Aktivnosti

Spremi u moj planer

 

 

Trsatska gradina i šetnica uz Riječinu

Trsatska je gradina jedna od najstarijih fortifikacija u Hrvatskom primorju u kojoj su sačuvana obilježja ranosrednjovjekovne gradnje. Zidovi su građeni od poluobrađenog kamena, arhitektura je isključivo funkcionalna, podređena vojničkim potrebama. Trsatska se gradina nalazi na 138 metara visokom brijegu koji se uzdiže iznad Rijeke i usjeka Rječine. Danas je Trsatska gradina jedna od najposjećenijih kulturno-turističkih znamenitosti u Rijeci i cijelom Kvarneru. Ljeti se ondje organiziraju brojne kulturne manifestacije u sklopu "Ljeta na Gradini".
Na Trsatu započinje i šetnica uz Rječinu koja završava na njezinom izvoru. Duga je 19,5 kilometara i obuhvaća vrijedne prirodne ljepote koje se koriste u sportsko-rekreacijske svrhe te obuhvaća više lokaliteta označenih putokazima i tabelama.

Više informacija potražite u brošuri "Staze i šetnice"


Kastavske šetnice

Na području povijesnoga gradića Kastva koji se nalazi na nadmorskoj visini od 350 metara, mogu se susresti brojni šetači. Zeleni predjeli šuma Loze i Lužine, obilježene staze, povijesne znamenitosti… samo su dio doživljaja koje pješaci-rekreativci, planinari i turisti mogu doživjeti u tom kraju. Postoji nekoliko glavnih putova i šetnica što uz ponudu sportskih terena i programa za rekreaciju potvrđuje da je u Kastvu prirodnim putem moguće okrijepiti i duh i tijelo.
Tri su glavne šetnice kastavskog kraja: Eko-staza Majevi vrh – Kastav; Šetnica Kastav – Zvirić – Stanić – Brajani – Kastav; Šetnica Kastav – Jelovičani – Breza – Mačkov vrh – Šparožna jama – Stanić – Brajani – Kastav.
Kako govore i njihovi nazivi, to su uređene staze koje većim dijelom vode kroz šumske predjele, a svaka ruta povezuje različite lokacije i na njima najvažnije prirodne, povijesne i kulturne znamenitosti. Staze su prilagođene svim tipovima šetača koji mogu birati između nekoliko ruta. Ima onih s nešto težim dionicama zbog uzvisina, ali i lakših. Prva je staza najkraća, oko 5,3 kilometra, za što je predviđeno nešto manje od dva sata normalnog hoda. Druga prolazi kroz više mjesta duga je oko 9,3 kilometra, za što u prosjeku treba gotovo tri sata. Treća je najduža i najzahtjevnija, no zato je i veći izazov, i u rekreativnom smislu i u pogledu upoznavanja krajolika. Duga je gotovo 14,5 kilometra i prođe se za otprilike pet sati.
Naoko obična šetnja skriva brojne priče iz povijesti i o prirodi. Usponi na neke od bregova otkrivaju pogled na seoska naselja, a na najvišoj koti kastavskog kraja – brijegu Mačkov vrh (504 metara) šetači mogu predahnuti uz pogled na cijelo zaleđe Kastva, Učku i Gorski kotar te s južne strane i cijeli Kvarner. Jedna od usputnih postaja su ostaci sela Cari, izvanrednoga primjera tradicionalne ruralne arhitekture.

Više informacija potražite u brošuri "Staze i šetnice"


Automotodrom Grobnik

I kod ljubitelja oktanskih sportova Kvarner ima posebno mjesto, ponajprije zbog automotodroma Grobnik. Riječ je o motociklističkoj stazi blizu grada Rijeke na području Grobničkog polja. Staza je za utrke otvorena 1978. godine a zadovoljava stroge propise i zahtjeve svjetske auto i moto federacije FIE i FIM. Dužina staze je 4168 metara. Ukupno ima 15 zavoja. Razlika u visini iznosi 22 metara. Ovdje se održavaju međunarodne i hrvatske utrke u brzinskom motociklizmu i automobilizmu.
Automotodrom Grobnik je u funkciji gotovo 300 dana godišnje. Prvi pobjednici grobničke staze bili su Ricardo Tormo i Angel Nieto iz Španjolske te dvostruki slavodobitnik Greg Hansford iz Austrije koji je postavio i prvi, apsolutni rekord staze od 153,110 km/h.


Platak: Skijanje s pogledom na more

Jeste li ikada skijali s pogledom na more?! I to je moguće! Samo pola sata vožnje od grada Rijeke ili desetak kilometara zračne linije od mora nalazi se Platak. Radi o jedinstvenom skijalištu s čijeg se vrha vidi Kvarnerski zaljev i otoci. Jedinstveno!
Platak se nalazi na samom rubu Nacionalnog parka Risnjak a najviši mu je vrh Radaševo, visok 1363 metra. Zahvaljujući miješanju planinske i mediteranske klime u veljači i ožujku može se dogoditi da iz Rijeke krenete u odjeći kratkih rukava da biste nakon samo pola sata vožnje, na Platku, trebali jaknu i kapu. Uz dnevno ili noćno skijanje, na Platku se može snowboardati i sanjkati ali i jednostavno uživati u šetnji, kavi ili ukusnom obroku u svako doba godine.

Regionalni sportsko rekreativni i turistički centar PlatakBiciklističke staze i šetnice Rijeke i prstena

Bike Rijeka

Rijeka Trails

 • 29.04.2021-31.03.2022,sss Rijeka

  Izložba: Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza

  Jedinstvena izložba Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza može se pogledati u Palači šećera. Nakon 136 godina imate sreću pogledati izložbu koja donosi pred vas devet slika iz HNK Ivan...
 • 03.01.-31.01.2022,sss Rijeka

  Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja - siječanj

  Ulaz u Muzej moguć je samo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili predočenjem drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju ili testiranju.   Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...
 • 08.01.-29.01.2022,sss Rijeka

  Siječanj u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku

  Raspored svih programa u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u siječnju: do 08.01.2022. U sjeni [A4 - Mak Hubjer] / izložba // Galerija Kortil 15.01.2022. Idiot-Syncrasy [Igor x Moreno] / plesna predstava 17.01.2022....
 • 17.01.-02.03.2022,sss Rijeka

  Riječki karneval 2022

  17. siječnja na Antonju Rijeka tradicionalno ulazi u svoje peto godišnje doba, omiljenu sezonu svih ljubitelja karnevalskih događanja, opuštene zabave pod maskama i autohtonih mesopusnih običaja. No, radi poštivanja svih trenutno...
 • 28.01.-30.01.2022,sss Čavle

  1. Međunarodna skibike utrka na Platku

  Platak će biti domaćin prve međunarodne skibike utrke koju organizira Skibike klub Croatia, Primorsko-goranska županija, Općina Čavle i Red Bull. Uz atraktivno natjecanje organizatori su pripremili i zanimljiv prateći program u...
 • GetCMSKalendarDogadjanjaHR
  Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture