Page 17 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
17
posebice
zimi, s kopna
prema moru
i otocima puše
izuzetno snažna
bura, vjetar čiji naleti
nerijetko dostižu i preko sto kilometara na sat,
te tako uzdižu visoke i kratke valove. Njihove
“krijeste” i pjena nošene jakim vjetrom, poput
kiše zalijevaju travu na cijelom otoku. Pasu ju
ovce, što se, osim na mesu, odražava na
kvaliteti i okusu mlijeka, a posebice skute i
sira. Sir je bez umjetnih dodataka a skuta je
posebnog teka koju Primorke koriste u
pripremi vrhunskih slastica poput torti,
savijača ili pak kao nadjev običnim
palačinkama.
Janjetina se najčešće priprema
s nasjeckanim krumpirima,
dodatkom ulja i
ružmarina, pod pekom u
pepelu. No, izuzetno je
dobra i kuhana, na lešo,
s prilogom kuhanog
povrća iz janjeće juhe
(krumpira, mrkve,
brokule...). Na Krku
će vas ponuditi i bašćanskim šurlicama s
gulašem od janjetine, a na Cresu pečenom
janjetinom s prilozima.