Odredišta

Spremi u moj planer

Rijeka

Rijeka je zanimljivo kulturno i turističko odredište, grad koji je posljednjih godina važnoj prometnoj i gospodarskoj ulozi dodao i ugled dinamičnog turističkog središta koje brojnim urbanim klubovima i priredbama privlači mlade. No, ovaj je grad jednako zanimljiv ljubiteljima umjetnosti, poklonicima lude karnevalske zabave, kulturnih priredbi i zanimljivih manifestacija.

Duga i bogata povijest grada čita se na gradskim ulicama pa pažnju gostiju plijene mnogi spomenici kao i barokne i neoklasicističke palače, umjetničke galerije i muzeji te – ono što posebno vrijedi istaknuti - prekrasna građevina Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Nad gradom još uvijek stoje dijelovi zidina Liburnijskog limesa. Stara gradska jezgra s gradskim tornjem, rimskim vratima, baroknom katedralom Svetoga Vida i zbornom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije dijelom su vjekovne civilizacije.

Jedna od prepoznatljivih riječkih razglednica zasigurno je Trsat, utvrđeni grad hrvatskih knezova Frankopana. Srednjovjekovni utvrđeni grad (13. stoljeće) bio je u 17. stoljeću pregrađen a 1826. godine obnovljen u duhu romanike i konačno preuređen 1960. godine u turističke svrhe. Otuda se pruža jedinstveni pogled na cijeli Kvarnerski zaljev. Na Trsatu, do kojeg vodi stubište - najveće u zemlji - od 538 stuba, grobnice su Frankopana i svetište koje, moleći se da im Majka Božja Trsatska udijeli zdravlje, sreću i snagu, svake godine pohode mnogi vjernici.

No, ovaj je mediteranski grad afirmiran kao grad kulturnih događanja za koja zbog atraktivnih gostiju i priredaba zanimanje prelazi granice Hrvatske. Pažnju gostiju plijene Riječke ljetne noći, bogat kulturno-zabavni program tijekom ljeta, Hrvatski festival malih scena i još mnogi drugi. Početkom godine to je i Međunarodni riječki karneval koji se održava od 1982. godine, član je Europske udruge karnevalskih gradova (FECC) a Sunday Times ga je uvrstio u sam vrh najatraktivnijih svjetskih događanja. Rijeka je danas, zahvaljujući modernim urbanim klubovima, centar okupljanja i zabave mladih.

Onima koji žele spojiti užitak boravka na moru s dinamičnim događanjima, recimo da Rijeka ima lijepe plaže od kojih posljednja uređena ima Plavu zastavu što je dokaz da je uređena po najvišim međunarodnim standardima. Rijeka ima i bogate sportsko-rekreativne sadržaje koji je čine idealnim mjestom održavanja sportskih manifestacija te mnoge ugostiteljske objekte s odličnom ponudom.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica grada Rijeke

Bakar

Bakar je jedan od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu. Bakar, grad i luka, smjestio se tamo gdje se Sredozemno more najdublje uvuklo u europsko kopno.
Izgrađen je amfiteatralno na brežuljku, a njegova povijesna jezgra registrirana je kao spomenik kulture 1968. godine.

Prvo naselje na području današnjeg grada Bakra nastalo je još najvjerojatnije u pretpovijesno doba tj. u 3. ili 2. tisućljeću prije Krista, a osnovali su ga Iliri tj. ilirsko pleme Liburna. Na području današnjeg grada također se nalazilo i staro rimsko naselje a svoj trag tu su ostavili i hrvatske velikaške porodice Frankopani i Zrinski. Carica Marija Terezija je poveljom od 13. svibnja 1778. gradu Bakru dala status slobodnoga grada tj. slobodne trgovačke luke, a poveljom od 23. travnja 1779. g. proglasila je grad Bakar slobodnim kraljevskim gradom i podijelila mu gradski grb i autonomiju.

