Šume
Vode
Planine i podzemlja
Biološka raznolikost
Spomenici kulture
Karolinom i Lujzijanom
Sport i rekreacija
Gastronomija
> Kulturna događanja
Svetišta
Odmor za dušu i tijelo
Naj, naj, naj

POZDRAVI IZ GORSKOG KOTARA

Pozdravi iz »velebnog i gordog« planinskog područja između Pokuplja i Primorja, čakavskog, kajkavskog i štokavskog narječja, područja punog tradicijskog ugođaja, pozdravi s dojmljivih duhovnih i svjetovnih događanja, likovnih i kiparskih radionica, edukativno- koloških škola, ugodnih ljetnih glazbenih večeri i fešti.

Pozdrave šalju:

PESNIKI IZ CRNOG LUGA
Mesopusni, maškarani, mačkarani običaji bilježe dugu tradiciju. U svakom goranskom mjestu mesopusne družne, udruge (»Cuklar« čabar, »Larfa« Tršće, »Kurent« Gerovo, »Blječak« Plešce, »Pošterkanci« Skrad, »Krota« Lokve, »Starača« Fu?ine...) u siječnju i veljači ožive mesopusnim običajima svoja mjesta. Posebno dojmljivi, na mesopusni utorak, su Pesniki iz Crnog Luga.

PUHAČI ORKESTRI I TAMBURAŠKA DRUŠTVA
Živa je i duga tradicija puhačkih orkestara u goranskim mjestima. Posebno se tradicijom (170 godina) i kvalitetom ističu Ravnogorski puhači orkestar i Fužinarska glazba (155 godina). Tamburaši iz Mrkoplja, Brod Moravica i Vrbovskog, čabra, Prezida i harmonikaši iz Zamosta i Hriba, rogisti iz Tršća i Gerova, ravnogorski dječji zbor »Brezica« i delnički »Goranski snjegovi« dio su goranskog kulurno-umjetničkog djelovanja i stvaralaštva.


SAJMOVI
Krajem tjedna, po ustaljenom rasporedu, svaki dan u drugom mjestu, slikoviti pučki sajmovi u Delnicama, čabru, Gerovu, Fužinama, Mrkoplju...


GORANOVO PROLJEĆE
Ugledna pjesnička manifestacija, održava se svake godine na dan 21. ožujka, prvi dan proljeća i dan rođenja pjesnika Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu.
TEL. 871 295

LIKOVNE I KIPARSKE RADIONICE
Tradicionalni godišnji susreti umjetnika – kipara u radionicama na otvorenom (Lokve) i međunarodni godišnji saziv Raku – za izradu keramičkih predmeta (Plemenitaš).
TEL. LOKVE, 831 250, PLEMENITAŠ,
091 6141 795, 875 984

ŠKOLA MIRA
Međunarodne kreativne radionice djece i mladeži iz područja ekologije, fotografije, glazbe, plesa, keramike. Posebno izdvajamo Svibanjske dane mira s prigodnim foto izložbama, predavanjima, pastirskim igrama...
TEL. 833 225, 833 070LJETNE GLAZBENE VEČERI I FEŠTE

Zrinske glazbene večeri, čabar, Ljetne večeri u parku, Delnice, Ljeto u Fužinama, dio su ljetnih glazbeno-scenskih programa.
TEL. ČABAR, 821 042,
DELNICE, 812
156, FUŽINE 835 163

DOČEK NOVE GODINE NA OTVORENOM,
Vrbovsko

DANI KREŠE GOLIKA, Fužine 


TURISTIČKA ZAJEDNICA KVARNERA
51410 Opatija, Nikole Tesle 2, tel: +385/51/272-988, fax: +385/51/272-909
http://www.kvarner.hr, e-mail:kvarner@kvarner.hr


HTZ