ZVONČARI, DONDOLAŠI

zvončari Zvončari, "ophodnici stočarske pokladne magije", najprepoznatljiviji su likovi mesopusnog razdoblja ne samo na Kvarneru već i širom Hrvatske.
Osobito su znani oni s područja Kastavštine, a u novije vrijeme i s područja Grobnišćine, pod nazivom dondolaši.

Oni s istočnoga dijela Kastavštine - Halubja (Viškovo, Marčelji, Zamet) opremljeni su maskama životinjskog izgleda, ogrnjeni okrenutom ovčjom kožom, s jednim ili s tri zvona oko pasa.

zvončari Zvončari zapadne Kastavštine (Rukavac, Zvoneća, Brgud, Vlahov Breg, Mučići, Frlani...) umjesto maski životinjskog izgleda nose klobuke pokrivene papirnatim cvijećem, a zvončari podno ćićarijskih obronaka, iz Muna i Žejana, svoja oglavlja opremaju raznobojnim papirnatim trakama.

Svi oni nose zvona na svoj način i zvone sebi svojstvenim pokretima pa ih se po izgledu i po zvuku razlikuje i prepoznaje.zvončari "Tjerajući zle sile i duhove" zvončari, njih četrdesetak do stotinjak u grupi, ophode svoja sela i okolicu nedjeljom po dogovorenom rasporedu. Vrhunac ophoda predstavljaju kultni mesopusni ponedjeljak i utorak. Kreću se po putovima nekad dugim i do dvadesetak kilometara. Žitelji sela dočekuju ih vinom i okrepom. Glazba, maškare i tradicijski likovi - medvjed, tat, Ciganin - neizostavna su pratnja nekih zvončarskih skupina. Predvo|eni su majem - trstikom okićenom vrpcama od šarena papira.

zvončari U kultne dane tu su i skupine partenjaka, jajara, feštara ...

Zvončari su postali neizostavan dio mnogih smotri i karnevalskih povorka, ali doživljaj susreta i druženja s njima u njihovoj sredini i ogoljenom zimskom pejzažu ne može se mjeriti ni sa jednim drugim njihovim ophodom..