LJETNE MASKIRANE ZABAVE

ljetni karneval Razdoblju nadirućeg proljeća grad Novi Vinodolski nudi tradicijsku, običajima prepunu, u mnogim dijelovima izvornu i brižljivo sačuvanu mesopusnu pripovijest znanu kao Novljanski mesopust, onu pak prilagođenu ljetu priprema kao veliku dvodnevnu maskiranu zabavu, feštu, nazvanu Ljetni karneval.

Početak priče započinje drugog vikenda u srpnju, uvečer, simboličnim činom primopredaje ključeva Grada iz ruku gradonačelnika u ruke meštra karnevala, a potom i velikom dječjom karnevalskom povorkom te zabavnim programom.

ljetni karneval Vrhunac sljedećeg dana predstavlja međunarodna povorka od pedesetak grupa s više od dvije tisuće maškaranih pojedinaca koji se s tisućama posjetitelja stapaju u opušteno, vedro raspoloženje što ne prestaje ni nakon velikog vatrometa. Svršetak priče određuju i ispisuju oni najizdržljiviji pojedinci i grupe negdje u nadolazeće jutro novoga dana.

Nestrpljivo očekivanje pravoga zimskoga mesopusnoga razdoblja u nekim se mjestima i gradovima Kvarnera prekida ljetnim maskiranim programima. I dok Rijeka nudi zabavu i igre na svojoj Rječini, koja joj je i nadjenula ime, u Fužinama je to prava maškarana povorka a u Puntu ljetna fešta pod maskama.

ljetni karneval Kao osvježenje u srpanjskim ljetnim večerima, u Rijeci se pod vodstvom Saveza karnevalskih udruga organiziraju vrlo bučne i dinamične Ljetne karnevalske igre s nizom veslačkih i drugih "mokrih" nadmetanja na prostoru između dvaju riječkih mostova. Igre su i kriterijski - a to znači minimalno jedan ženski član ekipe - i "stručno-komisijski" određene, a neizostavan je i najvažniji njihov dio - mnogobrojna, zantiželjna i navijački raspoložena publika.

Tijekom ugodne kolovoške subotnje večeri u središte Fužina iz obližnjih Vrata nadolaze stotine maškara i deseci grupa iz bliže i dalje okolice, primorja i Gorskoga kotara. To je ujedno i završetak programa poznatog pod nazivom Ljeto u Fužinama. Dobra zabava, glazba, goranske delicije, ali i neizostavni "fažol" za maškare dio su ovog već tradicionalnoga fužinarskoga maškaranoga druženja.

ljetni karneval ljetni karneval
ljetni karneval ljetni karneval