Službene stranice Turističke zajednice Kvarnera

Jezik:Hrvatski

Gorje

Gorski kotar - Mjesto unutarnjeg mira i ravnoteže inspiriranih čistom prirodom

Gorski kotar prirodno je zaleđe Kvarnera s ljupkim malim centrima: Čabar, Delnice, Fužine, Lokve, Ravna Gora, Skrad, Vrbovsko, Mrkopalj, Brod Moravice, jednako blizu Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj kao i brojnim uvalama i lučicama na obali ili otocima Kvarnera. Uputiti se ljeti nakon uživanja u moru ili jedrenja uzduž kvarnerskih otoka na goransku večernju zabavu, a zimi nakon provedenog dana na snijegu prepustuti se ugodi toplog bazena s morskom vodom na jednoj od poznatih kvarnerskih rivijera uistinu je doživljaj koji ćete poželjeti ponoviti.
Za pola sata vožnje od obale, možete biti u okruženju guste smrekove ili bukove šume, osjećati cijelim tijelom zdravu i ugodnu goransku klimu, biti zadivljen obzorima koji se pružaju s kamenih vrhova, glasom tišine jezera i žuborom goranskih rijeka.

Gorski kotar svijet je bogat prirodnim ljepotama, rijekama i brzim šumskim potocima, kristalno bistrim jezerima, kraškim spiljama, biljnim i životinjskim svijetom, mami jezerima (Lokvarsko, Bajer, Lepenica), poziva na planinske vrhove (s nekih pogled seže do mora ili Alpa), potiče na odgonetanje prirodnih tajni (spilje Vrelo, Lokvarka), nudi uzbudljivost prirodnih rezervata (Bijele i Samarske stijene, kanjon Vražji prolaz). Riznica goranske prirode izdašno je okrunjena Nacionalnim parkom Risnjak, koji je pun atrakcija: poučna staza Leska, izvor rijeke Kupe s cijelom Kupskom dolinom, vršne stijene Risnjaka i Snježnika i drugi geološko-morfološko-vegetacijski fenomeni, hidrografski i klimatski fenomeni.
Privlačnost Gorskog kotara prepoznala su gospoda i ljubitelji prirode još u 19 stoljeću, pa je stoga već 1874. godine u Fužinama bilo osnovano prvo turističko društvo te je zabilježen prvi organizirani dolazak turista s cjelodnevnim programom. No, razvoj kraja je započeo još više od stoljeća ranije kada su izgrađene stara «Karolinska cesta» (1732. godine), pa zatim «Lujzinska cesta» (1809. godine) te željeznička pruga Rijeka-Karlovac (1873. godine). Danas su u Gorskom kotaru raznovrsne mogućnosti za smještaj gostiju, od obitelji do organiziranih grupa, i to u nekoliko hotela, u brojnim apartmanima u obiteljskom smještaju, kao i kućama za odmor, pa se i navika odlazaka na izlet  u Gorski kotar mijenja u duže boravke. Svakako, Gorski kotar područje je privlačno u svako godišnje doba, za cijelu obitelj, idealan za aktivni odmor ljubitelja prirode, šetače, planinare i penjače, bicikliste, kanuiste, kajakaše, raftingaše, za lovce i ribolovce, pa i za zahtjevnije pustolove tu su i idealni tereni za trecking, upsailing, alpinizam, brdski biciklizam, zmajarenje, padobranstvo, orijentacijsko trčanje itd.  No, zimi snježni krajolici podsjećaju na prizore iz bajki.

Više informacija potražite na stranicama:

www.gorskikotar.hr


Potražite tematsku brošuru «Gorski kotar»

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture