Aktivnosti

Spremi u moj planer

Trsatska gradina i šetnica uz Riječinu

Trsatska je gradina jedna od najstarijih fortifikacija u Hrvatskom primorju u kojoj su sačuvana obilježja ranosrednjovjekovne gradnje. Zidovi su građeni od poluobrađenog kamena, arhitektura je isključivo funkcionalna, podređena vojničkim potrebama. Trsatska se gradina nalazi na 138 metara visokom brijegu koji se uzdiže iznad Rijeke i usjeka Rječine. Danas je Trsatska gradina jedna od najposjećenijih kulturno-turističkih znamenitosti u Rijeci i cijelom Kvarneru. Ljeti se ondje organiziraju brojne kulturne manifestacije u sklopu "Ljeta na Gradini".
Na Trsatu započinje i šetnica uz Rječinu koja završava na njezinom izvoru. Duga je 19,5 kilometara i obuhvaća vrijedne prirodne ljepote koje se koriste u sportsko-rekreacijske svrhe te obuhvaća više lokaliteta označenih putokazima i tabelama.

Više informacija potražite u brošuri "Staze i šetnice"

Kastavske šetnice

Na području povijesnoga gradića Kastva koji se nalazi na nadmorskoj visini od 350 metara, mogu se susresti brojni šetači. Zeleni predjeli šuma Loze i Lužine, obilježene staze, povijesne znamenitosti… samo su dio doživljaja koje pješaci-rekreativci, planinari i turisti mogu doživjeti u tom kraju. Postoji nekoliko glavnih putova i šetnica što uz ponudu sportskih terena i programa za rekreaciju potvrđuje da je u Kastvu prirodnim putem moguće okrijepiti i duh i tijelo.
Tri su glavne šetnice kastavskog kraja: Eko-staza Majevi vrh – Kastav; Šetnica Kastav – Zvirić – Stanić – Brajani – Kastav; Šetnica Kastav – Jelovičani – Breza – Mačkov vrh – Šparožna jama – Stanić – Brajani – Kastav.
Kako govore i njihovi nazivi, to su uređene staze koje većim dijelom vode kroz šumske predjele, a svaka ruta povezuje različite lokacije i na njima najvažnije prirodne, povijesne i kulturne znamenitosti. Staze su prilagođene svim tipovima šetača koji mogu birati između nekoliko ruta. Ima onih s nešto težim dionicama zbog uzvisina, ali i lakših. Prva je staza najkraća, oko 5,3 kilometra, za što je predviđeno nešto manje od dva sata normalnog hoda. Druga prolazi kroz više mjesta duga je oko 9,3 kilometra, za što u prosjeku treba gotovo tri sata. Treća je najduža i najzahtjevnija, no zato je i veći izazov, i u rekreativnom smislu i u pogledu upoznavanja krajolika. Duga je gotovo 14,5 kilometra i prođe se za otprilike pet sati.
Naoko obična šetnja skriva brojne priče iz povijesti i o prirodi. Usponi na neke od bregova otkrivaju pogled na seoska naselja, a na najvišoj koti kastavskog kraja – brijegu Mačkov vrh (504 metara) šetači mogu predahnuti uz pogled na cijelo zaleđe Kastva, Učku i Gorski kotar te s južne strane i cijeli Kvarner. Jedna od usputnih postaja su ostaci sela Cari, izvanrednoga primjera tradicionalne ruralne arhitekture.

Više informacija potražite u brošuri "Staze i šetnice"

Automotodrom Grobnik

I kod ljubitelja oktanskih sportova Kvarner ima posebno mjesto, ponajprije zbog automotodroma Grobnik. Riječ je o motociklističkoj stazi blizu grada Rijeke na području Grobničkog polja. Staza je za utrke otvorena 1978. godine a zadovoljava stroge propise i zahtjeve svjetske auto i moto federacije FIE i FIM. Dužina staze je 4168 metara. Ukupno ima 15 zavoja. Razlika u visini iznosi 22 metara. Ovdje se održavaju međunarodne i hrvatske utrke u brzinskom motociklizmu i automobilizmu.
Automotodrom Grobnik je u funkciji gotovo 300 dana godišnje. Prvi pobjednici grobničke staze bili su Ricardo Tormo i Angel Nieto iz Španjolske te dvostruki slavodobitnik Greg Hansford iz Austrije koji je postavio i prvi, apsolutni rekord staze od 153,110 km/h.

Platak: Skijanje s pogledom na more

Jeste li ikada skijali s pogledom na more?! I to je moguće! Samo pola sata vožnje od grada Rijeke ili desetak kilometara zračne linije od mora nalazi se Platak. Radi o jedinstvenom skijalištu s čijeg se vrha vidi Kvarnerski zaljev i otoci. Jedinstveno!
Platak se nalazi na samom rubu Nacionalnog parka Risnjak a najviši mu je vrh Radaševo, visok 1363 metra. Zahvaljujući miješanju planinske i mediteranske klime u veljači i ožujku može se dogoditi da iz Rijeke krenete u odjeći kratkih rukava da biste nakon samo pola sata vožnje, na Platku, trebali jaknu i kapu. Uz dnevno ili noćno skijanje, na Platku se može snowboardati i sanjkati ali i jednostavno uživati u šetnji, kavi ili ukusnom obroku u svako doba godine.

Regionalni sportsko rekreativni i turistički centar Platak

Bicilističke staze i šetnice općine Jelenje

Veći dio teritorija općine Jelenje je netaknuti prirodni krajolik pa je to područje omiljeno odredište svih ljubitelja prirode, planinara, lovaca, ribiča, rekreativaca, sportaša. Kako bi upoznali mnogobrojne čari prirode, u Općini je uređeno 50-ak kilometara biciklističkih staza. Tu su i šetnice, a najpoznatija je ona od izvora Rječine do grada Rijeke, dugačka nešto manje od 20 kilometara.

BK Grobnik – Milaši 13, Dražice
Predsjednik: Hrvoje Brnelić
Kontakt: +385 95 817 6893
bkgrobnik@gmail.com

Više informacija potražite u brošurama:

«Biciklom po Kvarneru»

«Staze i šetnice» 

Povezani dokumenti

 • 01.02.2020-31.01.2021, Rijeka

  Program: Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture

  Europska prijestolnica kulture jedna je od najprestižnijih i najcjenjenijih kulturnih inicijativa u Europi, a Rijeka je prvi hrvatski grad koji će se pridružiti obitelji od preko šezdeset europskih gradova koji ponosno nose ovu titulu.

 • 01.09.-30.09.2020, Rijeka

  Astronomski centar Rijeka - program za rujan 2020

 • 21.09.-25.09.2020, Rijeka

  Tjedan sportskog usavršavanja PGŽ 2020.

  Zajednica sportova Primorsko-goranske županije četvrtu godinu zaredom organizira Tjedan sportskog usavršavanja od 21. do 25. rujna 2020. Teme ovogodišnjih predavanja i radionica bit će usmjerene na sportske specijalnosti te će obuhvatiti košarku, rukomet, odbojku, sportsku psihologiju te EU fondove s naglaskom na sport.

 • 24.09.-27.09.2020, Rijeka

  Jedriličarska regata Fiumanka

 • 25.09.-27.09.2020, Rijeka

  Rijeka Boat Show

  Već tradicionalno krajem rujna riječka luka postaje omiljeno mjesto za sve ljubitelje nautike, a ove godine poznati sajam nautike Rijeka Nautic Show dobiva novo ruho i postaje Rijeka Boat Show.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture