Page 24 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
24
ZOV DIVLJINE
Goranski su se lovci oduvijek dobro brinu li za
svoje obitelji, ali i za goste namjer nike. Ne samo
što su lovili, već su često i sami vještim kuharskim
umijećem dogotavljali svoj ulov. Specijalitet -
puhovi, završavali su na tavi prženi ili pak pečeni
na ražnjiću s prilogom od goranskog krumpira i
salatom od kupusa. No, ponekad se događalo da
puhovi na koncu završe u loncu kao gulaš kojim
se prelijeva topla palenta. Iz goranskih kuhinja
često mirišu i mnoga druga jela od divljači. Peče
se zec ili srneći but, ponekad plećka divlje svinje
ili medvjeđi odrezak. Sa srnetinom i veprovinom
često se pripremaju gulaši i serviraju s domaćim
valjušcima (njokima) i brusnicama.
U umaku, da bi ponešto doprinjele boljem okusu,
obvezno se skrivaju suha borovnica i suha
šljiva. Po seban se tretman poklanja
pripremi medvjeđih šapa
kao rijetke i vrhunske
delicije:
način
i
vrijeme
“pacanj a”,
vrijeme
i
način
kuhanja,
izbor začina, prilozi...
Medvjeđa šapa, svojim okusom, uvijek uzvraća
svu zasluženo poklonjenu pažnju... I predjela
goranskih objeda sadrže “zov
divljine”.
Kako
bi se lakše