Kvarner Gourmet & Food - page 6

Opatijska rivijera
radicija visoke gastronomije započete
još u mondeno austrougarsko doba
privlači hedoniste na istinsko uživanje u
gourmet restoranima Opatijske rivijere,
hrvatskom sinonimu vrhunske eno-gastro
ponude i usluge. Povijesno prepletanje
raznih kultura stvorilo je poseban tip kuhinje,
mješavinu bečke, francuske i talijanske, ali
bazirane na okusima kvarnerskog podneblja.
Nadaleko najukusniji škampi, slasni lovranski
maruni i trešnje, divlje šparoge, suvenir torta
Opatijska kamelija... oblikuju jedinstven
gastronomski
terroir
koji se pamti.
Gorski kotar
lagodati goranskih šuma, bistrih rijeka
i jezera prožele su ovdašnju kuhinju
osebujnimmirisima i okusima pa ljubitelji
rustikalnih jela mogu uživati u pršutu od
divljači, kravljem siru škripavcu, šumskim
gljivama, pastrvama na žaru, žabljim kracima,
puževima i vrlo cijenjenim puhovima. No kultni
specijalitet je
goranski nadjev
- kuhani svinjski
želudac punjen jajima, šunkom, slaninom,
kruhom i lukom, a osim zamamnih likera od
Kvarnerske
subregije
T
šumskog bobičastog voća, pravi znalci
se odlučuju za
brinjevac
- tradicionalnu
rakiju od smreke.
Otok Cres
iveći ritmom gotovo netaknute
prirode, krajolik pašnjaka i maslinika
optočenih pleterom kamenih suhozida
čuva otočno blago - cresku janjetinu i
masline. Ispaša aromatičnim travama
obogaćenih morskim aerosolima daje
posebnu slast tommitskommesu
pripremanom na mnoštvo načina u
krušnoj peći, na žaru, pohanom ili
na lešo. Kvalitetan ovčji sir i skuta te
blagodati mora upotpunjuju rapsodiju
okusa začinjenu plodovima višestoljetnih
maslina, od kojih se osim vrhunskog
ekstra djevičanskog ulja proizvode
džemovi i rakije.
Otok Rab
kološki određena gastronomija
postala je dio suvenirske ponude
otoka Raba pa se prirodno uzgojene
B
Ž
E
6
Kvarner subregije
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...56
Powered by FlippingBook