Prognoza za 27/05
Prognoza za 27/05
15 / 23

Atrakcije

Rimska ostavština - novi tip amfore

Crikvenica

Jadranska amfora ravnog dna tip Crikvenica službeni je naziv, prema arheološkim stručnjacima, za jedinstveni tip amfore pronađene na arheološkom lokalitetu Igralište – Ad turres u Crikvenici.

To je podtip antičke rimske amfore s ravnim dnom. Još jedna specifičnost amfora koje pripadaju tipu Crikvenica je to što su se proizvodile isključivo u velikoj keramičarskoj radionici Ad turres (antički naziv današnje Crikvenice).

Tako razvijena radionica, koja je i u europskim razmjerima izuzetno dobro sačuvan arheološki lokalitet, upućuje na to da je Crikvenica tijekom I. i II. stoljeća bila iznimno razvijeno gospodarsko središte sjevernoga Jadrana.

Osim lokaliteta, to potvrđuju i brojni nalazi proizvoda radionice otkriveni diljem jadranske obale što je najbolji dokaz razvijene trgovačke i gospodarske djelatnosti. Višegodišnja arheološka istraživanja na lokalitetu Ad turres do sada su potvrdila postojanje sedam keramičarskih peći i niz drugih proizvodnih prostora.

 • 07.05.-28.05.2017, Dramalj

  "Jelenina" / Dani Sv. Jelene

  Program u kojemu uživaju sve generacije obuhvaća sportska, kulturno-zabavna i vjerska događanja, a traje od 7. pa sve do 28. svibnja 2017.

 • 26.05.-27.05.2017, Crikvenica

  "BEERanje 2017.": Craft Beer, Grill & Rock

  U samome centru Crikvenice u sklopu trećega festivala zanatskog piva "BEERanje 2017.", koji je na crikveničkoj rivijeri dobio i dopunu imena: Craft beer, Grill & Rock. Program u petak, 26. svibnja, počinje u 16 sati, a u subotu već od 10 sati ujutro.

 • 26.05.-28.05.2017, Novi Vinodolski

  Državno prvenstvo mažoretkinja

 • 27.05.2017, Dramalj

  9. Smotra klapa "Sveta Jelena" Dramalj

  Ovaj se glazbeni susret tradicijskog izričaja svake godine održava pred kraj ili kao šećer na kraju proslave "Dana svete Jelene" u Dramlju. Osim što u njemu jednako uživaju sudionici i gosti, ono što ga čini posebnim i još dražim je prekrasna lokacija – mirna lučica Pazdehova u Dramlju, u kojoj se katkada čini kao da je vrijeme stalo.

 • 27.05.2017, Crikvenica

  "1. Savate Open Crikvenica"

  Crikvenica ovu subotu, 27. svibnja 2017., je domaćin sportskog događanja pod imenom "1. Savate Open Crikvenica". Riječ je o međunarodnom otvorenom turniru u disciplini assaut za sve uzraste, a održavat će se u crikveničkoj Gradskoj sportskoj dvorani, i to s početkom u 11 sati.