Šest ideja za boravak na Kvarneru

Spremi u moj planer

Otkrijte ljepote podmorja
Za one koji žele otkrivati tajne podmorja i u njima uživati, Kvarner je idealno odredište. Ne čudi stoga što je iz godine u godinu ronilaca sve više a zajedno s njima raste i ponuda popratnih sadržaja za zaljubljenike u podmorske ljepote. U ovoj je regiji više od 40 ronilačkih lokaliteta u priobalju kao i na otocima Krku, Planiku, Prviću, Grguru, Cresu, Zeči, Galijoli, Lošinju, Unijama, Malim Srakanama, Susku, Rabu i Pagu. Budući da je obala vrlo razvedena, svako je novo uronjavanje i novo iskustvo susreta s bogatstvom flore i faune, brojnim podmorskim spiljama te olupinama starih potonulih brodova.
Želite li podmorje upoznati na pravi način, savjetujemo da se obratite ronilačkim klubovima koji organiziraju tečajeve, zarone, izlete kao i atraktivne podvodne foto-safarije. Oni će vam također osigurati svu potrebnu opremu ili servis te pružati pomoć kod nezgoda.
Još nešto - ne zaboravite da je za rekreativno-sportsko ronjenje potrebna dozvola koju ćete – ako imate putovnicu i dokaz o položenom ispitu - dobiti u Lučkoj kapetaniji Rijeka ili njezinim lokalnim ispostavama.
Vaša prekrasna ronilačka avantura sada može početi!

 

Užitak plovidbe
Ploviti se mora, živjeti i ne mora…. stara je uzrečica moreplovaca kojima je plovidba u krvi. Među njih se sigurno ubrajaju i moderni moreplovci, nautičari koji imaju itekako dobar razlog da se iz godine u godinu vraćaju u kvarnerski akvatorij: plovidba Jadranom vrlo je ugodna te pruža mnogo užitka same vožnje ali i kupanja te obilaska prekrasnih otoka i gradova.
Na Kvarneru se nalaze 22 luke nautičkog turizma, od čega 14 marina. Ukupno je nautičarima na raspolaganju nešto više od 3000 vezova u moru i oko 1800 vezova na suhom. Marine su uglavnom smještene u blizini hotela i kampova, odlično su opremljene te pružaju mogućnosti najma plovila kao i servisiranja. Razmještene su u sjevernom obalnom dijelu kao i na otocima. Među njima su i neke od najstarijih ali i najbolje opremljenih hrvatskih marina specijaliziranih za prihvat većih i luksuznijih plovila.
Budući da je nautički turizam - i to uz doista jake argumente - jedan od najvažnijih pravaca razvoja Kvarnera, to će i užitak u njemu i upoznavanju ljepota i raznolikosti kvarnerskog primorja i otoka biti velik. Doista, ploviti se mora… i želi!

Kušajte Kvarner
U raskošnom restoranu koji odaje stil davno prošlih vremena, u prostorima moderno uređenog interijera, konobi ili terasi uz more… kako god odlučili, čeka vas cijeli niz morskih ili goranskih specijaliteta. Kvarnerski su škampi dokazano najbolji na svijetu …. svježa riba, plodovi mora začinjeni odličnim maslinovim uljem i ovdašnjim začinskim travama na otocima ili u primorju, divljač, šumski plodovi, sir, pršut… pripremljeni su na mnogo načina i začinjeni začinskim travama kojima je ovdje postojbina. Koliko okusa, koliko delicija i vrhunski pripremljene hrane…a onda i slastica od šumskog voća, lovranskih kestena ili trešanja, meda, smokava ili agruma… koliko okusa i koliko iznenađenja…. Pa onda nazdravite odličnim kvarnerskim likerima i vinima… Kušajte Kvarner!

