Page 8 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
8
MELEM - MASLINOVO ULJE
Maslinovo ulje najupotrebljavaniji je
eliksir ikada iscijeđen iz jedne biljke.
Spravljen na različite načine služio je
mediterancima četiri tisuća godina.
Činjenicu da stanovnici mediteranskih
krajeva imaju najnižu stopu srčanih
oboljenja pripisuju upravo čestoj
uporabi i konzumiranju maslinovog
ulja. Možda je to i razlog što su ga
smatrali svetim. Fenički trgovci prenijeli
su uzgoj maslina u Grčku i Španjolsku,
a Grci su ga donijeli Talijanima. Na našoj obali
Jadrana nalazimo maslinovih stabala starih i
preko dvije tisuće godina. Uvidjevši blagodati
tog stabla i ploda u Primorju se njeguje i sadi
sve više maslina. Plod je oduvijek bio vrijedna
i hranjiva namirnica. Masline su usoljavali,
pekli, kuhali, iz njih cijedili ulje, a na otoku
Unijama od njih spravljaju izvanrednu paštetu.
Maslina je, osim za srce, melem za dušu i
želudac, ne opterećuje organizam i probavu,
što je, na Sredozemlju dobro znano. U tom
dijelu Primorsko-goranske regije gotovo se i
ne koristi drugo ulje u pripravi jela (povrće,
tjestenine, ribe...) osim maslinovog. Ono
daje tek, lakoću i prepoznatljivu aromu.
Nekada “teško” ulje danas je, zahvaljujući
novimspoznajamaitehnologijiproizvodnje,
postalo “laganim”, mirišljavim, ukusnim,
poželjnim i još zdravijim!