Page 11 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
11
RIBE -
U MORU, ULJU I VINU
More je oduvijek bilo smisao života, izvor
hrane i riznica zdravlja. Jadransko, možda i više
nego ostala. Razvedenost obale, čistoća mora,
kamenite obale i dno, slanost, temperatura i
brojni slatkovodni izvori uvjetovali su izuzetnu
raznolikost i obilje podmorskog života. Ribe,
rakovi, školjke i glavonošci...obi tavajuuzhrvatsku
obalu još i danas u ve li kom broju. A Kvarner je
odavna bio mrijestilište u tom podvodnom raju.
Zastupljene su sve vrste, od kozica i škampa do
jastoga i raroga, od srdela i skuša do tuna, od sipa
i liganja do hobotnica, od jegulja do ugora, od
dagnji do kamenica i periski...
U dovoljnim količinama mogu se naći i bijele
kraljice i
kraljevi riba:
orada,
komarča
ili lov rata, zubatac, lubin
ili brancin, pic, fratar, kaval, cipal,
oslić, arbun, trilja, kovač, list, raža te ponajbolja
od njih jarko crvena škarpina ili škrpina. Kako ju
pripremiti? Na bilo koji način, odlična je! Mnogi
znalci tvrde da je kuhana (na lešo) “najbolja
na svijetu”! S malo maslinova ulja, soli i začina
lagana je, zdrava i iznimno ukusna hrana. Juha
u kojoj se kuhala, zajedno s režnjevima češnjaka,
glavicom crvenog luka, peršinom, mrkvom, raj
čicom, paprom, lovorovim listom i ploškom
limuna poseban je doživljaj za “ljubitelje žlice”.
Juha od škarpine (ili kovača) mala je tajna koja
obogaćuje okuse i daje sklad svim rižotima od
morskih plodova, posebice crnom: juhom se
rižota podlijevaju! Za druga pak nepca još je
bolja škarpina u pećnici,
in forno, pečena na ploškama krumpira, s
maslinovim uljem i začinima - dovoljan je
rožmarin.