MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA

Rijeka

povorke Vrhunac riječkih karnevalskih događanja je tradicionalna Međunarodna karnevalska povorka. Poznata i u svijetu kao jedna od najvećih, ona okupi više od deset tisuća karnevalista s alegorijskim kolima iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Mesopusni običaji na ovim prostorima vuku korijene iz davnina. Već prije sto godina Rijeka je živjela svoj karnevalski život intenzivnije od bilo kojega grada u ovom dijelu Europe. U organiziranim karnevalskim povorkama i na karnevalskim balovima sudjelovalo je plemstvo iz svih krajeva Europe.

Danas ne samo da čuvamo tradiciju, već je u vremenu koje živimo obogaćujemo i novim događanjima, feštama, novim maskama, prije svega vezanim uz obilježja i osobitosti primorskoga kraja. Karnevalisti se ističu dojmljivom kreativnošću u izradi maski, kostima i alegorijskih kola, a neke grupe nameću i svoj šaljivi komentar, svoju parodiju aktualnih lokalnih ili svjetskih događanja.

povorke Posljednje karnevalske nedjelje doista je lijepo, s maskom ili bez nje, doživjeti Riječki karneval. Točno u podne meštar i kraljica karnevala s morčićima, predvođeni gradskom glazbom i riječkim mažoretkinjama, pokrenut će čelo petokilometarske Međunarodne karnevalske povorke. Svi sudionici, zajedno sa više od sto tisuća posjetitelja, bezbrižno se zabavljaju i u svim se ulicama grada i u ugostiteljskim objektima osjeća vedar karnevalski duh.

povorke A kad krene povorka od stotinu pedeset grupa s tisućama rasplesanih i raspjevanih maškara predvođenih sviračima, uvučeni ste u igru kojoj se treba prepustiti i kojoj se "morate samo veseliti"! Nižu se brojne karnevalske grupe - one tradicionalne, koje su obilježile početke novijih karnevalskih desetljeća od 1982. godine (Lako ćemo, Pehinarski feštari, Halubajski zvončari) do onih stasalih i organiziranih upravo za Međunarodni riječki karneval. I tako satima teče karnevalska povorka. S mnogih pozornica popraćena je duhovitim opaskama voditelja a duž karnevalske rute prati ju i više od stotinu tisuća gledatelja i prigodna ugostiteljska ponuda.

povorke Nakon impresivnog nastupa Halubajskih zvončara, koji u večernjim satima povorku privode kraju, započinje neko novo veselje: na riječkom Korzu i u gradu nov, rasplesan karnevalski program. O vama ovisi koliko ćete izdržati. No veselo društvo oko vas odaslat će vam glasnu i sasvim jasnu poruku: "Pridružite nam se u ljepoti i zabavi, za Rijeku jedinstvenog, Petog godišnjeg doba" - Riječkoga karnevala!


povorke povorke
povorke povorke