VINODOLSKE MARIJINE CRKVE

Gospa Jelisaftina, Tribalj
Crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije tribaljska je župna crkva od 1804. godine. Njen postanak temelji se na legendi o kapeli Majke Božje koju su neke bezbožničke vojske koristile za štalu te otpora Vinodolaca iskazivanjem još većeg štovanja Gospi. U dvorištu crkve otkriveni su starohrvatski grobovi (IX. st.), a u nedalekom zaseoku Stranče znamenita je starohrvatska nekropola, "krsni list Hrvata" (VIII. - XI. st.). Crkvu krasi oltar koji potječe iz tirolske radionice. Glavna svečanost je na blagdan Pohođenja (i danas se slavi po starom kalendaru, 2. srpnja), koji Tribaljci zovu Jelisaftinom (Elizabetinom).
info. tel. 051/798 196, 248 730

Gospa Snježna, Belgrad, Vinodol
Bijelo oličenu crkvu Gospe Snježne (XVII. st.) ispod okomitih stijena, na visoravni s koje se prostranstvo širi na Vinodol i Vinodolski kanal, vrijedno je pohoditi, posebice na istoimeni blagdan (5. kolovoza). Vrijednosti koje čuva - glagoljski natpis (XVII. st.) nad ulaznim portalom, orgulje na mijeh (XVII. st.), glavni oltarni ormarić preko kojeg je posebnim mehanizmom postavljena pala Majke Božje Snježne, nadgrobne ploče (jedna s prikazom Kraljice Smrti) dio su znamenite vinodolske kulturne baštine.
info. tel. 051/ 798 196, 248 730

Gospa od Porta, Bakar
Crkva Uznesenja Marijina ili sv. Marije od Porta (XV. st) obnavljana je i proširivana u nizu stoljeća. U svojoj povijesnoj priči podastire imena poput krbavskog biskupa Vida (1431. godine posvetio glavni i još četiri oltara), hrvatskoga bana Petra Zrinskoga (pomogao obnovu crkve) i obogaćuje je i zavjetnim slikama brodova u nevolji. Posebno se časti drveni kip Majke Božje Žalosne. Smješten je na glavnom oltaru i prekriven slikom Marijina Uznesenja. Kip se otkriva na blagdan Gospe Žalosne (15. rujna). Svečano je i na blagdan Velike Gospe (15. kolovoza). U bakarskoj luci nalazi se i kamena jednobrodna crkva Uznesenja Marijina (obnovljena u XVIII. st).
info. tel. 051/ 761 150, 761 411

Gospa Karmelska, Krasica i Ledenice
Pohode se na blagdan Gospe Karmelske (16. srpnja).
info. tel. 051/766 165, 244 205