Page 9 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
9
Riba se marinira na razne načine.
U prošlosti, mariniranjem se riba čuvala
(konzervirala) do trenutka njene konzumacije.
Kako je marinirana riba iznimno ukusna,
marinada se danas doživljava kao specijalitet.
Navest ćemo recept prema kazivanju none Ruže
- Riječanke.
Riba, najbolje skuša ili srdela, iako može biti i
druge vrste, očisti se, odreže na komade, uvalja
u brašno i malo jače poprži na maslinovom ili
miješanom ulju. Kad je riba popržena izvadi se
i složi u posudu. Ulje, na kojem se pržila riba
najprije se procijedi, potom ponovno zagrije i
na njemu zažuti 2 do 3 isjeckane glavice crvenog
luka. Nakon toga se u ulje i luk dodaje vinski ocat
(vrlo malo razrijeđen vodom) i čisto maslinovo
ulje u omjeru dva dijela octa, jedan dio ulja. Sve
se posoli, ubaci se papar u zrnu i ružmarinova
grančica. Nakon što zakipi, kuha se još desetak
minuta na laganoj vatri. Kad se sve dobro ohladi,
prelije se u posudu s ribom i to tako da tekućina i
prženi luk prekriju ranije ispržene riblje komade.
Marinada je gotova, ali prije serviranja treba
odstajati najmanje dva dana kako bi riba upila
marinadu.
MARINADA NONE RUŽE