Kako putovati Lujzijanom
Remek djelo Filipa
Vukasovića
Na prometnici kojoj se
divila cijela Europa
Naselja uz Lujzijanu
Ostanite koji dan
dulje,uživajte u prirodi
punoj divlje romantike
Krenite Lujzijanom
brzinom njenih prvih
putnika
> Karta Lujzijane -
četiri okruga
Jeste li znali?
Znamenite ličnosti
Riječko-bakarski okrug : Lokvarsko-delnički okrug
Severinski okrug : Karlovački okrug

KARLOVAČKI OKRUG

NA LUJZIJANI

Ulazak u karlovački okrug prepoznat ćete kada Lujzijana počne blago vijugati pitomim brežuljkastim pejzažom široke doline rijeke Kupe.
General Vukasović gradio je Lujzijanu do Netretića 1809. godine, kada ga je rat po treći put od početka njene gradnje odveo na bojište, no ovaj put s kobnim ishodom jer je nakon ranjavanja u bitci kod Wagrama preminuo u Beču. Preostalih 15 km ceste do Karlovca dovršio je francuski general Charpentier 1811. godine.
Pri modernizaciji 1950-ih godina izgrađena je nova trasa ceste preko Duge Rese pa stoga, želite li pratiti originalnu trasu Lujzijane, neposredno prije Vukove Gorice skrenite lijevo prema Prilišću. Na staroj Lujzijani, od Prilišća preko

Netretića do Stativa, naći ćete najveći broj rubnih kamena ili margilja kako ih zovu uzduž Lujzijane, brojne kamene podzide i slivnike koji već gotovo 200 godina odolijevaju težini prometa i zubu vremena. Nedavno obnovljen miljokaz u Prilišću obavještava vas da ste na 15. milji od Fiume (Rijeke) te da vam preostaju 3 milje do Carlstadta, današnjeg Karlovca.
Na mnogim mjestima cesta je dovoljno široka pa zastanite, proučite vještine klesara iz ovih davnih vremena, uživajte u prekrasnim vidicima valovite pokupske doline i autentičnoj drvenoj arhitekturi njezinih sela.
U stara vremena u Netretiću bi vas dočekala još jedna mitnica u, kako kažu, najljepšoj i najvećoj zgradi koju je izgradilo Društvo za upravljanje Lujzijanom, a Netretić je postao zadnja štacija na Lujzijani do Karlovca, s lijepim konačištem za putnike i kirijaše.

NA LUJZIJANI

U Stativama prelazite rijeku Dobru. U vrijeme kada je Lujzijana puštena u promet prešli biste je preko drvenog mosta, no on je već 1880-ih bio trošan pa je 1885. godine zamijenjen ovim ‘novim’, koji rese prekrasni kameni svodovi. Da ste nadomak Karlovcu znat ćete po aleji stoljetnih platana uzduž Lujzijane od Borlina do Dubovca. Na kružnom toku u Dubovcu, gdje se ponovo spajaju Karolina i Lujzijana, postavljen je obelisk - i ovo je kraj, ili početak, vašeg putovanja Lujzijanom.

Modruš Potok
Ako ste znatiželjna duha, krenite od Netretića cestom za Metliku u Modruš Potok. Tu je kurija sagrađena početkom 16. stoljeća, koja je bila Vukasovićev posjed, gdje je boravio za vrijeme izgradnje dionice ceste Severin - Netretić. Danas je u ovoj zgradi dom za starije i nemoćne, ali se zgrada i imanje mogu obići.DOĐITE BLIŽE
upoznajte nas bolje

Novigrad na Dobri
Ovo slikovito mjesto na trasi je stare Karoline, koja Dobru prelazi jednim od najstarijih i najljepših kamenih mostova, sagrađenim rajem 1720-ih. Na strmoj litici iznad Dobre stoji restaurirana frankopanska utvrda s koje se pruža prekrasan pogled na novigradski kraj.Stari grad Dubovac
Ovaj utvrđeni grad, utemeljen sredinom 13. stojeća, oduvijek je bio poznat po trgovini. Stari grad Dubovac mijenjao je vlasnike i namjene, a danas je turistička atrakcija, s malim muzejskim postavom i vidikovcem. U slavu svoje bogate trgovačke prošlosti, kada je bio nadaleko poznat po svojim nedjeljnim i godišnjim sajmovima, početkom ljeta ovdje se održava Sajam vlastelinstva; tada ožive dame i vitezovi, trgovci i kmetovi, putujuće kazališne družine i meštri svakojakih zanata.

Karlovačka zvijezda
Karlovac je nastao 1570-ih, kada je donesena odluka da se, zbog sve veće opasnosti od Turaka, izgradi moderna tvrđava na polutoku između rijeka Kupe, Dobre, Korane i Mrežnice. U čast svog osnivača, nadvojvode Karla, dobila je ime Carlstadt. Šesterokutna tvrđava s jakim bedemima mijenjala je kroz stoljeća svoj oblik i funkciju, a danas je sastavni dio stambeno-poslovnog centra grada. Povijest grada i njegovu vojnu, trgovačku i prometnu važnost najbolje ćete upoznati posjetite li Gradski muzej.

OSTANITE
koji dan dulje

Bosiljevo
Znatiželjnicima maštovita duha predlažemo posjet dvorcu u Bosiljevu, koji se spominje već u 13. stoljeću. Dvorac su 1911. godine obnovili i modernizirali riječki veletrgovci, uveli centralno grijanje, električnu rasvjetu iz vlastite centrale i vodovod te utemeljili raskošan park, pretvorivši ovaj fortificirani dvorac u ugodno mjesto za život. Nakon II. svjetskog rata on je prvo služio kao starački dom, a potom kao prenoćište i restoran. Iako je danas zapušten, neće vam biti teško predočiti si raskošnost i grandioznost ovoga romantičnoga i pomalo bajkovitoga zdanja.

Duga Resa
Smješteno na novoizmještenoj trasi Lujzijane, ovo je jedno od najmlađih naselja Karlovačkoga okruga, nastalo tek u 19. stoljeću oko tada najmodernije tvornice tekstila. Upoznajte edinstvenu industrijsku baštinu - originalnu zgradu tvornice, elektranu, kuće za glavne obrtnike te kuću vlasnika s gostinjskom kućom, lijepo uređen park, upravnu zgradu, dječji vrtić i medicinski centar sa sadržajima potrebitim tvorničkim radnicima.


 


 

Kvarner

TURISTIČKA ZAJEDNICA KVARNERA
51410 Opatija, Nikole Tesle 2, tel: +385/51/272-988, fax: +385/51/272-909
http://www.kvarner.hr, e-mail:kvarner@kvarner.hr

Hrvatska