Page 5 - Kvarner_gastro_HR_KB.indd

Basic HTML Version

G A S T R O K V A R N E R
5
Domaćice i ugostitelji još od davnih vremena
pripremaju i nude domaću tjesteninu. Na
otocima i primorju izvorne su i najpoznatije
“šurlice”. Tijesto se razvalja, nareže i posebno
oblikuje u “šurlice”, a potom kuha i prelijeva s
umacima i jelima. Na Krku se nude “bašćanske
šurlice” s gulašem od janjetine, ali dobre su
i s drugim jelima, te s plodovima mora. Za
pojedina jela pripremaju
se i valjušci,
odnosno
njoki,
kako
u Primorju, tako i u Gorskom kotaru. Uz
valjuške se u Gorskom kotaru služe jela od
divljači uz koja odlično pristaju i okruglice od
kruha. Utjecaj talijanskih majstora tjestenine
osjetan je danas, koliko u Primorju, tako i u
Gorju, pa su lazanje i špageti najprisutnije vrste
tjestenina.
Ponegdje na otocima, u pripremi tjestenina
koriste se i mirisne trave poput koromača. Vrlo
se često mogu pronaći i pasticcio ili
canelloni punjeni na razne načine,
ali dorađeni kreativnošću
domaćih kuhara.