Page 20 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
20
U BERBI GLJIVA
Lagane šetnje šumom, od stabla do stabla, od
grma do grma, uživanje u prirodi i podneblju,
udisanje čistog i mirisnog zraka, pažljivo
promatranje drveća i tla, osnove su svakog
gljivarenja. A tih osnova Gorski je kotar prepun,
baš kao što je bogat i gljivama. I dok su gljive u
primorskom pojasu, ritmom života prilagođene
suhoći lje tne polovice godine, štoviše zbog suše
u lje tnim mjesecim go to va da ih i nema, u
Gorskom kotaru su okolnosti potpuno oprečne.
Klima, ve ge tacija,
šume i livade,
reljef i tlo
gotovo da su
ovdje idealni za
rast gljiva upravo u
toplijem dijelu godine (zimi
su visoki snjegovi). U šumama
Gorskog kotara ima ih doista toliko
da se uvijek može birati kojima
će se “omastiti brk”. Od mnogo
vrsta, prema kazivanju dobrih
doma ćih znalaca, bere ih se tri
desetak. Neke su ipak favori
zirane zbog okusa, kvalitete,
veličine i rasprostranjenosti.
Posebno se cijeni smrčak
ili marohlin, za tim
kasnojesenski
vrganj,