Odredišta

Spremi u moj planer

Rijeka

Rijeka je zanimljivo kulturno i turističko odredište, grad koji je posljednjih godina važnoj prometnoj i gospodarskoj ulozi dodao i ugled dinamičnog turističkog središta koje brojnim urbanim klubovima i priredbama privlači mlade. No, ovaj je grad jednako zanimljiv ljubiteljima umjetnosti, poklonicima lude karnevalske zabave, kulturnih priredbi i zanimljivih manifestacija.

Duga i bogata povijest grada čita se na gradskim ulicama pa pažnju gostiju plijene mnogi spomenici kao i barokne i neoklasicističke palače, umjetničke galerije i muzeji te – ono što posebno vrijedi istaknuti - prekrasna građevina Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Nad gradom još uvijek stoje dijelovi zidina Liburnijskog limesa. Stara gradska jezgra s gradskim tornjem, rimskim vratima, baroknom katedralom Svetoga Vida i zbornom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije dijelom su vjekovne civilizacije.

Jedna od prepoznatljivih riječkih razglednica zasigurno je Trsat, utvrđeni grad hrvatskih knezova Frankopana. Srednjovjekovni utvrđeni grad (13. stoljeće) bio je u 17. stoljeću pregrađen a 1826. godine obnovljen u duhu romanike i konačno preuređen 1960. godine u turističke svrhe. Otuda se pruža jedinstveni pogled na cijeli Kvarnerski zaljev. Na Trsatu, do kojeg vodi stubište - najveće u zemlji - od 538 stuba, grobnice su Frankopana i svetište koje, moleći se da im Majka Božja Trsatska udijeli zdravlje, sreću i snagu, svake godine pohode mnogi vjernici.

No, ovaj je mediteranski grad afirmiran kao grad kulturnih događanja za koja zbog atraktivnih gostiju i priredaba zanimanje prelazi granice Hrvatske. Pažnju gostiju plijene Riječke ljetne noći, bogat kulturno-zabavni program tijekom ljeta, Hrvatski festival malih scena i još mnogi drugi. Početkom godine to je i Međunarodni riječki karneval koji se održava od 1982. godine, član je Europske udruge karnevalskih gradova (FECC) a Sunday Times ga je uvrstio u sam vrh najatraktivnijih svjetskih događanja. Rijeka je danas, zahvaljujući modernim urbanim klubovima, centar okupljanja i zabave mladih.

Onima koji žele spojiti užitak boravka na moru s dinamičnim događanjima, recimo da Rijeka ima lijepe plaže od kojih posljednja uređena ima Plavu zastavu što je dokaz da je uređena po najvišim međunarodnim standardima. Rijeka ima i bogate sportsko-rekreativne sadržaje koji je čine idealnim mjestom održavanja sportskih manifestacija te mnoge ugostiteljske objekte s odličnom ponudom.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica grada Rijeke

Bakar

Bakar je jedan od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu. Bakar, grad i luka, smjestio se tamo gdje se Sredozemno more najdublje uvuklo u europsko kopno.
Izgrađen je amfiteatralno na brežuljku, a njegova povijesna jezgra registrirana je kao spomenik kulture 1968. godine.

Prvo naselje na području današnjeg grada Bakra nastalo je još najvjerojatnije u pretpovijesno doba tj. u 3. ili 2. tisućljeću prije Krista, a osnovali su ga Iliri tj. ilirsko pleme Liburna. Na području današnjeg grada također se nalazilo i staro rimsko naselje a svoj trag tu su ostavili i hrvatske velikaške porodice Frankopani i Zrinski. Carica Marija Terezija je poveljom od 13. svibnja 1778. gradu Bakru dala status slobodnoga grada tj. slobodne trgovačke luke, a poveljom od 23. travnja 1779. g. proglasila je grad Bakar slobodnim kraljevskim gradom i podijelila mu gradski grb i autonomiju.

