Kvarner iz dana u dan - page 7

7
Stoljećima čuvana tajna receptura
Prvi put poslužena je daleke 1177. godine, no njena raceptura stoljećima je bila dobro čuvana tajna. Riječ je o
rapskoj torti, slastici čije je srce domaći badem. Još uvijek postoje povijesni dokumenti koji otkrivaju kako je nastao
ovaj simbol otoka Raba – smaragdnog otoka. Naime, u 12. stoljeću je Rab – Felix Arbu posjetio tadašnji papa Alek-
sandar II. Bijeli grad je papu Aleksandra odlučio dočekati s najvećim počastima te ga ugostiti na najbolji mogući
način, s najfinijim jelima i pićima. U njegovu čast, časne sestre benediktinke osmislile su ovu tortu koju čine bade-
mi s daškom likera i tanka koprena od tijesta koje svojom debljinom podsjeća na hostiju od koje je prvotno bila
rađena. Filigranska izrada koja traje dva dana i karakterističan oblik puža, također otkrivaju da se radi o nečemu
nesvakidašnjem. Kao što je i papa Aleksandar vjerojatno, kušavši ovu slatku deliciju, u njenu okusu otkrio podsjet-
nik na djetinjstvo i Mediteran rodne Sicilije.
Otoci Cres i Lošinj
KVARNER FOOD
restoran Artatore, Mali Lošinj
restoran Veli žal, Mali Lošinj
restoran Diana, Mali Lošinj
gostionica Bukaleta, Loznati
konoba Lošinjsko jidro, Mali Lošinj
konoba Hibernicia, Lubenice
gostionica Trs, Krčina
Otok Krk
KVARNER GOURMET
restoran Rivica, Njivice
KVARNER FOOD
restoran Kanajt, Punat
restoran Nada, Vrbnik
restoran Cicibela, Baška
restoran Žal, Klimno
konoba Pod prevolt, Milohnići
konoba-restoran Gospoja, Vrbnik
konoba Vrbnička žlahtina, Vrbnik
konoba Zora, Dobrinj
Otok Rab
KVARNER GOURMET
restoran Barbat, Rab
KVARNER FOOD
restoran Marco Polo, Rab
konoba Rab, Rab
gostionica Fortuna, Lopar
ugostiteljski obrt Labirint, Rab
Gorski kotar
KVARNER FOOD
restoran Goranska kuća - hotel Risnjak, Delnice
restoran Bitoraj, Fužine
1,2,3,4,5,6 8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,...40
Powered by FlippingBook