MAJKA BOŽJA SVETOGORSKA

U Gorskom kotaru, u župi Gerovo, ponad vrela Gerovčica u čabarskom kraju, 975 metara nad morem, u tišini zelene jelove šume nalazi se Svetište Majke Božje Karmelske.
Zbog svojeg smještaja i marijanskog ozračja, svetište se često naziva i Majka Božja Svetogorska.

U njegovu povijest utkana su stoljeća zavjeta, vjere i uslišenja. Požari i druge nedaće uništili su mnoge dokumente i pisana svjedočenja. Ona preostala vrijedna su navođenja. Prvi spomen crkve veže se uz godinu 1504. Bulama pape Benedikta XIV. 1747. i 1752. godine, podijeljen je oprost hodočasnicima za blagdan Gospe Karmelske, a godine 1761. papa Klement XII. podijelio je glavnom oltaru moć oprosta. Sav ostali, zbog uništenih dokumenata prazan povijesni prostor ispunile su mnogobrojne legende.

Svetištu se prilazi velikim, širokim stubištem uz koje se nižu obnovljene kapele križnoga puta. Ispred crkve nalazi se moćni zvonik kroz koji treba proći da bi se ušlo u prostranu crkvu.

Slavan je zvon svetogorske crkve. Vrijedi čuti kako se visokom skalom tonova razliježe gerovskim krajem i poziva na mir i predanost Gospi.

Središnje mjesto u crkvi zauzima drveni oltar (1847.) na kojem je iznad sveto-hraništa "u naravnoj čovječanskoj veličini" smješten okrunjeni kip Gospe koja u naručju lijeve ruke drži Malog Isusa,a u desnoj žezlo. Kip nema veće umjetničke vrijednosti, ali je nadaleko poznat po svojoj čudotvornosti. U crkvi se nalazi i kapela Anđela Čuvara i Gospe Lurdske.

Glavnom oltaru prilaze i obilaze ga (obično tri puta) mnogi vjernici. Uz Gorane, najčešće hodočaste Primorci (neki i danas čitav put prevaljuju pješice), otočani, Slovenci... Dolaze i žene pomoraca
i ribara pa otuda i velik natpis iznad svetišta: "Zdravo Zvijezdi mora, Majko Čudotvorna".

Uz blagdan Gospe Karmelske (16. srpnja), glavni hodočasnički dan je nedjelja po blagdanu Male Gospe (8. rujna). To je ustvari trodnevno hodočašće, tzv. Garski sejmon. Trećeg dana, u nedjelju, služi se svečana misa, a običava se održati i misa na slovenskom jeziku. Blagoslov jelovih grančica dio je običaja uz te dane. Na prostoru podno stubišta crkve nalaze se prodajni štandovi i mjesta za odmor i okrepu.

Informacije

Župni ured Gerovo
tel. 051/823 115

Turistička zajednica Grada Čabra
tel. 051/821 042

Prilaz crkvi
- uređenom cestom, 6 km od Gerova u smjeru Prezida (odvojak između Malog Luga i Smrečja)
- pješačkim stazama iz Plešca, Zamosta, Malog Luga, Tršća...

Smještaj
- u hotelu Gerovo i privatnom smještaju

Hodočašća
prve nedjelje u svibnju
nedjelja po blagdanu Gospe Karmelske (16. srpnja)
trodnevno proštenje na Malu Gospu (8. rujna)
druge nedjelje u listopadu – "Zahvalna nedjelja"