Prognoza za 17/01
Prognoza za 17/01
4 / 10

Atrakcije

Rimska ostavština - novi tip amfore

Crikvenica

Jadranska amfora ravnog dna tip Crikvenica službeni je naziv, prema arheološkim stručnjacima, za jedinstveni tip amfore pronađene na arheološkom lokalitetu Igralište – Ad turres u Crikvenici.

To je podtip antičke rimske amfore s ravnim dnom. Još jedna specifičnost amfora koje pripadaju tipu Crikvenica je to što su se proizvodile isključivo u velikoj keramičarskoj radionici Ad turres (antički naziv današnje Crikvenice).

Tako razvijena radionica, koja je i u europskim razmjerima izuzetno dobro sačuvan arheološki lokalitet, upućuje na to da je Crikvenica tijekom I. i II. stoljeća bila iznimno razvijeno gospodarsko središte sjevernoga Jadrana.

Osim lokaliteta, to potvrđuju i brojni nalazi proizvoda radionice otkriveni diljem jadranske obale što je najbolji dokaz razvijene trgovačke i gospodarske djelatnosti. Višegodišnja arheološka istraživanja na lokalitetu Ad turres do sada su potvrdila postojanje sedam keramičarskih peći i niz drugih proizvodnih prostora.

  • 13.01.-14.02.2018, Crikvenica

    Maškare 2018. u Crikvenici

    Slijedi pet tjedana najboljih maškaranih zabava, šarenih raspjevanih i rasplesanih povorki malih i velikih posjetitelja i originalnih maski. Naravno, tu je i nezaobilazno tradicionalno pozdravljanje maškaranih grupa i udruga te još puno maškaranih iznenađenja.

Kvarner, Otkrijte svoju priču 2017 Međunarodna godina održivog turizma za razvoj