english :: español  

Arheološka baština
Etnografski vremenoplov
Pismo kao baština
Glazbena baština
Graditeljska baština
Industrijska i tehnička
baština

Književna riječ
Likovna baština



 

Poštovani gosti, dragi
prijatelji
,

pripremajući ovu brošuru za Vas, našli smo se u slatkoj dilemi.  Kvarner je u kulturnom smislu privilegiran prostor, ponajprije zahvaljujući činjenici da je od davnina susretište različitih kultura: romanske, helenske, slavenske, germanske, ugarske… One su se tu jedna drugoj predstavljale svojim reprezentativnim odlikama, ujedno se nadovezivale, preplitale, međusobno se obogaćujući, u višestruku dijalogu nerijetko i stvarajući nove vrijednosti. Kvarner je također s povijesnog stajališta nadasve intrigantan prostor.
Burna mu je povijest donosila brojne mijene, ne prestajući taložiti svoje začudne tragove.

 
        Ti se tragovi na kvarnerskom prostoru protežu sve od prapovijesnih, antičkih i srednjovjekovnih svjedočanstava, pa do onih što nastaju u danima čiji smo aktivni sudionici. Riječ je o baštini koja ugodno iznenađuje svojim različitim licima i neočekivanim vrhuncima.
Ona mudro potiče da se uputimo u avanturu preispitivanja odgovora za koje smo već neko vrijeme mislili da su konačni. Ona šarmantno zavodi spektrom u nju utkanih emocija, te pomaže da u tim emocijama prepoznamo koliko kvarnerske specifičnosti, toliko univerzalne vrijednosti.
Kulturna baština Kvarnera kao da ne zna za ograničenja bilo koje vrste. Kako je onda
smjestiti u okvire knjižice poput ove? U pokušaju da za Vas odaberemo iz te baštine ono ponajbolje, znali smo da si postavljamo zadatak kojemu je možda nemoguće odgovoriti.
Što je bilo više tema koje su našle mjesto na ovim stranicama, to je više bilo i onih koje su nam se činile nepravedno ostavljene za neku drugu prigodu. Slatka dilema zvana odabir našla je svoje razrješenje u nakani da knjižica koju držite u ruci posluži samo kao prvi korak u upoznavanju s kvarnerskom baštinom. Dakle, da bude poticaj za korak dalje. Kako u vezi s kulturnim vrijednostima koje su u knjižici zabilježene, tako i u vezi s vrijednostima koje tek čekaju da budu predstavljene na sličan način. Jedan od tih drugih koraka može se učiniti i posjetom na adresu www.kvarner.hr

 

Dr.sc. Irena Peršić Živadinov

direktorica Turističke zajednice Kvarnera
  Zlatko Komadina

predsjednik Turističke zajednice Kvarnera

 

 


TURISTIČKA ZAJEDNICA KVARNERA
51410 Opatija, Nikole Tesle 2, tel: +385/51/272-988, fax: +385/51/272-909
http://www.kvarner.hr, e-mail:kvarner@kvarner.hr


Hrvatska