Page 21 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
21
pa lisičice,
rujnice,
pro se njaci,
srnjače, sunčanice...
Bere se čak i želatinasta crvena gljiva koja
se poslužuje kao desert u sirupu.
Gljive se pohaju ili pe ku, od
njih se spravljaju gu laši,
dodaju se drugim je li ma
da im obogate pu noću
i aromu. Gljive se suše
nanizane na konopcu.
Konzerviraju
se u ulju,
u slanoj
vodi ili
se pak zamrzavaju. Posebice su ukusne gljive
spremljene u octu, koje se poput kiselih paprika,
krastavaca i lučica serviraju kao prilog.
Domaćini i gostioničari često nude i pučke
recepte poput jaja s gljivama i pršutom, te
tjestenine s umakom od gljiva. Visoko cijenjena
su i ukuhana jela s mesom od divljači i gljiva.