 

Budite to što želite
Jeste li znali da su kvarnerski halubajski zvončari uvršteni na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine? Poželite li ponekad biti netko drugi i jasnije nego ikada, izreći sve što želite o svijetu, ljudima ili samima sebi?
U Kvarneru, poznatom karnevalskom odredištu i to moguće!
Ovdje se, naime, svake godine održava jedan od najvećih i najprepoznatljivijih europskih karnevala, Riječki karneval čije povorke djece ali i odraslih pojedinaca, družina i alegorijskih kola uvijek donose radost ali i upečatljivu poruku vremena i prilika u kojima živimo.
 Duge tradicije, karnevali su sastavni dio zimskog ali i ljetnog života većine kvarnerskih destinacija te za turiste atraktivna događanja i prilika da svakidašnji život zamijene maštovitim ili simboličnim metamorfozama. Budite to što želite, dođite u Kvarner!

 

Putevima glagoljice
Putujte kroz povijest hrvatske pismenosti ali ujedno upoznajte i drugu zanimljivu baštinu i izvanredne prirodne ljepote!
Je li činjenica da se glagoljica- najstarije slavensko pismo nastalo sredinom 9. stoljeća - među Hrvatima najsnažnije ukorijenila upravo na Kvarneru i njemu susjednim područjima, slučajnost ili plod povijesnih okolnosti? Na ovo pitanje stručnjaka nije lako odgovoriti baš kao što nije lako ni odgonetnuti zašto su najstariji hrvatski glagoljski spomenici pronađeni upravo na ovdašnjim otocima Krku i Cresu. I n e samo ondje. Želite li poći svim putevima glagoljice - na kojoj su tiskani mnogi crkveni rukopisi ali i i pravni dokumenti te tekstovi iz svakidašnjeg društvenog života - sigurno ćete se najduže zaustaviti u Baški na otoku Krku gdje ćete pronaći Bašćansku ploču - najstariji hrvatski spomenik na glagoljici koji datira iz 1100. godine - ali i nastaviti putovanje Bašćanskom stazom glagoljice sa 34 kamene skulpture s uklesanim glagoljskim slovima te onom 35. posvećenom glagoljici i glagoljašima. Doista zanimljivo putovanje!
 U istraživanje hrvatske glagoljice krenite dalje, po otocima Lošinju, Unijama, Rabu, također u Rijeci, Grobniku, Cerniku, Klani, Lovranu, Brseču, Mošćenicama, Veprincu, Rukavcu, Voloskom, Kastvu, Bakru, Driveniku, Rudenicama, Belgradu, Grižanama, Podskoči, Bribiru, Novom Vinodolskom….. spoznajte povijest hrvatske pismenosti ali i uživajte
No, nije glagoljica samo povijest – želite li naučiti ovo pismo, i danas ga možete naučiti tijekom odmora te jednako tako sa sobom kao suvenir ponijeti neki predmet uporabne vrijednosti sa ispisanim glagoljskom porukom. Samo vi ćete znati njezin sadržaj… samo vi i oni koje se izabrali….

 

Radost kretanja, ljepota prirode
Gdje god bili, u svako doba godine, kvarnerske će šetnice i pješačke staze za vas biti užitak rekreacije i nezaboravnih krajolika. Stotine i stotine kilometara uređenih pješačkih staza, smještenih na najljepšim predjelima, vaš su susret sa zanimljivim krajolicima- Uživajte u ljepoti mora, promatrajte let bjeloglavog supa, zastanite u konobi na obali, promatrajte vedro nebo i udahnite svjež zrak…
Jedan od simbola ove regije svakako je 12 kilometara duga opatijska šetnica koja je dovršena 1911. godine i koja vas vodi do najatraktivnijih lokacija ove rivijere kao što su prekrasni parkovi, otmjene vile. No, u kojem god dijelu Kvarnera bili - na otocima, priobalju ili u unutrašnjosti – za vas su uređene mnoge šetnice i pješačke staze koje povezuju neke od najljepših prirodnih i povijesnih atrakcija. Na otocima Krku, Lošinju, Cresu, Rabu, u turističkim središtima kao što su Crikvenica, Novi Vinodolski, potom staze Gorskoga kotara… osjetit ćete radost kretanja i užitak ljepote prirode
Uživajte u ljepoti krajolika, aromatičnim mirisima i - snažniji i vedriji nego prije - otkrijte ljepotu svakog novog dana!
Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture