Prognoza za 07/07
Prognoza za 07/07
25 / 32

Atrakcije

Rimska ostavština - novi tip amfore

Crikvenica

Jadranska amfora ravnog dna tip Crikvenica službeni je naziv, prema arheološkim stručnjacima, za jedinstveni tip amfore pronađene na arheološkom lokalitetu Igralište – Ad turres u Crikvenici.

To je podtip antičke rimske amfore s ravnim dnom. Još jedna specifičnost amfora koje pripadaju tipu Crikvenica je to što su se proizvodile isključivo u velikoj keramičarskoj radionici Ad turres (antički naziv današnje Crikvenice).

Tako razvijena radionica, koja je i u europskim razmjerima izuzetno dobro sačuvan arheološki lokalitet, upućuje na to da je Crikvenica tijekom I. i II. stoljeća bila iznimno razvijeno gospodarsko središte sjevernoga Jadrana.

Osim lokaliteta, to potvrđuju i brojni nalazi proizvoda radionice otkriveni diljem jadranske obale što je najbolji dokaz razvijene trgovačke i gospodarske djelatnosti. Višegodišnja arheološka istraživanja na lokalitetu Ad turres do sada su potvrdila postojanje sedam keramičarskih peći i niz drugih proizvodnih prostora.

 • 23.06.-28.07.2015, Crikvenica

  Primorske noći na Rivijeri Crikvenica

  Uz ugodno okruženje uz more, čisti svježi zrak i dobro društvo, poseban ugođaj će stvoriti tradicionalne primorske pjesme.

 • 07.07.2015, Dramalj

  Večer klapske pjesme

  Šarmantna lučica Pazdehova u Dramlju idealna je za uživanje u glazbenim večerima. Tradicionalna glazba, anđeoski glasovi izvođača, bjelina primorskoga kamena i miris mora opuštaju, zabavljaju i mame osmijeh na lice.

 • 08.07.2015, Crikvenica

  Međunarodni festival folklora i običaja

  Očekuje nas zabavna večer, u kojoj će svoju ljubav prema običajima rodnoga kraja prikazati veliki i mali izvođači. Nastupat će vokalni i plesni ansambli, zborovi, vokalni solisti, svirači tradicijskih i drugih instrumenata te ostali zanimljivi umjetnici.