Kako putovati Lujzijanom
Remek djelo Filipa
Vukasovića
Na prometnici kojoj se
divila cijela Europa
Naselja uz Lujzijanu
Ostanite koji dan
dulje,uživajte u prirodi
punoj divlje romantike
Krenite Lujzijanom
brzinom njenih prvih
putnika
> Karta Lujzijane -
četiri okruga
Jeste li znali?
Znamenite ličnosti
Riječko-bakarski okrug : Lokvarsko-delnički okrug
Severinski okrug : Karlovački okrug

SEVERINSKI OKRUG

Kad prođete Brod Moravice, ulazite u Severinski okrug gdje se, u romantičnom kraju između doline Kupe na sjeveru i doline Dobre na jugu, dodiruju Lujzijana i Karolina. Pogled vam pada na prekrasnu udolinu Vrbovskog, a put vas vodi kroz najstarija naselja goranskoga kraja.

NA LUJZIJANI

Ovdje Lujzijana lagano krči svoj put kroz brežuljkasti krajolik najistočnijega dijela Gorskoga kotara. U Nadvučniku primijetit ćete još jedan miljokaz Lujzinske ceste. U stara vremena naišli biste u Severinu na jednu od pet glavnih mitnica gdje je Društvo izgradilo zgradu za svoje činovnike. Kroz Severin je cesta prošla 1808. godine. Svakako zastanite i prošećite do starog zrinskofrankopanskoga dvorca koji se spominje još 1550-ih. Današnji barokni izgled dao mu je grof Oršić početkom 19. stoljeća, kada ga je obnovio. Dvorac je okružen parkom, a s jednog od najljepših vidikovaca na Lujzijani pada pogled na kanjon rijeke Kupe.

Vrbovsko
Zaustavite se u Vrbovskom - jednom od najstarijih i najljepših naselja Gorskoga kotara, koje se naglo razvilo 1732. godine, kad je kroz njega prošla Karolina, a pravi procvat doživjelo s Lujzijanom, koja prolazi iznad njega. Već 1900. godine ovdje je izgrađen prvi i najveći goranski hotel, Croatia, a gradom su bučili zvuci pilana i tvornica.
Udahnite atmosferu ovoga jedinstvenog goranskog mjesta, uđite u goranska brda šetnjom na blagu kosu Litorića ili se uputite dolinom Dobre u Gomirje - najzapadniji pravoslavni manastir u Europi.

DOĐITE BLIŽE
upoznajte nas bolje


Kamačnik
Prirodu punu divlje romantike doživite u kanjonu Kamačnik. Rječica je tisućljećima dubila ovaj 3 km dugačak kanjon. Put usječen u stijene i galerije sagrađene iznad bučne vode atrakcija je sam za sebe, a na ulazu je restoran u kojem se možete okrijepiti i kušati domaće gastronomske specijalitete ili organizirati vlastiti piknik.

Lukovdol
Zakoračite u Lukovdol i shvatit ćete zašto ga pjesnici obožavaju i okupljaju se svake godine na Goranovom proljeću, tradicionalnom festivalu literarnoga stvaralaštva. Posjetite Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića i uživajte u atmosferi ovog izvornog goranskog naselja. Oslobodite svoje kreativne sposobnostii i okušajte svoje kiparske ili keramičarske vještine u ateljeu Plemenitaš.


OSTANITE
koji dan dulje

Ovo je kraj idealan za sve one znatiželjnog duha koji u potrazi za novim, izbjegavaju dobro utabane turističke staze. Šator, čamac, gojzerice i planinarska oprema gotovo su obavezni na ovom putu.

Rijeka Kupa
Ovoj najdužoj hrvatskoj rijeci obale su najpristupačnije upravo u Severinskom kraju. Idealno osvježenje za ljetnih žega i morskih gužvi potražite na kupalištima Blaževci, Riblje i Klanac, gdje možete iznajmiti čamce i opremu za kampiranje ili se okušati u ribolovu.

Dolina Dobre
Dolinu najbrže i najčišće rijeke hrvatskog krša možete pratiti na putu prema Gomirju. Pitome obale rijeke Dobre idealne su za obiteljski piknik. Usput izvadite ribički pribor i okušajte sreću u lovu na potočne i kalifornijske pastrve, lipljane i mladice kojima obiluju njezine vode.


 


 

Kvarner

TURISTIČKA ZAJEDNICA KVARNERA
51410 Opatija, Nikole Tesle 2, tel: +385/51/272-988, fax: +385/51/272-909
http://www.kvarner.hr, e-mail:kvarner@kvarner.hr

Hrvatska