Bogato povijesno naslijeđe ostavilo je iza sebe značajnu kulturnu baštinu koja se ogleda kroz bakarski Kaštel, hreljinsku gradinu, ostatke liburnijskih gradina, crkvu sv. Andrije u Bakru - treću po veličini u Hrvatskoj, Rimsku i Tursku kuću, bakarske prezide i mnoge druge kulturno-povijesne znamenitosti i osobitosti. Na području Bakra uzgajala se loza Belina od koje se dobivao poznati pjenušac Bakarska vodica. Prezidi su nastali većinom tijekom 18 st., a napušteni su 50-tih godina 20 st. Nedugo zatim proglašeni su etno zonom i upisani su u registar spomenika kulture (1972.). Poznati bakarski baškot tipičan je prepečeni ili svježi krušni proizvod u obliku koluta koji se nekada umjesto kruha nosio na duža ribolovna putovanja, a tradicionalno se umače u vino.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica grada Bakra

Posjetite i ostala mjesta: Hreljin, Kukuljanovo

Kastav

Stari Grad Kastav, koji se nalazi na pola puta između Opatije i Rijeke, uzdiže se na visokom brijegu iznad Kvarnera. Kastav ima dugu tradiciju i identitet a njegova gradska jezgra sastavljena je od građevina i utvrda – spomenika: prolazeći pored Fortice, Gradske lože, kroz Gradska vrata, vijugavim uličicama do Lokvine, Crekvine i zidina Žudike, kamenim Skalinama od sudbine dolazi se do crkve sv. Jelene, odakle se pruža predivan pogled na Učku i Ćićariju, more i otoke cijelog Kvarnerskog zaljeva.

U ponudu Kastva ubrajaju se međunarodne kulturne manifestacije Kastafsko kulturno leto i Festival gitare koje na gostovanja svjetski poznatih umjetnika već godinama privlače posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva. Poznate su i pučke veselice, poput tradicionalnog blagdana mladoga vina - Bele nedeje i živopisne karnevalske fešte te gurmanima poznati ugledni restorani u ugodnom ambijentu staroga grada.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica grada Kastva

Kostrena

Kostrena, smještena u uvali na istočnom rubu Rijeke, mjesto je gdje se na putu iz unutrašnjosti prema Jadranu putnik prvi puta neposredno susretne s morem.

Ovo mjesto s višestoljetnom pomorskom tradicijom, poznato po brojnim šljunčanim i kamenim plažama, naseljeno je još od rimskog doba. Danas se na ovom dijelu obale u uvalama Žurkovo, Svežanj i Podurinj nalaze kupališta i turističko-rekreacijske zone, a mjesto ima i dobro zaštićenu lučicu.

Za one željne rekreacije i sporta, Kostrena nudi sadržaje poput trim staze, ronjenja i jedrenja u klubovima. Kostrena je ljetovalište namijenjeno gostima koji traže sve sadržaje velikog grada, ali žele sačuvati mir i biti podalje od centra.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica općine Kostrena

Čavle

U zaleđu grada Rijeke je Grobnišćina, područje na čijem je istočnom dijelu mjesto Čavle, središte istoimene općine. Svojim zemljopisnim položajem to je ujedno i sjeverni cestovni ulaz u taj sjevernojadranski gradić. Goste, posebice one koji žele adrenalinske sportove, privlači automotodrom Grobnik kao i još sjevernije sportsko-rekreacijski centar Platak. U gradu Grobniku nalazi se Kaštel i barokni dvorac Mayer iz 17. stoljeća.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica općine Čavle

Posjetite i ostala mjesta: Cernik, Mavrinci, Soboli, Zastenice

Jelenje

Jelenje je općina na sjeverozapadnom dijelu Hrvatskog primorja, na prostoru doticaja primorskog i goranskog prostora. Unatoč urbanim kretanjima, ovaj je kraj uspio zadržati osobnost i tradiciju, o čemu svjedoče autentični spomenici kulture i graditeljske baštine.