Bogato povijesno naslijeđe ostavilo je iza sebe značajnu kulturnu baštinu koja se ogleda kroz bakarski Kaštel, hreljinsku gradinu, ostatke liburnijskih gradina, crkvu sv. Andrije u Bakru - treću po veličini u Hrvatskoj, Rimsku i Tursku kuću, bakarske prezide i mnoge druge kulturno-povijesne znamenitosti i osobitosti. Na području Bakra uzgajala se loza Belina od koje se dobivao poznati pjenušac Bakarska vodica. Prezidi su nastali većinom tijekom 18 st., a napušteni su 50-tih godina 20 st. Nedugo zatim proglašeni su etno zonom i upisani su u registar spomenika kulture (1972.). Poznati bakarski baškot tipičan je prepečeni ili svježi krušni proizvod u obliku koluta koji se nekada umjesto kruha nosio na duža ribolovna putovanja, a tradicionalno se umače u vino.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica grada Bakra

Posjetite i ostala mjesta: Hreljin, Kukuljanovo

Kastav

Stari Grad Kastav, koji se nalazi na pola puta između Opatije i Rijeke, uzdiže se na visokom brijegu iznad Kvarnera. Kastav ima dugu tradiciju i identitet a njegova gradska jezgra sastavljena je od građevina i utvrda – spomenika: prolazeći pored Fortice, Gradske lože, kroz Gradska vrata, vijugavim uličicama do Lokvine, Crekvine i zidina Žudike, kamenim Skalinama od sudbine dolazi se do crkve sv. Jelene, odakle se pruža predivan pogled na Učku i Ćićariju, more i otoke cijelog Kvarnerskog zaljeva.

U ponudu Kastva ubrajaju se međunarodne kulturne manifestacije Kastafsko kulturno leto i Festival gitare koje na gostovanja svjetski poznatih umjetnika već godinama privlače posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva. Poznate su i pučke veselice, poput tradicionalnog blagdana mladoga vina - Bele nedeje i živopisne karnevalske fešte te gurmanima poznati ugledni restorani u ugodnom ambijentu staroga grada.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica grada Kastva

Kostrena

Kostrena, smještena u uvali na istočnom rubu Rijeke, mjesto je gdje se na putu iz unutrašnjosti prema Jadranu putnik prvi puta neposredno susretne s morem.

Ovo mjesto s višestoljetnom pomorskom tradicijom, poznato po brojnim šljunčanim i kamenim plažama, naseljeno je još od rimskog doba. Danas se na ovom dijelu obale u uvalama Žurkovo, Svežanj i Podurinj nalaze kupališta i turističko-rekreacijske zone, a mjesto ima i dobro zaštićenu lučicu.

Za one željne rekreacije i sporta, Kostrena nudi sadržaje poput trim staze, ronjenja i jedrenja u klubovima. Kostrena je ljetovalište namijenjeno gostima koji traže sve sadržaje velikog grada, ali žele sačuvati mir i biti podalje od centra.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica općine Kostrena

Čavle

U zaleđu grada Rijeke je Grobnišćina, područje na čijem je istočnom dijelu mjesto Čavle, središte istoimene općine. Svojim zemljopisnim položajem to je ujedno i sjeverni cestovni ulaz u taj sjevernojadranski gradić. Goste, posebice one koji žele adrenalinske sportove, privlači automotodrom Grobnik kao i još sjevernije sportsko-rekreacijski centar Platak. U gradu Grobniku nalazi se Kaštel i barokni dvorac Mayer iz 17. stoljeća.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica općine Čavle

Posjetite i ostala mjesta: Cernik, Mavrinci, Soboli, Zastenice

Jelenje

Jelenje je općina na sjeverozapadnom dijelu Hrvatskog primorja, na prostoru doticaja primorskog i goranskog prostora. Unatoč urbanim kretanjima, ovaj je kraj uspio zadržati osobnost i tradiciju, o čemu svjedoče autentični spomenici kulture i graditeljske baštine.

