RIJEČKA SINAGOGA

Među tri sinagoge u Hrvatskoj koje su ostale sačuvane nakon Drugoga svjetskoga rata, jedna je u Rijeci. Nalazi se u Ulici Ivana Filipovića (nasuprot Ekonomskoga fakulteta). Nije građena kao glavna mjesna sinagoga (izgrađena 1903., uništena 1944.) jer je Rijeka u to vrijeme (1930.) imala veliku sinagogu (na križanju današnjih ulica Ciottine i Pomerio, izgrađena 1903., uništena 1944.).
Današnji sačuvani židovski hram, skromnijih dimenzija, građen je “za potrebe riječkih ortodoksnih Židova kojih je bilo mnogo manje u usporedbi s ostalom brojnom židovskom zajednicom.” Uz spomeničko, ona danas ima i obilježje kulturnog i vjerskog sjedišta Židovske zajednice.
Građena je prema projektu G. Angyala i P. Fabbra, a dovršena tijekom tri promjene istoga projekta. Ubraja se u vrijedna ostvarenja moderne arhitekture u Rijeci (1918. - 1945.).
Kamene ploče i crvene opeke, primjereno otvoreni prozori s naznakom Davidove zvijezde jedini su, ali dovoljan element za dojmljiv i profinjen izgled pročelja hrama.
U unutrašnjosti hrama ističe se pretprostor i dio namijenjen obredima. Iznad ulaznog dijela je balkon namijenjen ženama. Za vrijeme obreda vjernici su okrenuti prema mjestu u kojem se čuva sveta knjiga (Thora). U tijeku godine najsvečanije je na blagdan Jom Kipur.

Informacije

Turistička zajednica Grada Rijeke
tel. 051/335 882
www.tz-rijeka.hr
tz-rijeka@ri.htnet.hr
tic@ri.htnet.hr