POVORKE, SMOTRE

povorke Duboko vezan uz tradicionalni mesopusni red, pravila i obredno-magijske postupke, Kvarner ponosno ističe svoju mesopusnu tradiciju, ali još moćnije nudi onu karnevalsku, gradsku, paradnu priču i zabavu koja privlači zavidan broj maškaranih skupina, pojedinaca i posjetitelja.

Sadržajem i brojem sudionika Riječki je karneval postao prestižan karnevalski događaj u Hrvatskoj. Slijede ga Opatijski te smotre u Lovranu, Matuljima i Viškovu koje su ustrajanjem i interesom publike zadobile svoju prepoznatljivost.

povorke Godišnje razdoblje između dva karnevala u nekim je kvarnerskim turističkim odredištima prekinuto osmišljenim ljetnim maškaranim zabavama, od kojih je međunarodnu reputaciju stekao Ljetni karneval u Novom Vinodolskom.

Učlanjenje gradova Rijeke (1995.) i Novoga Vinodolskog (1996.) u Međunarodnu udrugu karnevalskih gradova (FECC) kao punopravnih članova samo je još jedna potvrda njihove prepoznatljivosti i vrijednosti.

povorke Karnevali na Kvarneru, posebice Riječki, sastoje se od mnoštva vrlo različitih programa koje predstavljamo na sljedećim stranicama. Program izbora kraljice karnevala, primopredaja ključeva Grada meštru karnevala, primjeren kazališni i izložbeni program kockice su u mozaiku velikog kvarnerskog događanja koje u cijelosti i nije moguće predstaviti.