Prognoza za 14/08
Prognoza za 14/08
20 / 25

Promatranje životinja

Spremi u moj planer

Promatranje ptica (birdwacthing)

I za one koji nisu osobito dobri poznavatelji svijeta ptica, ima nešto posebno u slobodi njihova leta i još uvijek zagonetnom načinu života, selidbe i navika. Od 114 vrsta ptica koje se na europskom tlu smatraju ugroženima, na područje Kvarnera dolaze 83 vrste ptica (gotovo tri četvrtine) a čak 30 vrsta se u ovoj regiji gnijezdi.

Zanimljivo je da je na cresko-lošinjskom otočju zabilježeno gotovo 200 vrsta ptica od kojih se gotovo 90 vrsta na ovim otocima gnijezdi. No, najpopularniji stanar Cresa svakako je bjeloglavi sup – ne jedini, ali svakako jedan od najvažnijih razloga da su ovdje utemeljena dva ornitološka rezervata koje ćete upoznati organiziranim razgledima niza atraktivnih lokacija uz stručno vođenje.

Na Cresu se sustavno, zahvaljujući prije svega sustavnom djelovanju eko-centra, radi na dugoročnoj zaštiti bjeloglavog supa koji se gnijezdi na strmim liticama, ponekad svega 10 metara iznad mora pa ćete ih vjerojatno susresti tijekom šetnji otokom.

Ornitološkim je istraživanjima također utvrđeno da se u Gorskom kotaru, na Risnjaku, na kojem se nalazi i nacionalni park, gnijezdi čak 51 vrsta ptica, pretežito u šumama. Organizirano promatranje ptica (birdwatching) uz stručno vođenje svakom će ljubitelju ovog zanimljivog i još uvijek prilično zagonetnog svijeta pružiti velik užitak.

Više informacija

Promatranje dupina (dolphinwatching)

Među svim kvarnerskim otocima, a posebno na cresko-lošinjskom području stalno obitava populacija od 160 dupina (vrsta: dobri dupin, tursiops truncatus). U očuvanju ove ugrožene vrste možete i Vi pomoći...

Područje Lošinjskog akvatorija je poznato i dobro dokumentirano stanište dobrih dupina, a ponekad ćete sresti i male dupine. Promatranje dupina (dolphinwatching) kao i susret s njima će Vas sigurno razveseliti, a briga za njih vjerojatno i potaknuti da usvajanjem pomognete očuvanju ove vrste.

Nije li originalna i plemenita gesta, koja će Vas, Kvarner i dupine zauvijek povezati, imati "svog" dupina ili ga "pokloniti" onima koje volite?!

Više informacija

Kvarner, Otkrijte svoju priču 2017 Međunarodna godina održivog turizma za razvoj