Kvarner Gourmet & Food - page 4

Od takvih su namirnica stanovnici
Kvarnera pripremali različite vrste
jela, a tri su vrste kuhinje imale
dominantan utjecaj na njihov
izgled i sadržaj: kuhinja susjednih
talijanskih pokrajina, osobito
cucina veneta (kuhinja talijanske
pokrajine Veneto), K&K kuhinja
(austrijska i mađarska, djelomično
i češka) i svakidašnja“sirotinjska”
kuhinja (cucina dei poveri) koju
su po svojim brodovima, poljima
i mjestima za ispašu kuhali
kvarnerski ribari, težaci i pastiri i/ili
njihove obitelji.
Mirisi i okusi prvih dviju širili su
se svaki dan ponajprije iz kuća
građanskih obitelji, a blagdanima i
u ostatku godine i iz ostalih kuhinja,
kojima su ipak dominirala jela
obilježena utjecajem treće.
Osim presudnog utjecaja tih triju
kuhinja na gastronomiju Kvarnera
još su dvije kuhinje utjecale na
nju: kuhinja francuskih dvorova
(što modom prenesena s bečkih
dvorova, što neposredno boravkom
Napoleonovih vojnika na ovim
prostorima) i orijentalna kuhinja
turskoga Osmanskog Carstva,
višestoljetnog susjeda ovih
prostora.
Dok blagujete u nekom od
kvarnerskih restorana, ne
propustite popiti čašu žlahtine,
bijelog vina od istoimene autohtone
sorte grožđa koja se uzgaja na
otoku Krku oko gradića Vrbnika i na
nasuprotnoj obali, u polju između
Bribira i Novog Vinodolskog.
U nadi da ćemo vam pomoći našim
izborommjesta koje biste trebali
posjetiti prilikom vaših eno-gastro
lutanja Kvarnerom, pozdravljamo
vas i želimo vam ugodan boravak na
Kvarneru.
Dobar vam
tek i živjeli!
TZ Kvarnera
4
Kvarner gastro destinacija
1,2,3 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,...56
Powered by FlippingBook