Page 28 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
28
IVINA -
I ZALITI TREBA ZNATI
I napokon ljubav i kultura, molitva i kletva,
i život, i nauk, i mit - vino! Uzaludan bi ovaj
kratki gastro-vodič bio bez slasne, bistre i opojne
kapljice čuvenog vinorod nog kraja koji je i u
prošlosti gasio žedna grla težaka i namjernika,
vladara i dvorova... Ovisno o jelu i ukusu, ovisno
o okolnostima i društvu, birajte i vi pokoje bijelo
vino od autohtonih sorti: žlahtina, draga nela,
maraština (krizol), malvazija, muškat, brajkovac,
belina... Ako vam jelo ili raspoloženje traži
crno, odnosno crveno vino, možete posegnuti
za plavcem, golubincem, teranom, magrovinom,
jakucom, suščanom, trojščinom...
Puno priznanje kao jedno od najboljih zaslužuje
žlahtina, za mnoge čak i najbolje bijelo
vino čitavog podneblja. Odlično prati
sve gastronomske specijalitete, posebice
bijelu ribu, školjke i rakove te laganija
mesna jela. Svakako je najpoznatija i
najcjenjenija sorta regije, uzgaja se u
krčkom i vinodolskom području. Posebno
je raširena oko Vrbnika na otoku Krku.
Ime joj potječe od slavenskog pridjeva
“žlahten”, što znači plemenit.
Suhog je, skladnog i satenski glatkog
okusa. Kristalno je jasne, žuto zelenkaste
nježne boje te vrlo izražajne, znakovite
sortne arome. To je ljupko i živahno vino
sa sadržajem alkohola od 11,0 do 11,5 vol%.
Uz krčko i vinodolsko vinogradarsko područje,
vinarske podregije su: opatijsko - riječka, creska
te lošinjska koja okuplja i manje otoke (Susak,
Unije, Ilovik i Srakane). Posebice je zanimljiv
pješčani otok Susak koji je zbog specifičnog tla i
podneblja postao izuzetnim vinorodnim krajem
i domaćinom svoje vrsnih autohtonih sorti.
Najpoznatije su suščan, trojščina, susac i prosac
od crnih te draga nela, krizol, opačevina, susac,
muškat, belunić, bela ruža, belina i pleskunaca
od bijelih. No, danas se najviše uzgajaju i traže
komercijalni, ali kvalitetni muškat, cabernet,
sauvignon i trojšćina.
Istinski doživljaj za stolom je slaganje jela i
pića, odnosno vina. Postoje opća pravila izbora
vina tijekom obroka: od lakših prema težima,
od hladnih prema manje hladnima, od mlađih
prema starijima, od svijetlih prema tamnijima...
No, dajemo još tri savjeta:
- Kad ste već u primorsko-goranskom kraju
pijte domaća vina jer se ona ponajbolje slažu
s domaćim okusima!
- Ukoliko ne znate što biste pili, oslonite se na
savjet naših domaćina, posebice ugostitelja.
Ovo je kraj dobrih poznavatelja vina!
- Jednostavno izaberite vino za koje mislite
da vam najbolje odgovara.