&
KVARNER
Gourmet
Food
Poštovani čitatelji!
Brošura koju upravo čitate jedan je
od oblika kojima se finalizira projekt
Kvarner Gourmet i Kvarner Food
pokrenut ove godine od Turističke
zajednice Kvarnera.
Pozivom na natječaj u kojemu
su bili propisani kriteriji koji su
poticali izvrsnost u dva segmenta
gastro ponude, Turistička zajednica
Kvarnera htjela je, a sudeći po
odazivu i onome što slijedi na
stranicama ove brošure, i uspjela
učiniti prvi korak prema brendiranju
Kvarnera kao eno-gastro
destinacije.
Kvarner, eno i
gastro destinacija
Šezdeset i sedam ugostiteljskih
objekata javilo se na taj poziv,
povjerenstvo je ocijenilo njihovu
ponudu i ova brošura rezultat je
rada povjerenstva. Za kategoriju
Kvarner Gourmet bilo je potrebno
zadovoljiti sve tražene uvjete, a
za kategoriju Kvarner Food bilo
je potrebno dobiti minimalno 75
bodova od maksimalno mogućih
100. Restorani koji su ušli u
Gourmet kategoriju (njih 10) ukratko
su opisani primjerenim tekstom, a
oni u Food segmentu rangirani su
prema bodovima od 75 do 100.
Kvarner kao zemljopisno-
kulturološko-sociološko-povijesno
područje obuhvaća gradove Opatiju
i Rijeku i njihov širi prigradski
dio, Gorski kotar, dio uz more
i pripadajuće zaleđe gradova
Crikvenice i Novog Vinodolskog te
otoke Krk, Cres, Rab i Mali Lošinj.
Od kraja 19. stoljeća, kada počinje
intenzivniji razvoj tog područja kao
moderne turističke destinacije,
ponajprije kupališno-lječilišnog
tipa, gastro ponuda predstavljala
je ponajbolji dio ukupne turističke
ponude.
Područje na kojemse susreću
mediteranska i kontinentalna
predalpska klima nosi njihove
odrednice i u namirnicama koje su
tipične za pojedini dio Kvarnera.
Gorski kotar ima bobičasto šumsko
voće, gljive, divljač, povrće i voće,
slatkovodne ribe, žabe…, a priobalni i
otočki dio namirnicemediteranskoga
tipa: ribe, rakove (kvarnerski škamp),
školjkaše, mekušce, mediteransko
samoniklo bilje (kadulja, ružmarin,
majčina dušica, mravinac, lovor,
motar, kapari, kopar, šparoge...),
povrće (brgujski kapuz, loparski
fažolić, cimice, paski, vrbenski
pomidor...), voće (lovranske i griške
trešnje, podučkarski maruni...),
otočnu janjetinu, ovčje i kozje
sireve i skute, pršute i suhomesnate
proizvode od svinjetine…
“
Kvarner gastro destinacija
3