BALINJERADA

auto rally Svake godine, već više od dva desetljeća, sredinom karnevalskoga razdoblja u središtu Opatije, duž glavne gradske prometnice, razdjelnice parkovnih i graditeljskih znamenja, održava se Balinjerada kao ožitvorenje jedne od najsamosvojnijih karnevalskih ideja i kvarnerskih programa.

Motorizirana je to maškarana utrka skupina i pojedinaca na vozićima koji leže na balinjerama, kugličnim ležajevima, i održava se uvijek nedeljom, negdje u kasnim jutarnjim satima.

Kreće s povišenog startnog mjesta i spušta se nizbrdo, prema nekoliko stotina metara udaljenom cilju smještenom uz obalni, šetališni dio grada. I dok riječki maškarani rally ima svoj sporiji, paradni ritam kretanja i pokazivanja, opatijski se ističe smjelim iskazom "motoriziranih" vještina i umješnosti te zavidnom maštovitošću maškaranih dosega a, kao i riječki, pun je neizbježnih parodija na povijesnu i suvremenu društveno-političku zbilju.

auto rally U tom spustu i maškaranim pravilima koja ga prate "uz budno oko stručnoga žirija", okušali su se mnogi. Na kariću se smjeste, kako znaju i umiju, cijele obitelji, prijatelji, članovi gradskoga poglavarstva, viđeni pojedinci. Balinjerada briše starosne granice i pomiče mnoge druge kriterije, otvorena je svima koji se s veseljem predaju maškaranim provokacijama i traže, stvaraju, a potom i daruju svima oko sebe nezaboravnu atmosferu karnevalskih radosti.

auto rally auto rally