SMOTRE ZVONČARA

Matulji, Rijeka-Krimeja

smotre Uz znamenite zvončarske ophode sela i zaselaka Kastavštine, u kalendaru nekih zvončarskih grupa u novije su doba posebno obilježeni dani održavanja smotri na Krimeji, u Rijeci i u Matuljima. Jedna od prvih subota Riječkoga karnevala pripada smotri zvončara i feštara na krimejskim i trsatskim ulicama, dok je ona posljednja, pusna subota, određena za zvončarsku smotru središtem Matulja.

Obje privlače brojne posjetitelje koji se u kasnim prijepodnevnim satima stapaju u iznimnu atmosferu prepunu snažnih zvukova zvona, maškaranih grupa djece i odraslih, puhačkih orkestara prihvaćajući usput nazaobilaznu kultnu "igru" s osobama maskiranim u medvjeda i vraga.

smotre Na matuljskoj i riječkoj smotri neizostavni su sudionici zvončari iz Korenskog, Vlahovog Brega, Frlana, Žejana, Zameta, Halubja, Grobnički dondolaši, Pehinarska gospoda, Krimejski feštari te mnogi drugi, među kojima i grupe iz Hrvatske i inozemstva. Krimejsku smotru predvode meštar i kraljica Riječkoga karnevala "uz pomoć" gradonačelnika Grada; ona matuljska ima pravi "mesopusni protokol" kod načelnika i poglavarstva općine. Više od sedam stotina zvončara i tisuće posjetitelja neizostavan su dio matuljske smotre i njenog maškaranog programa. Zvončarske grupe u Matuljima razvit će zvukom i pokretima svojih tijela prepoznatljiva zbijena kola, a u završnom će se trenutku svojim zvonima oglasiti svi zvončari i tako posjetiteljima uputiti poziv na veliki doživljaj.

smotre smotre