Prognoza za 02/09
Prognoza za 02/09
22 / 27

Atrakcije

Rimska ostavština - novi tip amfore

Crikvenica

Jadranska amfora ravnog dna tip Crikvenica službeni je naziv, prema arheološkim stručnjacima, za jedinstveni tip amfore pronađene na arheološkom lokalitetu Igralište – Ad turres u Crikvenici.

To je podtip antičke rimske amfore s ravnim dnom. Još jedna specifičnost amfora koje pripadaju tipu Crikvenica je to što su se proizvodile isključivo u velikoj keramičarskoj radionici Ad turres (antički naziv današnje Crikvenice).

Tako razvijena radionica, koja je i u europskim razmjerima izuzetno dobro sačuvan arheološki lokalitet, upućuje na to da je Crikvenica tijekom I. i II. stoljeća bila iznimno razvijeno gospodarsko središte sjevernoga Jadrana.

Osim lokaliteta, to potvrđuju i brojni nalazi proizvoda radionice otkriveni diljem jadranske obale što je najbolji dokaz razvijene trgovačke i gospodarske djelatnosti. Višegodišnja arheološka istraživanja na lokalitetu Ad turres do sada su potvrdila postojanje sedam keramičarskih peći i niz drugih proizvodnih prostora.

 • 05.08.-16.09.2015, Novi Vinodolski

  Okolotorno

  Lokacija: Stari grad

 • 06.08.-02.09.2015, Crikvenica

  Primorske noći na Rivijeri Crikvenica

  Uz ugodno okruženje uz more, čisti svježi zrak i dobro društvo, poseban ugođaj će stvoriti tradicionalne primorske pjesme.

 • 29.08.-05.09.2015, Crikvenica

  49. Ribarski tjedan

  U vrijeme Ribarskoga tjedna se organiziraju koncerti, predstave, nastupi folklornih skupina i klapa, a uz to, posjetitelji imaju priliku pogledati zanimljive izložbe, likovne radionice i sportska natjecanja i brojne druge aktivnosti.