Page 12 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
12
Nekoliko je načina pripreme vrhunske bijele
ribe. Dva smo već spo menuli, a pri
pravlja se i zape čena u soli, na žaru,
pod pekom ili čripnjom.
Mnogi bijelu ribu mariniraju
ili dodaju drugim ribama
u brodetu, iako je, u
pravilu, za mariniranje
ukusnija plava riba
(srdela, skuša ili tuna).
No, brodet je posebna
vještina, i svaki kuhar ima svoj
recept, svoju “malu tajnu”. Svi
su, uvjeravamo vas, za “prste polizati”!
Kraljica plave ribe je tuna. Njeno kvalitetno
meso bilo je osnova prehrane kvarnerskih ribara.
O izlovu jata tuna i danas svjedoče visoke
“tunere” s kojih se dojavljivalo o ulasku tuna u
zaljeve i kanale. Poznata su okupljališta tuna bili
otok Cres, posebice Valunski zaljev, pa Bakarski
zaljev...
S DNA MORA NA VRH
UŽITKA
U kvarnerskom primorju
živi više vrsta
mekušaca poput sipa, lignji ili kalamara i
hobotnica.
Svi su jestivi i veoma ukusni, a najtraženije
su lignje. U vrijeme izlova mogu se pušćat po
cijelom Kvarneru, ali se u posebno velikom broju
skupljaju i iz lovljavaju u okolici otoka Suska.