Gastro Kvarner

Spremi u moj planer

Ekološki čisto područje Kvarnera temeljem je bogate ponude zdrave hrane i načina ishrane.
 
Primorska se kuhinja, zahvaljujući svojim mediteranskim i maritimnim utjecajima temelji na ribama, školjkama, rakovima, odnosno glavonošcima, na janjetini, tjestenini, na mediteranskom povrću i voću, začinskom bilju, na maslinama i maslinovom ulju, na kestenima (marunima), i vinu, dok se goranska kuhinja temelji na divljači, mlijeku i siru, mesu i gljivama, žabama, puževima, slatkovodnoj ribi, povrću, posebice krumpiru i kupusu, šumskom voću i začinima, kao i žestokim pićima, rakiji, brinjevcu, medovači ili medici (rakiji s medom).

Osim podjele na primorsku i goransku kuhinju, postoje i razlike u načinima pripreme hrane i unutar samih mikroegija. Svaki otok, pa i svako selo, imaju svoj način priprave. Autohtono bijelo vino «Vrbnička žlahtina» s otoka Krka idealno se sljubljuje s tradicionalnim jelima na Kvarneru.

Kvarner se može pohvaliti brojnim kulinarskim specijalitetima:
- Kvarnerskim škampima koje posebno cijene gurmani
- otočkom janjetinom
- trešnjama i marunima iz Lovrana
- prvorazrednim maslinovim uljem
- gljivama, šumskim plodovima, divljači i žabama iz unutrašnjosti
- sirevima: grobničkim sirom, ovčjim sirom i škripavcem (kravljim sirom)
- specijalitetom od tjestenine: šurlice s otoka Krka


Šurlice
Sastojci za 6 osoba:
1 kg brašna, 2 - 3 jaja, voda i sol po potrebi, 20 dkg domaćeg sira
Od brašna, jaja, soli i vode umijesiti malo tvrđe tijesto, izvaljati ga i izrezati na komadiće od oko 1 dkg. Rukama i pletaćom iglom valjanjem oblikovati tijesto u šurlicu dužine 8 - 10 cm. Šurlicu pažljivo skinuti s igle da ostane iznutra šuplja. Kada se šurlice malo prosuše, kuhaju se u slanoj vodi dok omekšaju.

 

Žgvacet
Sastojci za 6 osoba:
2 kg juneće plećke bez kostiju, 45 dkg luka, 15 dkg svježe rajčice, 18 dkg ulja, 4 režnja češnjaka, 2 dl vina, peršin, sol i papar
Na luku pirjati na komade izrezano meso, uz dodatak češnjaka, rajčice, peršina i začina. Podlijevati po potrebi temeljcem i na kraju dodati vino. Uz gotovo jelo obvezno poslužiti ribani domaći sir.

 

Domaći lignji u pećnici
Sastojci za 2 osobe:
0,5 kg lignji, 40 dkg krumpira, 1 dl bijelog vina, 0,50 l maslinovog ulja, dva režnja češnjaka, 3 dkg sjeckanog peršina, sol i papar 
Lignje i krumpir očistiti i položiti u nauljenu posudu za pečenje. Peći na temperaturi od 180 stupnjeva. Kad je na 3/4 prigotovljeno, podliti umakom od sitno narezanog češnjaka, sjeckanog peršina, vina i maslinovog ulja, te ih dopeći. Poslužiti odmah, a kao prilog preporuča se zelena salata. Preporuka za vino: Vrbnička žlahtina.

 

Fanjki
Sastojci:
4 žumanjka, 3 žlice vrhnja, 2 žlice šećera u prahu, 3 žlice bijelog vina, pola žličice soli, 500 g brašna
Sve osim brašna dobro izmiješati, a onda se zamijesi s brašnom i ostavi da stoji pola sata. Zatim tanko izvaljati, izrezati u raznim oblicima i peći na vrućem ulju. Pečene se posipa šećerom i cimetom.

 

Pogača sa skutom
Sastojci za 6 osoba:
tijesto: 0,40 kg brašna, 0,06 kg šećera, 0,06 kg maslaca, 0,04 kg kvasca, 2 žumanjka, ribana korica limuna, 0,3 l mlijeka, malo soli
nadjev: 0,70 kg skute, limunova korica, 0,10 kg šećera, 0,10 kg suhih grožđica, 2 jaja, vanilin šećer
Pomiješati kvasac sa malo mlijeka, šećera i brašna te pustiti da se digne. U ostalo brašno umiješati šećer, žumanjke, koricu limuna, rastopljeni maslac, sol, mlako mlijeko i napola dignuti kvasac. Sve dobro umijesiti i pustiti na toplome da se diže (mora dvostruko narasti). Nadjev: Skutu pomiješati sa šećerom, jajima, koricom limuna, grožđicama. Dignuto tijesto razdijeliti na tri djela, razvaljati i slagati na nauljeni okrugli pekač. Na dno pekača staviti tijesto, pa preko nadjev i na kraju tijesto. Pustiti da se digne. Prije pečenja malo nabosti iglom, premazati bjelanjkom, posuti šećerom i peći 40 minuta.


Više informacija potražite u brošuri «Gastro Kvarner»

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture