Novosti s Kvarnera

Spremi u moj planer

JESTE LI ZNALI?

Preuzmite novu mobilnu aplikaciju Visit Kvarner

 

U povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma Turistička zajednica Kvarnera i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije u listopadu organiziraju Okrugli stol na temu: "Kvarner - održiva turistička destinacija"
Svjetska turistička organizacija (UNWTO) ovogodišnji Svjetski dan turizma posvetila je temi "Turizam za uključivi rast", čime se želi naglasiti kako iza svake turističke statistike i svakog ostvarenog noćenja i dolaska stoji osoba i samim time turizam kao djelatnost na globalnoj razini postaje spona između gospodarstva i društva. Pojam "uključivi rast" podrazumijeva pravednu priliku koju bi svaka osoba obuhvaćena ekonomskim rastom trebala dobiti, a u turističkom smislu to znači da bi mogućnost putovanja trebala biti dostupna i omogućena svakome i da bi korist od turizma trebali imati svi - jednako i destinacije i turisti i svi ostali dionici direktno ili indirektno uključeni.
Svjetski dan turizma obilježava se od 1980. godine i to uvijek na dan 27. rujna. Svake godine Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u fokus stavi drugu temu kroz koju se radi na jačanju svijesti o društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu koji ovaj sektor može dati u postizanju ciljeva održivog razvoja.
Turistička zajednica Kvarnera i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije već tradicionalno ovaj dan posvećen turizmu obilježavaju zajednički. Tako će ove godine biti organiziran Okrugli stol "Kvarner - održiva turistička destinacija" koji će obraditi temu održivog razvoja turizma i energetske učinkovitosti u turizmu, posebice u velikim hotelskim kućama i hotelskim grupacijama na Kvarneru. Okrugli stol održat će se 12. listopada 2021. godine na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a okupit će sve važne predstavnike javnih i znanstvenih institucija s regionalne i državne razine te predstavnike turističkog gospodarstva.

 

Svjetski poznati tenisač i vrhunski trener Ivan Ljubičić pokreće tenisku akademiju na Lošinju
Slavni hrvatski tenisač i vrhunski trener Ivan Ljubičić na otoku Lošinju pokreće Ljubičić tenisku akademiju. Ljubičić je igrao tenis na najvišem profesionalnom nivou, a danas radi s nekima od najboljih igrača svih vremena poput Rogera Federera, čiji je trener. Oko sebe je okupio tim profesionalnih tenisača među kojima su i mnoga poznata imena kao što su Matteo Berrettini, Borna Ćorić i Donna Vekić, ali i snažan tim vrhunskih trenera i ostalog osoblja, među kojima su neki od najboljih svjetskih trenera, koji će svoje znanje i iskustvo staviti na raspolaganje polaznicima Akademije. Takav tim će ovu tenisku Akademiju odmah učiniti jednim od najjačih teniskih centara u svijetu.
Ova jedinstvena sportska priča realizacija je suradnje Ivana Ljubičića i brenda Lošinj Hotels & Villas s ciljem okupljanja profesionalnih igrača, ali i teniskih entuzijasta te aktivnih amatera, kao i svih koji jednostavno žele iskustvo sportskih aktivnosti na jedinstvenom otoku vitalnosti poznatom po brojnim prirodnim posebnostima, ljekovitom mediteranskom zraku i s gotovo 200 sunčanih dana u godini.

 

Otvoren Centar za posjetitelje "Velike zvijeri" u srcu Gorskog kotara
Jeste li znali da je Kvarner jedno od rijetkih područja u Europi koje još uvijek nastanjuju sve tri velike europske zvijeri: medvjed, vuk i ris?
Upravo zato je u srcu Gorskog kotara, u Staroj Sušici otvoren Centar za posjetitelje "Velike zvijeri", posvećen smeđem medvjedu, sivom vuku i euroazijskom risu, projekt JU Prirode. Centar se smjestio u zgradi kraj slavnoga frankopanskog dvorca u Staroj Sušici, svega desetak minuta vožnje od izlaza Ravna Gora na autocesti Rijeka - Zagreb. Njegov izložbeno-edukacijski postav na jedinstven način razotkriva tajanstven život najvećih europskih predatora. Uz Goranski bestijarij, zbirku istinitih zgoda i nezgoda ljudi i velikih zvijeri u Gorskom kotaru, zatim Male slikovnice o velikim zvijerima, kreirani su i atraktivni suveniri, a u Centru će se održavati i brojne aktivnosti poput edukativnih radionica, pripovijedanja priča i slično. Do kraja mjeseca kolovoza Centar je otvoren svakog dana od 10 do 18 sati. 

 

Najnovije izdanje poznatog njemačkog ADAC Reisemagazina posvećeno Kvarneru i Istri
Kvarneru i Istri posvećeno je čak 59 stranica i naslovnica u poznatom njemačkom dvomjesečniku - ADAC Reisemagazin, u izdanju za svibanj i lipanj 2021. godine. To je rezultat uspješne suradnje Turističke zajednice Kvarnera i ART RedaktionsTeama.
ADAC Reisemagazin ima čitateljsku publiku od 740.000 po svakom izdanju i kao takav ubraja se među vodeće publikacije o putovanjima u Njemačkoj. U najavi novog broja Reisemagazina kroz niz reportaža posvećenih kulturi, prirodi, nautičkom turizmu, gastronomiji, aktivnom odmoru i ostalim preporukama protežu se fascinantne fotografije kvarnerskog krajolika koje pozivaju i daju osjećaj da ste na odmoru čak i dok čitate. Na Kvarneru su istaknute posebne teme kao što je Rijeka - Europska prijestolnica kulture, Nacionalni park Risnjak i Gorski kotar, hoteli koji nude pogled koji ostavlja bez daha ili čarobni svijet kvarnerskih otoka koji poziva na jedrenje...  

 

Vina Kvarnera / Kvarner Wines - predstavljen novi turistički proizvod Turističke zajednice Kvarnera
Potpisivanjem sporazuma o suradnji između Turističke zajednica Kvarnera i zadruge "Vina Kvarnera", te dodjelom oznake kvalitete Vina Kvarnera / Kvarner Wines, potvrđena je uspješna suradnja na promociji kvarnerskih vina i Kvarnera kao turističke destinacije, kojoj je vinski i gastro-turizam od velikog značaja.
Oznaka Vina Kvarnera dodijeljivat će se proizvođačima vina te vinarijama s kušaonicama na području Kvarnera kao važnim mjestima za goste koja istovremeno podižu kvalitetu ponude u destinaciji ali i promoviraju naše jedinstvene eno i gastro delicije.
Turistička zajednica Kvarnera u sklopu razvoja turističkih proizvoda na Kvarneru, promovira i brendira gastronomiju s oznakom kvalitete "Kvarner Gourmet" i "Kvarner Food", pa je brend Kvarner Wines nastavak razvoja, kako u smislu zajedničkih aktivnosti sa Zadrugom, tako i u smislu promocije naše bogate eno-gastro destinacije.
Zadruga "Vina Kvarnera" okuplja vinogradare i proizvođače vina iz vinogradarske podregije Kvarner i Hrvatsko primorje, na kojoj se godišnje proizvede više od 2 milijuna litara vina, više je od 200 hektara vinograda, a od toga oko 150 hektara zasađeno je žlahtinom.
S godišnjih preko 50.000 boca pjenušaca, Kvarner je treća hrvatska vinska regija po proizvodnji pjenušaca i to proizvedenih od autohtonih kvarnerskih sorti.

 

Kvarner predstavljen u popularnom francuskom ženskom tjedniku
U sklopu jednog od najznačajnijih francuskih ženskih tjednih časopisa Femme Actuelle, kojeg prati preko 3,2 milijuna francuskih čitatelja, objavljen je odličan članak novinara Jean-Pierre Reymonda o Kvarneru s naglaskom na Rijeku i Opatiju.
Članak pod nazivom "Voyage en Croatie: notre idée d'itinéraire pour découvrir le nord du pays" ("Putovanje u Hrvatsku: ideje za otkrivanje sjevera Hrvatske"), realiziran je uz potporu predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj i Turističke zajednice Kvarnera, a predstavlja Rijeku kao primjer nekoć industrijskog, a danas kulturnog grada i Opatiju kao "nonšalantnu i aristokratsku" te najstariju hrvatsku turističku destinaciju, zatim njezinu čuvenu šetnicu Lungomare. U članku su, uz Rijeku i Opatiju, spomenuti i Mošćenička Draga, otoci Krk i Cresa.

 

I u 2021. godini vlakom iz Češke i Slovačke do Rijeke
Nakon odličnih prošlogodišnjih rezultata i velikog broja prevezenih putnika, najveći srednjoeuropski privatni željeznički prijevoznik RegioJet iz Češke i ove godine uvodi liniju za Hrvatsku. Prva vožnja planirana je za petak, 28. svibnja 2021. godine, a prometovat će na novoj relaciji Prag - Brno - Bratislava - Budimpešta - Zagreb - Rijeka ili Split.
Željezničke veze imat će sličan vozni red kao i prošle godine. Polasci iz Praga su popodne u 16:46 sati, iz Bratislave u 21:17 sati, a iz Budimpešte pet minuta iza ponoći.
Novost za 2021. godinu je puno veći broj autobusnih veza, pa će tako putnike u Rijeci, Gračacu i Splitu čekati autobusi koji će ih dalje prevesti do skoro pa svih destinacija na hrvatskoj obali - od Istre do Dubrovnika. Linije vlakovima i autobusima prometovat će do 27. rujna 2021. godine.

 

Kvarneru potvrđeno domaćinstvo Svjetskog SKÅL kongresa 2022. godine
Na Generalnoj sjednici skupštine SKÅL International-a, međunarodne organizacije turističkih menadžera, Kvarneru je jednoglasno potvrđeno domaćinstvo Svjetskog Skål kongresa i novi termin održavanja u 2022. godini (13.10.- 18.10.2022.). Kako je uslijed, pandemije virusa COVID-19 otkazano održavanje Svjetskog Skål kongresa, koji se tijekom listopada ove godine trebao održavati u Opatiji i Rijeci, pod motom "SKÅL CONGRESS IN THE EUROPEAN CAPITAL OF CULTURE 2020", turistički djelatnici s Kvarnera nisu odustali od ove jedinstvene prilike da predstavnicima ovog najvećeg svjetskog udruženja turističkih profesionalaca predstave svoju regiju.

  

EU projekt "Mala barka" proglašen najboljim EU projektom prekogranične suradnje
Projekt "Mala Barka 2 - Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana" nositelj kojeg je Primorsko-goranska županija, a Turistička zajednica Kvarnera jedan od partnera, proglašen je najboljim EU projektom hrvatskih županija u kategoriji prekogranične suradnje!
Prekogranični EU projekt "Mala barka 2", bio je vrijedan više od 2 milijuna eura i uključivao je ukupno 8 partnera iz Kvarnera, Istre i Slovenije. Kroz projekt nadograđena je pomorska mreža sjevernog Jadrana stvaranjem malih plovećih "muzeja na otvorenom" - obnovljene su tradicijske drvene barke koje predstavljaju pomorske markacije našeg prekograničnog odredišta te su uređeni interpretacijski centri u Krku i Lošinju. Najveća atrakcija sigurno je ploveći Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja, Loger Nerezinac

 

Lonely Planet Magazine:
Regija Kvarner u "TOP 10 regija" koje trebate posjetiti u 2020. godini i nositelj godišnje nagrade "Best In Travel 2020"


Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020
"Rijeka 2020 - Luka različitosti", prvi hrvatski grad s titulom Europska prijestolnica kulture

 

Lonely Planet o Hrvatskoj kao destinaciji za digitalne nomade
Vodeći svjetski turistički vodič Lonely Planet u svom najnovijem članku piše o Hrvatskoj kao idealnoj destinaciji za digitalne nomade
https://www.lonelyplanet.com/articles/croatia-residency-scheme-remote-work

Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture