Vinodolskom. Karmin staza – staza ljiljana duga je 44 kilometara i oduševljava panoramskim pogledom s visova Velike Kapele na more, priobalje, otoke Krk, Cres i Lošinj, na Istru te na planinu Velebit. Uz samu stazu je stanište zaštićenog kranjskog ljiljana. Ljubičasta staza ili staza viola duga je 56 kilometara a Žuta staza odnosno staza vidika duga je 48 kilometara.

Sve biciklističke staze prolaze prekrasnom, nedirnutom prirodom Vinodola i njegovog šumskog zaleđa i svaki će biciklist - bez obzira na to koju od staza odabere - uživati u vožnji ovim prekrasnim krajolikom.

U ovoj je regiji i velik broj šetnica koje povezuju turistička mjesta – poput staze valova koja povezuje Novi Vinodolski i Jadranovo – ali i onih zahtjevnijih na nešto većim visinama koje napor svog savladavanja nagrađuju izvanrednim darom: prekrasnim pogledom.

Više informacija potražite u brošuri

 

"Staze i šetnice"

 

"Biciklom po Kvarneru"  

 

 

Ljubavna cestica

Iako na prvi pogled plijeni samim nazivom, Ljubavna cestica svoje poklonike ne stječe samo simbolikom šetnje već i njezinom ljepotom. Ova poučna staza koja povezuje grad Crikvenicu prema neposrednom zaleđu – zelenom Vinodolu, ima mnoge kulturne i povijesne spomenike.

Naziv Ljubavna cestica vjerojatno je nastao tridesetih godina prošlog stoljeća sve češćim dolascima ljubavnih parova u taj romantični ambijent.

Pretpostavlja se da je staza djelo ing. Ante Premužića. Ona sjedinjuje nekoliko sadržaja - pješačenje kroz hladovinu borova i aromatičnog mediteranskog bilja, upoznavanje s kasnoromaničkom gradinom Badanj, pogled na Vinodolsku dolinu, Kvarner i Velebitski kanal. Jasno je da će zaljubljenima, onima koji su to bili ili tek namjeravaju postati, i simbolika naziva biti dodatni poticaj i razlog za zadovoljstvo.

Više informacija potražite u brošuri "Staze i šetnice"

  • 06.05.-29.05.2022,sss Crikvenica

    Experience Crikvenica (Health & Outdoor)

    Kako izgleda kad svaki vikend otkriva novi sportsko-rekreativni doživljaj? I to u stoljetnoj oazi zdravlja, gdje uživaju neumorni mali i veliki istraživači, ljubitelji prirode i opuštanja? Otkrijte to u svibnju...
GetCMSKalendarDogadjanjaHR
Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture