Što kupiti

Spremi u moj planer

Vrbnička žlahtina

Kvarner se može pohvaliti odličnim vinima u kojima ćete uživati tijekom boravka ali će biti i dragocjen kvarnerski suvenir. Iako ih ima više, posebno ističemo Vrbničku žlahtinu - kvalitetno suho bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte žlahtina bijela. Ona se uzgaja u Vrbničkom polju na otoku Krku. Vino ćete prepoznati po svijetložutoj do slamnatožute boje, nježnoj aromi te finom i karakterističnom okusu. Ovo vino sa 11 posto alkohola najbolje prija uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta te jela od bijelog mesa.

Rapska torta

Recept za Rapsku tortu, koja potječe još iz 1177. godine kada je po predaji prvi puta poslužena papi Aleksandru III prilikom blagoslova rapske katedrale, od zaborava su sačuvale tamošnje časne sestre. Danas je ova ukusna slastica – koja unatoč nazivu nije torta u klasičnom smislu riječi te ima duži vijek trajanja - autohtoni suvenir otoka Raba. U njezinom su sastavu bademi, mirisni limun i liker maraskino. Druge sastojke, među kojima su i oni koji su dobro čuvana stoljetna tajna, možda otkrijete baš vi…

Med i proizvodi od meda

Iz Gorskog kotara, s otoka, obogaćen aromatičnim travama….za koji se god med ili proizvod od meda odlučili, znajte da je u njemu „zarobljen“ okus Kvarnera, njegove čiste prirode i značajki podneblja. Upravo zato ovaj med neće biti eliksir energije već će – zbog vlastitih svojstava ali i zahvaljujući aromatičnom bilju – biti pomoć u očuvanju zdravlja i liječenju bolesti. A možete li sebi i drugima pokloniti više od toga?

Začinsko bilje

U kojem god dijelu Kvarnera bili, vaš susret s prirodom i raslinjem uvijek će biti obilježen i mirisima začinskog bilja. Lovor, ružmarin, kadulja, lavanda, majčina dušica… dug je popis samoniklog začinskog bilja čije ćete mirise ovdje udisati. Ponesete li ih sa sobom - u stručcima, vrećicama ili kao eterično ulje - zajedno s vama u vaše stalno odredište stići će i mirisi i okusi Kvarnera. Upravo to ste htjeli!

Maslinovo ulje

Dok ste šetali kvarnerskim otocima ili pak primorjem, zacijelo ste prolazili pored starih maslinika. Ili ste možda čak – tu, na licu mjesta – imali priliku promatrati i proizvodnju maslinovog ulja?! Najvažniji sastojak iznimno zdravog mediteranskog načina prehrane, ovo ulje svojim vrijednim sastojcima suzbija kolesterol, oboljenja srca, krvnih žila, živčanog sustava… a ima i antioksidativno djelovanje te štiti od karcinoma. Ukratko, suvenir ali i lijek kojeg zbog njegova ukusa nikada ne biste tako nazvali!

Sirevi

Jedan od kvarnerskih specijaliteta svakako je i sir. Ovisno o tradiciji, podneblju i vrsti mlijeka sirevi se razlikuju ali nešto im je i zajedničko: izvorni okus, kvaliteta i pozitivni učinak na zdravlje.
Jeste li kušali grobnički sir? Masni, tvrdi ovčji sir žućkaste je boje, punog okusa i ugodnog mirisa. Poznati su i sirevi s kvarnerskih otoka od kojih svaki ima i neku posebnost, ali svi i mnogo toga zajedničkog: spravljeni su od ovčjeg ili kozjeg mlijeka, visoke su kvalitete ali i – od otoka do otoka – imaju i neku tajnu koja ih međusobno razlikuje. Ljubiteljima sira svakako će se dopasti i tradicionalno, prirodno sušeni i dimljeni sirevi iz Gorskog kotara dobiveni od visokokvalitetnog kravljeg mlijeka.
Koji god odabrali i ponijeli kao jestivi suvenir, jedno je sigurno: odabrali ste odličan sir!

Likeri i rakije

Kao aperitiv ili digestiv, u Kvarneru će vam domaćini često ponuditi domaće likere i rakije. No, nikako to nije sasvim obično piće: posebnost njegove voćne baze - koja ovisi o podneblju i voću koje ondje dozrijeva – čine aromatične trave, voćni dodaci i mašta onoga tko ih pripravlja. Jednostavno, čista priroda, tradicionalne recepture i inovativnost čine od kvarnerskih likera i rakija prave kreacije!

Morčići

Znate li što je morčić? Mala crnačka glava s bijelim turbanom, poznata kao morčić, najpoznatiji je riječki i kvarnerski suvenir kojim se možete ukrasiti. Najčešće se pojavljuje u obliku nakita – ponajprije naušnica, ali se često može kupiti i kao ukrasni broš, ukras na prstenu ili iglama, a postoji i kao samostalna figurica u više veličina. Kako se radi o zaista lijepom suveniru utemeljenom na tradiciji, mnogi ga turisti kupuju kao poklon sebi ili svojim najdražima.

Drvene posude

Ponesite kući i poklonite vašima najdražima nešto prepoznatljivo iz Gorskog kotara! Dakako, riječ je o predmetima uporabne vrijednosti od drva. Majstori iz ovog šumovitoga kraja oblikuju ekskluzivnu liniju proizvoda za dom i kućanstvo, nastavljajući tako čak dva stoljeća staru tradiciju obrade drva. Ove su posude lijepo dizajnirane, imaju uporabnu vrijednost te se zahvaljujući obradi i zaštiti prirodnim premazima jednostavno održavaju i duže traju. I još nešto: izrađene su od drva s kojim se gospodari prema strogim ekološkim i ekonomskim kriterijima!

Vuna i predmeti od vune

Želite li sa sobom kući ponijeti originalni suvenir, neka to budu uporabni predmeti od vune tkani na tradicionalni način! Posebnost su oni otoka Cresa na kojem se udruga entuzijasta prihvatila nimalo lakog zadatka oživljavanja tradicije i života otoka te korištenja otočnih resursa. Tradicionalnim načinom obrade izrađuju se ukrasni i uporabni predmeti od ovčje vune čija je ljepota podsjetnik na ugodno proveden odmor, drage slike ali i poticaj za povratak.

Opatijska kamelija

Originalna suvenir – torta “Opatijska kamelija” ima jedinstven voćni okus za sve sezone, a dodatnim, tajnim sastojcima podsjeća na mirise Mediterana. “Opatijsku kameliju” krasi osebujan voćni okus smokava, badema, naranče, grožđica, čokolade i marcipana te jedinstven izgled koji podsjeća na taj “kraljevski” cvijet. Torte se mogu kupiti u originalnom pakiranju u hotelima Milenij, Bristol i Imperial.

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture