Page 4 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
4
BRAŠNO, SOL I VODA
Kad kažemo brašno, sol i voda zna se - kruh!
Da kako, to su osnovni sastojci koji se mijenjaju
ili im se dodaju drugi, poput mlijeka, jaja, za
čina...
Mijenja se i brašno, a o vrsti i nači nu mije šanja
i pečenja tijesta ovisi i kakav će se kruh jesti.
I dok se u Primorju kruh uglavnom pekao pod
pekom, ili u krušnim pećima, u goranskom se
kraju pripremao isključivo u pećima! I u
Primorju i u Gorju krušne su peći ponajprije
bile izvan kuća, no kasnije su ih
pojedinci ugrađivali u zidove
svojih kuhinja.
Tradicija pripreme
kruha u
ovim krajevima je bogata i stara. U goranskom
kraju se često mijesi i kruh od kukuruznog i
raženog brašna (što sjajno ide uz divljač!), dok
je Primorje uglavnom orijentirano na bijelo
brašno. Posebno je vidljiv dugotrajni utjecaj
susjeda Talijana, velemajstora u pripravi kruha
i peciva, pa se dugo opravdano smatralo da se u
Rijeci, Opatiji,
Crikvenici i općenito u
Primorju
mijesi i jede ponajbolji
kruh
u cijeloj Hrvatskoj.
Danas je ponuda
kruha i peciva vrlo
raznolika i bogata, a
nerijetko se, posebice na
otocima i u pojedinim boljim
restoranima i konobama, može
dobiti još topli kruh pripremljen na
tradicionalne načine.