Page 16 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
16
KAD OVCE PASU SLANO
Ovčarstvo je, u ovim krajevima, jedna od
najraspostranjenijih gospodarskih djelatnosti.
Ovce i janjci pasu nezagađenu travu u goranskoj
regiji podjednako kao i u primorskoj, a mlada
je janjetina u obje regije specijalitet koji se nudi
sladokuscima u mnogim
restoranima.
Priprema
ih
se najčešće na ražnju
(u Gorskom kotaru) te
pod pekom (u Primorju).
Dakako, valja ih kušati
pripremljene na oba načina.
Meso goranskih janjaca je
masnije i obilatije zbog
osjetno izdašnije ispaše.
Otočku pak janjetinu
odlikuje krtije meso ali
zato nenadomjestivog okusa
na mirisnu travu s blagim zadahom
mora. Zbog dodira dviju klimatskih
zona, mediteranske i kontinentalne,
kvarnerski se otoci, posebice Cres, odlikuju
velikim bogatstvom i raznolikošću biljnog
svijeta.
Smatra se da creski janjci jedu oko tristo
vrsta različitog, aromatičnog bilja. Žedni,
često u nedostatku slatke vode piju more!
No, važniji utjecaj na kvalitetu mesa otočkih
janjaca ima upravo slana trava.
Tijekom cijele
godine,