english :: italiano :: deutsch


Dragi namjernici i gosti Kvarnera,
U ovoj vam publikaciji predstavljamo dio bogatog kulturnog i vjerskog nasljeđa Kvarnera. Nasljeđa koje je kroz bogatu povijest ovoga kraja često bilo potiskivano s javne scene, ali koje je u narodu kontinuirano zadržalo svoje raznolike oblike iskazivanja.

Ljudi ovoga kraja, bez obzira na društvenu i ekonomsku pripadnost, u svojim su svakodnevnim nedaćama tražili uporište i snagu. Najsnažniji izraz te potrage bez prijepora su zavjetni darovi mnogih generacija naših pomoraca i njihovih obitelji svetištu Majke Božje na Trsatu. Zbog toga ovo naše izdanje započinjemo posjetom pape Ivana Pavla II. našem kraju, Trsatu i predstavljanjem toga svetišta.

U kolektivnom sjećanju stanovnika Kvarnera, Trsat je mitsko mjesto. Čitajući ovo naše izdanje, uvjerit ćete se u to, i možda jednom krenuti stazama hodočasnika koji ovamo dolaze stoljećima.
Ali nije tu samo Trsat. Širom primorsko-goranskog kraja - povrh brežuljaka i podno planinskih bila, uz krajeve plodnih polja i vinograda, u morskim slikovitim uvalama i na moćnim obalnim stijenama, na raskrižjima i uzduž putova, na vitkim zvonicima u gradskim i seoskim središtima, na uglovima ulica i na kamenim kućnim portalima, na udaljenim grobljima - razasuta su znamenja vjere i pobožnosti.

Prožeti krajobrazom i u skladu s gradskim i seoskim prostorom, oplemenjeni primjerenim zasadama, oni najzornije svjedoče i tumače promišljanje i poštovanje prirode i životne sredine. Ta su brojna znamenja, koja se kreću u širokom rasponu od skromnih "poklonaca" do velebnih katedrala, odraz karaktera ovoga naroda, vrijednog, skromnog, odgovornog i požrtvovnog. Primorski i goranski čovjek tim se djelima uklopio u kontekst ovog dijela svijeta, dokazujući u isto vijeme pripadnost vrijednostima Srednje Europe i nacionalnu samostojnost. Osigurao je na taj način kontinuitet svojeg života, ali je istodobno i drugima koji su odlučili ovdje trajno živjeti omogućio da izraze i štuju svoje vrijednosti. Hodočastite stoga i Vi, duhom i srcem, kvarnerskim krajobrazom. Spoznajte prisnost i toplinu njegovih svetišta, upoznajte dio naše bogate prošlosti koju i danas njegujemo i nastavljamo u simbiozi s podnebljem. Vjerujemo da će čitanje ovog našeg izdanja biti dobar poticaj da se ponovo uvjerite da su najistinskiji doživljaji mogući ovdje - na licu mjesta.

Dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera

Zlatko Komadina, predsjednik Turističke zajednice Kvarnera