Spomenimo mlin u Martinovom selu, jedan od posljednjih u Kvarneru, i stare kovačije.
Budući da je ovaj kraj bogat šumom, omiljena je destinacija ljubitelja prirode, planinara, lovaca i rekreativaca. Također su uređene biciklističke staze i šetnice. U neposrednoj blizini nalaze se automotodrom Grobnik kao i skijalište na Platku.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica općine Jelenje

Posjetite i ostala mjesta: Dražice, Podhum

Kraljevica

Kraljevica je primorski gradić, smješten na istočnoj obali Riječkog zaljeva i na ulazu u Bakarski zaljev. U njoj se nalaze dva srednjevjekovna kaštela s crkvom, ostavština hrvatskih plemićkih obitelji Zrinski i Frankopan. Ljeti su ovi kašteli središte kulturnih i zabavnih priredbi.

Uz Kraljevicu kao središnje mjesto tog područja poznata su odredišta i slikoviti Bakarac u Bakarskom zaljevu, Križišće i Dol u zelenom Vinodolu, Šmrika na visoravni iznad mora te Neriz u lijepoj uvali na jugu.

Bogata je ponuda smještaja u hotelima, motelima, privatnim pansionima i autokampovima te su turistima na raspolaganju sportsko-rekreativni sadržaji.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica grada Kraljevice

Posjetite i mjesto: Bakarac

Viškovo

Općina Viškovo, smještena sjeverozapadno od Rijeke, ujedinjuje prednosti života u malom mjestu s prednostima života u neposrednoj blizini grada kao što je Rijeka.

Upravo iz ovoga kraja dolaze glasoviti Halubajski zvončari čije porijeklo seže u prapovijest. Prvobitna zadaća tjeranja zlih duhova zime do danas je zadržana kao jedinstveni narodni običaj koji svake godine na kraju zime privlači velik broj gostiju. Ogrnuti su ovčjim kožama i velikim zvonom na donjem dijelu leđa. Na glavi imaju posebno stilizirane maske - čudne životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima. Odjeveni su u bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava. U rukama imaju baltu ili bačuku - stilizirani buzdovan. U vrijeme poklada, bez obzira na vremenske prilike, obilaze u velikoj grupi sela svoga zavičaja prema davno utvrđenom rasporedu.

Upravo zbog svojih posebnosti i atraktivnosti godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastvštine na UNESCO-vom je popisu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Poznate su i zanimljive stare cisterne (šterne) i ognjišta (tornice) koje su danas sastavni dio tradicije te obnovom privlače zanimanje gostiju. U ovom se kraju održavaju zanimljive manifestacije tijekom cijele godine a goste, uz smještaj u domaćinstvima, očekuju tereni za sport i rekreaciju te bogata ponuda restorana, konoba i drugih ugostiteljskih objekata.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica općine Viškovo

Posjetite i ostala mjesta: Marčelji, Marinići, Mladenići


Kvarner na karti

 • 29.06.-28.09.2019, Rijeka

  Noći Riječkih trgova i plaža

  Nakon izvrsnih programa prošlog ljeta, manifestacija Noći Riječkih trgova i plaža vraća se i ove godine s još bogatijim programskim sadržajima.

 • 03.09.-28.09.2019, Rijeka

  Astronomski centar Rijeka - program za rujan 2019

 • 16.09.-22.09.2019, Viškovo

  Matejna

  Dolazak jeseni označava i početak najveće viškovske manifestacije s raznovrsnim kulturnim, sportskim i zabavnim programima koje su pripremile udruge s područja Općine Viškovo.

 • 19.09.-29.09.2019, Rijeka

  Regata tisuću otoka

  Riječki jedriličarski klub i Porto Montenegro Yacht Club 7. godinu za redom organiziraju Regatu tisuću otoka na kursu od Rijeke do Tivta te natrag do Rijeke. Regata je ime dobila jer prolazi između više od 1.000 jadranskih otoka, a organizatori vole reći da se jedri na najboljem kursu za navigacijske regate koji priroda može dizajnirati.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture