Page 27 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
27
umiješanim i pečenim u obliku prstena ili
kotača. Nazivajući ga baškotom ili baškotinom,
naši su ga otočani i Primorci umakali u
slatko vino i sladili se. No, baškot zahvaljuje
svoje rađanje našoj pomorskoj tradiciji. Žene
pomoraca pripremale su ih za dugotrajna
putovanja svojih muževa. Baškoti su
bili nepokvarljivi, a čuvali su se u
potpalubljima, u bačvama ili pak
nanizani na
prutove
ili
konopce. I sada se
ponegdje peku baškoti, primjerice u Bakru, no
da nas je to i kruh, i kolač, i svečanost.
Uglavnom, za slatkoljupce nema brige.
U Primorju mogu grickati slatke kroštule s
bademima, smokvenjak od suhih smokava i
oraha s pokojom kapi lozovače, presnac od
mladog ovčjeg sira odnosno skute, mogu se
sladiti kolačima od sočnih, ve li kih i slasnih
lovranskih trešanja, a posebice i brojnim vrsta
kolača od lovranskog maruna. Valja doći u
listopadu kad je “Marunada”, čuvena fešta od
maruna. U Gorskom kotaru ca ruje dizano
tijesto. Goranske ga domaćice nazivaju
povatica, a u njoj je skriven nadjev od sira, od
jabuka ili pak od oraha, kako se kome dopada.
Budući je mnogo namirnica, česte su i slastice sa
šumskim voćem ili pak jednostavno voćne salate
i kupovi od šumskih jagoda, borovnica, malina,
kupina i brusnica...