Spomenimo mlin u Martinovom selu, jedan od posljednjih u Kvarneru, i stare kovačije.
Budući da je ovaj kraj bogat šumom, omiljena je destinacija ljubitelja prirode, planinara, lovaca i rekreativaca. Također su uređene biciklističke staze i šetnice. U neposrednoj blizini nalaze se automotodrom Grobnik kao i skijalište na Platku.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica općine Jelenje

 

Posjetite i ostala mjesta: Dražice, Podhum

 

Kraljevica

Kraljevica je primorski gradić, smješten na istočnoj obali Riječkog zaljeva i na ulazu u Bakarski zaljev. U njoj se nalaze dva srednjevjekovna kaštela s crkvom, ostavština hrvatskih plemićkih obitelji Zrinski i Frankopan. Ljeti su ovi kašteli središte kulturnih i zabavnih priredbi.

Uz Kraljevicu kao središnje mjesto tog područja poznata su odredišta i slikoviti Bakarac u Bakarskom zaljevu, Križišće i Dol u zelenom Vinodolu, Šmrika na visoravni iznad mora te Neriz u lijepoj uvali na jugu.

Bogata je ponuda smještaja u hotelima, motelima, privatnim pansionima i autokampovima te su turistima na raspolaganju sportsko-rekreativni sadržaji.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica grada Kraljevice

Posjetite i mjesto: Bakarac

Viškovo

Općina Viškovo, smještena sjeverozapadno od Rijeke, ujedinjuje prednosti života u malom mjestu s prednostima života u neposrednoj blizini grada kao što je Rijeka.

Upravo iz ovoga kraja dolaze glasoviti Halubajski zvončari čije porijeklo seže u prapovijest. Prvobitna zadaća tjeranja zlih duhova zime do danas je zadržana kao jedinstveni narodni običaj koji svake godine na kraju zime privlači velik broj gostiju. Ogrnuti su ovčjim kožama i velikim zvonom na donjem dijelu leđa. Na glavi imaju posebno stilizirane maske - čudne životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima. Odjeveni su u bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava. U rukama imaju baltu ili bačuku - stilizirani buzdovan. U vrijeme poklada, bez obzira na vremenske prilike, obilaze u velikoj grupi sela svoga zavičaja prema davno utvrđenom rasporedu.

Upravo zbog svojih posebnosti i atraktivnosti godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastvštine na UNESCO-vom je popisu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Poznate su i zanimljive stare cisterne (šterne) i ognjišta (tornice) koje su danas sastavni dio tradicije te obnovom privlače zanimanje gostiju. U ovom se kraju održavaju zanimljive manifestacije tijekom cijele godine a goste, uz smještaj u domaćinstvima, očekuju tereni za sport i rekreaciju te bogata ponuda restorana, konoba i drugih ugostiteljskih objekata.

Više informacija potražite na na stranicama:

Turistička zajednica općine Viškovo

Posjetite i ostala mjesta: Marčelji, Marinići, Mladenići

Kvarner na karti

 • 01.09.-30.09.2023,sss Rijeka

  Rujan u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku

  PROGRAM: 4.9. - 9.9. Periskop / festival suvremenog plesa i cirkusa4.9. Zagrljaji [Ksenija Zec]5.9. Grad [Andreas Hannes]6.9. Moja smrt i ja [Petra Najman / Cirkorama]7.9. Melodrama [Ivana Kalc]9.9. Heroes [Mia Zalukar...
 • 18.09.-24.09.2023,sss Viškovo

  Matejna 2023

  Na dan sv. Mateja, 21. rujna, obilježava se blagdan u svetomatejskoj župi. Nekada se na blagdan održavao sajam, ali kako ga I. Jardas opisuje bio je mizeran pa se za...
 • GetCMSKalendarDogadjanjaHR
  Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture